• BIST 8728.32
  • Altın 2240.582
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.1296
  • Manisa 8 °C
  • İzmir 10 °C
  • Kasiyer Aranıyor
  • Amerikan Kültür Erken Kayıt Dönemi Başladı
  • Kuzey Ege Kurs Erken Kayıt Dönemi başladı
  • Louka Döner ve Et Lokantası İftar Menüsü
  • Ön Muhasebe ve Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Yapı Markette Çalıştırılacak Personel Aranıyor
  • Ön Muhasebede Çalıştırılmak Üzere Bayan Personel Aranıyor
  • SPESYA FOOD Firması Takım Arkadaşları arıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Forklift Operatörü Aranıyor
  • Sürücü Belgelerinin Değişiminin Son Tarihi 31 Aralık 2024
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Deniz Kurs’ta İngilizce Hazırlık Sınıfları Kursları Başlıyor
  • Pusula Kurs’ta İngilizce Sınıflarına Hazırlık Kursu başlıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Sosyal dengenin dengesi kaçarsa!

Ahmet Ünsal

Sosyal dengenin dengesi kaçarsa!

 

Söze bir deyimle başlamak isterim ‘Kaş Yapayım Derken Göz Çıkarmak’   İşte tam bu bağlama uygun sözleşmeye imza attı Manisa Büyükşehir belediyesi. 

   Şimdi merak edenleriniz olacaktır Ne yaptı ki acaba sizin köşe yazınıza konu oluverdi diyenleriniz olabilir. Gelin açayım konuyu.

  Düşünün bundan üç yıl önce hesaplarınıza 1000TL Sosyal Denge Yatıyor idi.  Ancak gelin görün ki Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün gerek ekonomik sıkıntıları gerekse yasal yaptırım olmadığını ileri sürerek binlerce memurun sosyal dengesi kesiverdi.

    Memurlar Sosyal Denge ücretinden gelecek paraya güvenerek onlarca borcun altına girdi. Daha doğru Memurlar da sudan çıkmış balığa dönüverdi.

   Oysaki Türkiye Cumhuriyeti’nde belediyecilik hizmetini üstlenen gerek Cumhur İttifakına gerekse Millet İttifakına bağlı Belediyeler Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün öne sürdüğü mazeretlerin hiçbirinin altına sığınmayarak yıllardır kendi bünyelerindeki memurlarının Sosyal Dengelerinin tıkır tıkır hem de arttırarak yıllarca ödedi ve ödemeye de devam ediyor.

  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı üç yıl önce ödemeyi 1000TL iken kesti.

  Dile kolay aradan tam üç tane 365 gün yani 156 hafta geçti aniden karşılıklı imzalanan bir Sosyal Denge müjdesi ile gündeme geldi. Binlerce Memur imzalanan sözleşmenin altında yatan rakamın peşine düştü. Tabiki bekledikleri gibi çıkmadı. Yani açıkçası ‘Dağ fare doğurdu’. Sonrasında yapılan açıklamada aşağıdan yukarıya doğru kademeli olarak 750 TL’den başlayan Genel Sekretere kadar uzanan 2000TL rakamı açıklandı.

  Bu rakamlarını açılımı ise memura 750TL diğerlerini varın siz düşünün.

   Oysa ki üç yıl önce kestim ödemiyorum dediğinde memura 1000TL ödüyordu. Ülkede yüzde 200-300’ü aşan zamlar ve bir o kadarda enfilasyonu hesap edersek çok komik bir rakam.

   Açıklanan 750Tl rakamın bir başka bir şekilde söylemek gerekirse ‘Kaş Yapayım Derken Göz Çıkarmak’ demektir. 

   Şimdi diyeceksiniz size ne işte Belediye Başkanı ödemeye başlamış ne kadar güzel değil mi diyeceksiniz. Düşünün bütçe ve imkanlar anlamında oldukça sıkıntılı olan Yunusemre Belediyesi memuruna aylık 2200 TL Sosyal Denge ödüyor Memuruna, Şehzadeler Belediyesi ona keza.

   Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Mali İşler Daire Başkanlığı yine açıkladığı 750 TL rakamı geriye dönük olarak 27’şer bin lira ödüyorum dese işte o daim memurunun yüreğine kısmi su serpmiş olabilirdi. Öyle de olmadı.

   Memurlar, Üç aylara az bir süre kalan marketlerde hızla artan fiyatları mı düşünsün ya da kendilerine reva görünen 750 TL’yi nasıl harcaya bilirizi mi? Düşünsün. 

   Gelin size Büyükşehir Belediyeler memurlarına ne kadar sosyal denge ödüyor o rakamlardan söz edeyim biraz.

   İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinden çalışan 6 bin memuruna 2.150 TL ödüyor.

Birkaç gün sonra yeniden sözleşme masasına oturacak bu miktarın 3 bin TL üzerine çıkması kaçınılmaz olacak. Buna ilaveten de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile Ramazan ve Kurban bayramlarında 1.000 TL. 

  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise 1965 TL öderken 2357 TL’ye yükseltti. 

  Bursa Büyükşehir Belediyesi 1438 TL olan ücreti yüzde 120 artışla 560 TL’lik artışla 2000 TL’ye çıkarttı. 

  Nazilli Belediyesi yüzde Mevcut Sosyal Denge Sözleşmesi’ne ek protokol yapılarak sözleşme yüzde 99’dan yüzde 119’a çıkararak 2500TL düzeyine getirdi. Komşumuz CHP’li Turgutlu Belediyesi sosyal denge tazminatları 850 TL'den 1100 TL'ye yükselttiğini öğrendim.

 Akhisar,Alaşehir,Saruhanlı,Kırkağaç,Soma,Köprübaşı,Demirci,Kula,Salihli,Sarıgöl,Ahmetli,Gördes,Gölmarmara ve Selendi bu ilçelerimizdeki memurlarımız da Sosyal Dengeden hakkaniyet ölçüsünden yararlanıyorlar.

   Bu örnekleri daha çoğaltabilmek mümkün. Aylardır Manisa’da bağlı bulunduğu Sendika Temsilcileri Sosyal Denge ücretlerinin arttırılarak verilmesiyle ilgili defalarca randevu taleplerine yanıt bulamadıklarını biliyorum. Devreye MHP Genel Merkezinden giriş yapılması suretiyle yeniden ödemeye ikna edilen Başkan ve hesap uzmanlarının ortaya çıkardığı rakam ‘750 tl’

  Sosyal Denge ödemelerini hiç kesmeden ve arttırarak ödemeye devam eden diğer büyükşehir belediyeleri var. Kısıtlı bütçeleriyle ödemeye çalışan küçük belediyeler de var. Onlar memuruna ödediği Sosyal Denge için herhangi bir mazeret üretmedi.

   Gelin bir de çalışma performansı olarak bir göz atalım. Belediyenin birimlerinin bana en yakının olanında başlayayım hangi birimden söz ettiğimi beni bilenler bilir. Canımızın, malımızı 24 saat kurtarıcı olan ve canlarını göz kırpmadan feda edecek olan itfaiye dostlarımdan söz ediyorum. 

   Onlar değil miydi İzmir Depreminde onlarca cana hayat oldular. Onlar değil miydi Elazığ’da meydana gelen depremde hayatlar kurtaran, onlar değil miydi dört bir yanımızı saran alevlerin içerisine kendilerini atarak güzelim ormanlarımızı kurtarmaya çalışanlar. İşte tüm Türkiye’nin övündüğü O Kahraman itfaiyeciler ve onlarla birlikte Manisa Büyükşehir’in göğsünü kabartan diğer birimler. Üstte yazdığım O belediye Başkanlarından önce Sosyal Dengeyi onurlandırdıkları Belediye başkanından almak.

   Siyaseten yakın olanlar bana kızıyor olabilir varsın kızsınlar. Benim rakidal bir siyasi görüşüm yok, olmasını da kimse bekleyemez. Ancak benim bir yaşam felsefem var. Çalışana hak ettiğinin verilmesinden yanayım. Üç yıldır yazmayışım ondandır.

  Şimdi Memurlarımızın tek beklentisi vardır o da Nazilli Belediyesi gibi ek Sosyal Denge Sözleşmesiyle rakamı 2500’e yükseltilmesidir…

Başkanım Kızmayın sadece memurlarınızın yerine birazcık empati yapmanız yeterli…

  Önümüz Mübarek Ramazan size de böylesi yakışır Saygılarımla….

 

Bu yazı toplam 1762 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.