• BIST 8800.18
  • Altın 2238.004
  • Dolar 32.339
  • Euro 35.0904
  • Manisa 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Kasiyer Aranıyor
  • Amerikan Kültür Erken Kayıt Dönemi Başladı
  • Kuzey Ege Kurs Erken Kayıt Dönemi başladı
  • Louka Döner ve Et Lokantası İftar Menüsü
  • Ön Muhasebe ve Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Yapı Markette Çalıştırılacak Personel Aranıyor
  • Ön Muhasebede Çalıştırılmak Üzere Bayan Personel Aranıyor
  • SPESYA FOOD Firması Takım Arkadaşları arıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Forklift Operatörü Aranıyor
  • Sürücü Belgelerinin Değişiminin Son Tarihi 31 Aralık 2024
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Deniz Kurs’ta İngilizce Hazırlık Sınıfları Kursları Başlıyor
  • Pusula Kurs’ta İngilizce Sınıflarına Hazırlık Kursu başlıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

İnternet ve Bilişim Hukuku Küresel Köyün Neresinde?

İdil Tütüncü Aydar

İnternet ve Bilişim Hukuku Küresel Köyün Neresinde?

İletişim teorisyenlerinden Marshall McLuhan’ın müthiş bir öngörüyle 20’nci yüzyılın ikinci yarısında ifade ederken günümüze ışık tuttuğu ‘Dünya küresel bir köydür’ cümlesini günlük hayatında yaşamayan sanıyorum artık kalmadı. İnternet bağlantısındansa erişim hızının daha önemli hale geldiği, akıllı telefonların henüz bebek yaşta iken çocuklar için eğlenceli birer oyalayıcıya dönüştüğü, cep telefonu aracılığıyla yürütülen akıllı tarım uygulamalarının gündemde bir yer tuttuğu, her türlü resmi kayıt işleminin neredeyse tamamen bir uygulamaya sığdığı, uzaklık kavramının haliyle çoktan ortadan kalktığı, siber ekran danışmanları aracılığıyla gerçekleştirdiğimiz ‘etkileşim’in sonucunda birçok satın alma ve ödeme faaliyetini yürüttüğümüz bir dönemde yaşıyoruz. Aynı zamanda bu dönem, tarayıcıya (Google, Yandex vs.) yazdığımız her anahtar kelimeyle, bizi bir makale, dijital kitap ya da hobi alanımızla ilgili bir videoya yönlendirildiğimiz, kanımızdaki oksijen oranının akıllı kol saatinde yer alan sensörler aracılığıyla hesaplanabildiği, yapay zekanın müşteri temsilcisinin yerine geçtiği, spor faaliyetlerine eşlik ettiği, eğitimin zorunlu hallerde mesafeleri yok ederek yürütülmesine olanak tanındığı, belediye otobüsünü rotasını uygulamadan takip ederek bekleyebildiğimiz, çocukların kimi semboller aracılığıyla kendini bir çizgi film kahramanına dönüşüp büyüklerin ekran filtreleri aracılığıyla yeni ‘gerçeklik’ler yaratabildiği, ofis işlemlerinin telefon ekranından yürütülebildiği, bir yanı ciddi bir endüstriyi diğer yanı alışkanlıkları değişen büyük kitlelerin oluşturduğu bir dönem. Buraya kadar olanlar, çoğumuzun gündelik hayatta yaşadığı çeşitli konulara, kişinin bakış açısına bağlı olarak yeni alternatiflerin yaratıldığı, artık hepimizin içinde olduğunu bildiğimiz Bilgi Çağı’nın kimi nimetlerinden.

Bununla birlikte, telefon listenizde bulunmayan bir numaradan arandığınız hiç oldu mu? Hatta engellemenize rağmen aynı numaradan aranmanın sürdüğü bir durumla karşılaştınız mı? Sinema filmlerine konu olan İstanbul ve diğer telefon kod numaralarından sürekli rahatsız edildiğiniz bir süreci yaşıyor musunuz? Telefonunuzun dinlendiği düşüncesi sizde hiç oluştu mu? Sosyal medya hesaplarınızda, örneğin Instagram’da, ayarlarından kapalı hale getirmenize karşın, herhangi bir mesaja yaptığınız yorum bütün yorumların üzerinde, en başta beliriyor mu? Telefon, tablet, diz ya da masaüstü bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir video, fotoğraf ya da metin, sizden izin alınmadan bir başka hesap tarafından kullanılıyor mu? Çektiğiniz bir deniz kıyısı görüntüsüne ilginç şekilde izlediğiniz bir dizi filmde rastladığınız ya da dinlediğiniz bir müziğin çeşitli vesilelerle kullanıldığını düşündüğünüz hiç oldu mu? Herhangi bir sebeple kapattığınız sosyal medya hesabınızdaki bütün içeriğe başka hesaplarda hiç rastladığınız mı? Ya da örneğin Twitter tarafından resmen tanına bir hesaba yaptığınız bir yorumun, sizden izin alınmadan kullanılmasıyla karşılaştığınız oldu mu? Facebook’ta yayınladığınız bir fotoğrafın, sizden izin alınmadan bir ticari unsur olarak kullanıldığı bir durumu hiç yaşadınız mı? İlgili sosyal medya kurumuna başvurduğunuz halde herhangi bir yanıt alamıyor musunuz? Tarayıcıya telefon dinleme yazdığınızda, söz konusu anahtar kelimeler sizi örneğin Youtube’da yayınlanan bir video1 ile karşılayarak Google Play Store’a yönlendiriyor mu? 1Telefon operatörünüz sizi bilgisayar ya da telefonunuzdaki değerli içeriğin bir diğer ifadeyle ticari sırrın casus yazılımlar tarafından kullanılmasını önlemek için bilgilendirme yapma aşamasına gelmiş mi?2

Powerpoint sunumunda hazırladığınız bir içeriğin ilginç biçimde bir sinema filminde yer alması garip bir durum değil mi? Adınız kullanılarak açılan bir hesapta sizinle uzaktan yakından bir ilgisi olmayan çeşitli içeriklerle hiç karşılaştınız mı? Kredi kartı bilgileriniz kullanılarak, adınıza uygulama satın alındığı ya da başka harcamalar yapıldığı bir durumu hiç yaşadınız mı? Bu örnekler ise gündelik hayatımızda yaşadığımız Bilgi Çağı’nın külfetlerinden sadece bir kısmı.

Yargıtay kararlarının önemi

Milyonların yaşadığı ve yukarıda sadece bir kısmı ifade edilenler; tarayıcı, internet sitesi, video, fotoğraf ve/veya metin içeriği yayınlayan ya da bir alışveriş faaliyeti yürüten, yasa dışı yolla edindiği bilgiyi yayan, bu yolla bir ticari bir kazanç elde eden şirketlerin isimleri değişse de örnekler değişmez. Yine dijital evren, bu ve benzeri şikayetleri yaşayarak paylaşan birçok kullanıcının yer aldığı internet siteleriyle doludur. Ancak söz konusu şikayetlere ilişkin yargı3 yolu açıkken, bu konuda yapılan bir başvurunun kendi dosya hanesine düşen bir savcının, buna konuya ilişkin Yargıtay kararlarından3 haberdar olmaması mümkün olabilir mi? Söz konusu adli makamın, yargı yolunu kapatmasının, kime, nasıl bir faydası olabilir? Uluslar Arası Kriminal Polis Teşkilatı4 (Interpol) bu konuda hangi faydalı kampanyayı düzenlerse düzenlesin, savcılık kararı olmadan ilgili soruşturma nasıl yürütülebilir?

Medyadaki istihbarat içerikli yayın akımı

Kişinin meslek seçimi bu yazının konusu olmamakla birlikte, klişeleşmiş konulardan muzdarip yapım şirketlerinin, drama ya da komedi türünde, sinema filmi, dizi ya da çizgi film veya benzer formatlarda üretilen yapımlarının istihbarat kurumlarının çeşitli işleyişlerini konu alması, çeşitli içerikleri yasa dışı olarak edinme konusunda halihazırda denetimden uzak olan bu alanda, kötü niyetlere sahip olan bir kullanıcıya, bu işleyişi hukuk dışı olarak kullanma olanağı sağlamıyor mu? Toplumun her kesiminin, çeşitli medya üretimleri sayesinde eriştiği bu olanağın, halkla arasında oldukça mesafe bulunan ve işleyiş olarak birbirine bağımlı olan siyaset ve medya kurumlarının erişimine kapalı olduğunu kim iddia edebilir? Şu günlerde seçim süreciyle bir hayli meşgul olan siyasilerin, ‘dijital ayak izi’ adı altında, gerek paylaşım içeriği (Aktif) gerekse teknik bilgiler (Pasif)5 bazında saptanması bu kadar kolay olan kötü niyetli kişi ya da kurumları bertaraf etmeyi gündemlerine almaları için daha ne yaşamak gerekir?

Bilgi Çağı Ticari Sır Kavramını Ortadan Kaldırıyor mu?

Bir ticari işletme veya şirketin faaliyet alanı ile ilgili olarak, bağımsız ve ekonomik bir değeri olan veya sır sahibine rekabette avantaj sağlayan ve piyasada ilgili işletmeye başarı getiren, sınırlı bir çevre tarafından bilinen ve sahibinin alenileşmesini istemediği her türlü üretim, iş, pazarlama gibi hususlardaki bilgi, belge ve veriler6 anlamına gelen ticari sırrın, böylesine başıboş bir yapıya sahip olan elektronik bir ortamda saklanması nasıl mümkün olabilir? Ticari sırrın hukuka aykırı olarak ifşası, sır sahibine iktisadi açıdan zarar vereceği gibi serbest piyasa ekonomisinin istikrarını ve güvenini de zedeleyeceği7 aşikarken, kendilerine yönelik her türlü faydada bir araya gelen TBMM’deki siyasi partilerin, Bilgi Çağı’nın bir vazgeçilmezi olan ‘Siber Güvenlik Yasası’nı öncelikli gündemlerine almaları, yurttaşla aralarında bulunan mesafeyi ortadan kaldırma konusunda iyi niyetli ve gerçekçi bir adım olabilir mi? Bilgiyle kalın.    

  

Kaynaklar:

1-https://www.youtube.com/watch?v=uyU9KW2hU_M

2-https://www.vodafone.com.tr/vodafone-business/is-dunyasi/casus-yazilim-nedir-ve-nasil-onlenir

3-https://hukukvebilisim.org/kadina-yonelik-siber-siddet/#aa_Siber_Takip

4-https://www.egm.gov.tr/interpol/interpolutaniyalim

5-https://bilisimvehukuk.net/icerik/dijital-ayak-izi-nedir/

6- https://dergipark.org.tr/tr/pub/tfm/issue/71151/1053471

7- https://dergipark.org.tr/tr/pub/tfm/issue/71151/1053471

Bu yazı toplam 989 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.