Uykusuzluk Bozukluğu (Insomnia) ve Aşırı Uykuluk Bozukluğu (Hipersomnia)
Uyku, bireylerin yaşam kalitesini ve sağlığını belirleyen en önemli faktörlerdendir. Bu yüzden uykusuzluk bozukluğu (insomnia) ve aşırı uykuluk bozukluğu (hipersomnia) kişilerin yaşam kalitesinde ve sağlığında bozulmalara neden olmaktadır.
Uykusuzluk bozukluğu (insomnia), kişilerin uykuyu başlatmakta ya da uykuya dalmakta güçlük çekmesi, uykuyu sürdürmekte zorluk yaşaması, sık sık uyanması ve uyandığında yeniden uyumakta sorun yaşamasıdır. Bu kişiler uyku için elverişli bir ortam olmasına karşın uyuyamazlar. Uykusuzluk kadınlarda erkeklere oranla daha fazla, gençlerde ise yaşlılara oranla daha fazla görülmektedir. Uykusuzluk bozukluğuna (insomnia) sahip kişilerde sinirlilik, konsantrasyon eksikliği, depresyon, anksiyete, günlük işlevselliğin bozulması, uykusuzluktan dolayı hatalar veya kazalar yaşama, gece uykusundan sonra kendini dinlenmiş hissetmeme ve yorgunluk problemleri görülmektedir. Uykusuzluk bozukluğu (insomnia) tanısı koyulabilmesi için yukarıda yer alan belirtilerin haftada en az üç gece ve üç ay sürmesi gerekmektedir.
Aşırı uykuluk bozukluğu (hipersomnia) ise yetişkinler için 7-8 saat uyku evresi olmasına karşın bireylerin aşırı uyku uyuma isteğidir. Bu kişilerin gün içerisinde sürekli uyumak isteyip, birden uykuya dalıverirler. Günde 8 saati aşan uykuları vardır, uyandıktan sonra tam anlamıyla uyanık olmakta güçlük çekerler. Aşırı uykuluk bozukluğuna (hipersomnia) sahip kişilerde ise odaklanmakta güçlük çekme, günlük işlevselliklerinin düşmesi, mide bulantısı ve baş ağrısı gibi problemler görülmektedir. Aşırı uykuluk bozukluğu (hipersomnia) tanısı koyulabilmesi için yukarıda yer alan belirtilerin en az üç ay ve haftada üç kez görülmesi gerekmektedir.