• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Manisa 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Bayan Eleman Aranıyor
  • Akhisar Enza Home Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Halikarnass Restaurant’ta Cuma ve Cumartesi canlı müzik keyfi
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur

Okunma Sayısı: 6199
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Tüm Türkiye’de etkili olan kar yağışından nasibi alan Manisa ili Akhisar Ovasında çiftçi mağdur oldu. Akhisar ilçesine bağlı olan Çamönü Mahallesindeki seracılar aşırı kar yağışı nedeniyle çöken seraların altında kalan mahsullerinden büyük zarar gördü.

Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Haber Ajansı-AHA

Tüm Türkiye’de etkili olan kar yağışından nasibi alan Manisa ili Akhisar Ovasında çiftçi mağdur oldu. Akhisar ilçesine bağlı olan Çamönü Mahallesindeki seracılar aşırı kar yağışı nedeniyle çöken seraların altında kalan mahsullerinden büyük zarar gördü. Mahsul ve seraların toplam hasar maliyetinin ise yaklaşık 15 milyon TL olduğu ifade edildi.

Marul ve Salatalık yetiştirilen seraların yüzde 90’ınında hasar meydana geldiği ve kullanılamaz olduğu ifade edildi. Çiftçiler bir an önce yetkililerden destek istiyor.

Büyük bir hüsran içerisinde olduklarını belirten çiftçi İsmail Maldan; “Doğal afetten dolayı köyümüz büyük bir hüsrana uğradı. Yetkililerden büyük destek bekliyoruz. Destek gelmezse bu millet, bu insanlar bunun altından kalkamaz. Tek isteğimiz yetkililerin destek vermesidir. Marullarımız heder oldu. Mahsulümüz bitti ama millet mahsulün derdinde değil. Çünkü milletin işyeri gitmiş oluyor. Milletin işyeriydi burası. İşyeri bitti insanlar ne yapacağını şaşırıyor. Şuan da büyük bir hüsran altındayız. İnşallah yetkililerden destek bekliyoruz.

Yetkililerin yardım elini istediklerini belirten çiftçi Muharrem Aydemir; “Biz çiftçi olarak hepimiz mağdur durumdayız. Şu marullardan geçtik artık seralarımız komple göçtü. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkililerden yardım istiyoruz. Hepimiz çok kötü durumdayız. Trilyonlarca zararımız var. Yetkililerden yardım eli uzatmasını istiyoruz.” Dedi.

Tek geçimlerinin seracılık olduğunu ifade eden çiftçi Hüdayi Maldan; “Marullarımız heder oldu seralarımız göçtü. Trilyonlarca zararımız var. Bugüne kadar hiçbir bakanlarımız gelmedi. Tarım bakanı Mehdi Eker gelsin, bizim durumumuzu görsün. Bizim kooperatifimiz var. Bu kooperatifimize bir destek yapsın. Birçok şirkete ve çiftçilere hibeli krediler veriliyor. Biz başka bir şey istemiyoruz. Bu güne kadar bu köy hiçbir yerden hiçbir talepte bulunmamıştır. Zararımız çok büyük, bu sene işimiz bitik durumda. Ceplerimizde para yok, hasada bakıyorduk artık hasattan da vazgeçti bu millet seraları toparlama derdinde. Bu seraları toparlamak en az 3 ay sürer ve bu sene biz mahsul alamayız. Buradan İstanbul’a, Ankara’ya her tarafa mal dağıtıyorduk. Biz bu seraları bir an önce yaparsak, mahsulümüzü kazanacağız ve buradan da vatandaşlar kazanacak. Yetkililerden bize ellerini uzatmasını istiyoruz. Biz kooperatifte 165 kişiyiz. Bizim arkamızda olsunlar hiç olmazsa hibeli kredi versinler” dedi.

İlk böyle bir felaket ile karşılaştıklarını ifade eden çiftçi bayan Fatma Akbaş; Vatandaşımız çok zor durumda. Daha önce başımıza böyle bir felaket gelmedi hiç böyle bir şey beklemiyorduk. Bizim tek geçim kaynağımız seracılık” dedi.

Sera çiftçiliği yapan bayan Hayriye Gülekon ise seraların berbat bir durum içinde ve çocukların  okula gidemediğini, zor durumda olduklarını ve yardım beklediklerini ifade etti.

Bu zamana kadar hep devlete ödediklerini şimdi de devletten destek beklediklerine vurgu yapan Manisa ili Akhisar İlçesi Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Bakır; “Köyümüzde 31 Aralık’ta meydana gelen felaketten elektrik direklerimiz dahi yıkıldı. Şuan köylümüz tamamen mağdur durumda. İş gücü olarak, elektrik olarak, su olarak şuan bir afet içindeyiz. Yetkililerden bir an önce yardım talep ediyoruz. Devlete bu zamana kadar vergimizi, elektriğimizi ödeyen kişiler olarak bir defada devletten biz bir şey istiyoruz. Açıkçası bu zamana kadar biz devlete verdik, şimdi de biz devletten talep ediyoruz” dedi.

HASARIMIZ BÜYÜK, DESTEK BEKLİYORUZ

Çamönü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Bakır; “Bizim 2 buçuk milyon ürün kaybımız var. Tamamen hasat durumunda olan marullarımız seraların altında kaldı. Biz hasattan geçtik, bu seraların ayağa kalkması en az 13 ila 14 milyon TL gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu rakamında bizim çiftçimizin altından kalkması mümkün değil. Biz 2006 yılında kooperatifimizi kurduk. 2006’dan 2014’e kadar yapmış olduğumuz ciroyu devletimiz görebilir. Biz bugüne kadar ürettik ve bundan sonrada üretime devam etmek istiyoruz ama üretime devam edebilmek için yetkililerden destek bekliyoruz. Yetkililerden yardım gelmezse üretimimiz tamamen bitecek. Buda demektir ki Çamönü köyünde seracılık diye bir şey kalmaz. Biz şuan itibariyle tamamen bitmiş durumdayız. Devletimizden her türlü yardımı bekliyoruz. Devletimiz bize bu düşmüş halimizde elini uzatmazsa bizim ayağı kalkmamız mümkün değil. Toplamda 15 milyon zararımız var. Nihai tüketiciye çok büyük yansıması olacaktır. Bizim önümüzde salatalık dönemimiz var. Mart Nisan ayında ekim  işlemi oluyor. Yıl boyunca günlük salatalık üretim ortalamamız 80-90 ton. Bu üretim ortalamamız Türkiye için belki çok büyük bir rakam değil ama bir Akhisar için çok ufak bir rakam değil. Bu ürünler İstanbul pazarına daha eksik girecek buda tüketiciye yansıyacaktır.

DEVLET OLARAK TÜM İMKANLARIMIZI KULLANACAĞIZ

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, hasar bölgesini yerinde incelediklerini ifade ederek; “30 Aralık’ta başlayan aşırı kar yağışı 1 Ocak gününe kadar devam etti. Kar yağışı bizim alışık olmadığımız bir yağıştı. Ege bölgesi olarak bu kadar büyük bir yağışı neredeyse son 50 yıldır görmedik. Gerek seralarımızın gerek se tavuk çiftliklerimizin çatılarının çökmesi bizlerin hazırlıksız olduğunu gösterdi. Özellikle Çamönü köyünde mağdur olan çiftçilerimize gidip mağduriyetini yerinde gördük ve inceledik. Yüzde 90 civarında seralarımız hasar görmüş durumdadır ve kullanılamaz hale gelmiştir. İnşallah bu seracılık ile iştigal eden mahallemizdeki hemşehrilerimizin tekrar bu seracılıklarını daha düzenli bir şekilde yapabilmeleri için valilik düzeyinde ve bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Bir an önce vatandaşlarımızın yaralarını sarabilmek için devlet olarak bütün imkanlarımızı seferber edeceğiz ve imkanlarımızı kullanacağız. Vatandaşlarımıza gerek kredi gerekse diğer yönlerden bütün yardımlarımızı vatandaşlarımıza yapacağımızı kendilerine söyledik. İnşallah en kısa sürede bu vatandaşlarımızı seralarına kavuştururuz” dedi.

Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur
Akhisar Ovasındaki Çiftçi Mağdur

  • Yorumlar 8
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.