• BIST 9774
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Manisa 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Türkiye'de ilk kez zeytin ihtisas organize sanayi bölgesi Akhisar'da!

Okunma Sayısı: 5159
Türkiyede ilk kez zeytin ihtisas organize sanayi bölgesi Akhisarda!
Türkiye’de İlk Zeytin ve Zeytin Yağı İhtisas organize Sanayi Bölgesi Akhisar’ın Süleymanlı beldesi sınırları içinde kuruluyor. Yer tespitinin bakanlık tarafından onaylanmasından sonra  ilgili Bakanlıkların ve İl  müdürlüklerinin temsil

Türkiye’de İlk Zeytin Ve Zeytin Yağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Akhisar’ın Süleymanlı Beldesinde  Kuruluyor
>>Akif ÖZALP

Türkiye’de İlk Zeytin ve Zeytin Yağı İhtisas organize Sanayi Bölgesi Akhisar’ın Süleymanlı beldesi sınırları içinde kuruluyor. Yer tespitinin bakanlık tarafından onaylanmasından sonra  ilgili Bakanlıkların ve İl  müdürlüklerinin temsilcilerinin de katılımı ile  Süleymanlı beldesinde, zeytin üreticileri, Zeytin İşletmeleri, Zeytin Yağı üretim tesisleri sahiplerinin de  bulundukları çevresel etki değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Akhisar Belediyesinin yüzde 93, Süleymanlı Belediyesinin yüzde 5, Ticaret Ve Sanayi odasının yüzde 1, Özel İdarenin yüzde 1 ortaklığı ile  gerçekleşen Türkiye’nin  İlk Zeytin ve Zeytin Yağı İhtisas Organisa Sanayi bölgesi için  ATSO tarafından özel bir firmaya hazırlatılan “Manisa-Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organiza Sanayi Bölgesi Çevresel Etki Değerlendirmesi” toplantısına, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Süleymanlı Belediye Başkanı Hasan Paşalı, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğünden  Halil Korcu, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Palanma Genel Müdürlüğünden  Ersin Özek, DSİ 2. Bölge Müdürlüğünden  Göksel Geçgel, Manisa  ÇED Planlama Şubesinden  Gülcan Karaserce, Hülya Koçak, Gıda ve Çevre  Kontrol Müdürlüğünden  Hüseyin Apan, Tarım İl Müdürlüğünden  Sabriye Sarımustafa, Emine Şahin, Şerif Erkil, Belde sakinleri, sektörde yatırım yapan firma sahipleri katıldılar. Firma yetkilisi  Feride Aşçı’nın slayt destekli sunumundan sonra, üreciler ve sektörde işletmeleri bulunanların soruları yetkililer tarafından yanıtlandı.

120 hektar büyüklüğünde alanda planlanmaktadır

Firma yetkilisi Feride Taşçı yaptığı sunumda “Manisa ili Akhisar ilçesi, Süleymanlı Beldesi, Kalaycı Kuyu Mevkisi, Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak yer seçimi çalışmaları tamamlanmış, yaklaşık 120 hektar büyüklüğünde alanda planlanmaktadır. Hayata geçecek olan bir ihtisas organize sanayi bölgesi, sadece bulunduğu yerleşmeyi değil, çevresindeki yerleşmeleri de etkileyeceğinden, çevre yerleşmelerin envanteri de girdi oluşturacaktır ve bir takım yan sanayileri de beraberinde getirecektir. Ekonomi de kalkınma hedeflerinin içerisinde en önemli politikalardan bir tanesi de sanayini teşviki ve gelişimidir. Organize sanayi bölgesinde yer alacak Zeytin işleme tesislerinde zeytin işleme yöntemi ve zeytinyağı üretim tesislerinde, zeytinyağı üretim yöntemi aynı olacak olup, sadece kapasitelerinde değişiklik olacaktır. Kurulacak olan Zeytin işletme tesislerinde salamura tipi siyah zeytin, sele tipi siyah zeytin, dolgulu yeşil zeytin, çizme-kırma yeişl zeytin üretimi ve sofralık zeytin üretimi, zeytinyağı üretim tesislerinde, zeytinyağı üretimi, yapılarak, iç ve dış piyasada satışa sunulacaktır. 120 Hektar bir alan üzerine kurulacak olan Türkiye’nin ilk Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organiza Sanayi bölgesi Akhisar-Kırkağaç, Soma, Bergama  karayolu üzerinde bulunuyor. İhtisas OSB Akhisar’a 9 Km., Süleymanlı Beldesine 2 Km., Medar Beldesine 2,5 Km., Kırkağaç ilçesine 18 Km., Soma ilçesine 26 Km., Manisa’ya 53 Km. İzmir’e 100 Km. mesafede bulunuyor. 61 Hektar alanda 39’ ar  adet  5 bin ila 20 bin metre karelik  Zeytin işletmeleri ile Zeytinyağı tesisleri parselleri bulunuyor. 35 Hektarlık alan Koruma Bandı, 24 Hektar da, yol, yeşil alan, sosyal tesisler, alt yapılar için ayrılmış bulunuyor. Akhisar ekonomisinin yüzde 70 tarıma dayılı olduğu için, özellikle bölgede çeşitli yerlerde dağınık ve düzensiz olarak faaliyet gösteren  zeytin işletme tesisleri ve zeytinyağı üretim tesisleri ortak altyapısı tamamlanmış OSB alanında toplanacak, tesislerde oluşacak arıtma tesisleri ile kontrol altında bulunacaklardır” dedi.

Kurulacak bölgede beldemizden 200-300 kişinin çalışması büyük rahatlık sağlayacaktır

Toplantıya katılanlar arasında sunuma olumlu katkı sağlayanların yanında sadece bir kişi Hayvancılığın Süleymanlı’ da çok azaldığını belirterek, “ Arazi Süleymanlı’nın merasıdır. Hayvancılık yok olacaktır” dedi. Süleymanlı Belediye Başkanı  Hasan Paşalı, Beldenin 100 hektara yakın bir başka merası bulunduğunu, bu arazinin vasıfsız bir mera olduğunu, belde de yaşayanların bir çoğununu çay, kahve parasının bile veresiye olarak deftere yazdırıldığını belirtip, “Tütünümüz bitti. Çiftçimiz çok zor durumda. Kurulacak bölgede beldemizden 200-300 kişinin çalışması büyük rahatlık sağlayacaktır. OSB bölgesinin önü her yıl daha da açılacaktır. Zeytin ürünümüz daha da değerlenecektir” dedi.

Tarihi bir toplantı yapıyoruz


İhtisas OSB’nin yüzde 93 payı ile en  büyük ortağı olan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’da yaptığı konuşmada, “Akhisar İlçe sınırları içerisinde; 4 milyon 984 bin adet meyve veren ağaç tespit edilmiştir. Ancak bu değer süreklilik arz eden ve bölge oluşturan alanlarda yapılan sayımlardan elde edilen değerdir. Sayılmayan ve dağınık halde bulunan ağaçlar da dahil edildiğinde yaklaşık 10 milyon adet meyve veren ağaç ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Ancak baz alacağımız değer bununla da sınırlı kalmamalıdır. Akhisar ilçesi yakınında yer alan diğer ilçelerdeki Zeytin ağacı sayısı da dikkate alınmalıdır. Hayata geçecek bir ihtisas organize sanayi bölgesi, sadece bulunduğu yerleşmeyi değil, çevresindeki yerleşmeleri de etkileyeceğinden, çevre yerleşmelerin envanterleri de girdi oluşturmalıdır. Şu anda tarihi bir toplantı yapıyoruz. Akhisar’ımızda her geçen gün  gelişen zeytincilik için çok büyük önem taşıyor. Türkiye’de İlk Defa Akhisar’da kurulacak İhtisas OSB bölgesinin kısa zamanda büyük aşamalar kaydederek, ihracat için çok önemli olan  Lisanslı Depoculuğunda oluşması ile  Akhisar tam bir merkez olacaktır. Akhisar Belediyesi, Ege Üniversitesi, TÜBİTAK ve Bornova Zeytincilik Enstitüsü ile 4 lü bir ayak ile bir proje hazırlandı. Akhisar’da  gerçek rakamlara dayalı bir Zeytin alanları envanteri ortaya çıkarılacaktır. Bu konuda Akhisar için çok önemlidir. Zeytin alanlarımızı ortaya çıktıktan sonra, diğer tarım alanlarımızın da gerçek yüzdeleri ortaya çıkmış olacaktır” dedi.





















  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.