• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Manisa 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Pusula Kurs İngilizce Hazırlık Kursu başlıyor
  • Muhasebe Personelleri Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Seçim Seçmen Askı Listeleri Yarın Çıkıyor

Okunma Sayısı: 2673
Seçim Seçmen Askı Listeleri Yarın Çıkıyor
26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için muhtarlık bölgesi askı listeleri 2 Eylül'de askıya çıkarılacak.Seçmenlere "askı listelerini mutlaka kontrol edin" uyarısı yapıldı.

Muhtarlıklarda Seçim Seçmen Askı Listeleri ne zaman askıya çıkacak? Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için muhtarlık bölgesi askı listelerinin 2 Eylül'de askıya çıkarılacağını belirterek, "Değerli halkımızın 'Geçen seçimde baktık, adımız vardı, şimdi niye yok' dememesi için askı listelerini kontrol etmesi gerek" dedi.

Özünal yaptığı açıklamada, 7 Haziran'da yapılan milletvekili genel seçimlerinde 14 milyona yakın insanın sandığa gitmediğini söyledi.

Demokratik hakkın mutlaka kullanılması gerektiğini vurgulayan Özünal, "Sandığa gidip vatandaşlık görevlerini yerine getirmeleri lazım. Ülkemizde 59 milyon oy kullanacak vatandaşımız var. Seçim bittikten sonra 'ah, vah' demenin hiçbir anlamı yok. 59 milyon vatandaşımız firesiz gidip demokratik haklarını kullandığı vakit, ülkemizde her şeyin daha güzel olacağı inancındayım" diye konuştu.

Özünal, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan seçim takviminin, Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, muhtarlık bölgesi askı listelerinin 2 Eylül'de askıya çıkarılacağını bildirdi.

Vatandaşların 10 Eylül'e kadar muhtarlıklara gidip isimlerini kontrol etmeleri gerektiğini ifade eden Ramazan Özünal, bulamayanların ilgili nüfus müdürlüklerine itiraz etmelerini istedi.

"Vatandaşlık görevini herkes yerine getirsin"

Özünal, "Birileri çomak sokarak, ayrıştırıp bölüştürerek bu ülkemize yazık ediyorlar. Demokratik hakkımızı kullanmamak, konuya duyarsız kalmaktır. Ufku açık yüce Türk milletinin bu sandığa önem vermesini gönülden arzu ediyorum. Vatandaşlık görevini herkes yerine getirsin" şeklinde konuştu.

"10 Eylül'e kadar orada kalacak"

Her seçimin ayrı koşullarda yapıldığını, o nedenle bazı noksanlıklar yaşanabileceğine işaret eden Ramazan Özünal, şunları kaydetti:

"Yasa, 'Askı listeleri 2 Eylül'de askıya çıkacak, 10 Eylül'e kadar orada kalacak, vatandaşımız gidip kontrol edecek' demiş. 'Geçmişte adım vardı, şimdi yok' şeklinde bahane olmaz. Muhtarlarımız hafta sonu dahil listelerin başında olacaklardır. O bakımdan değerli halkımızın 'Geçen seçimde baktık, adımız vardı, şimdi niye yok' dememesi için askı listelerini kontrol etmesi gerek."

Seçmene büyük seçim kolaylığı

YSK adres değişikliğini bulunduğu yer nüfus müdürlüklerine bildiremeyenlerin istedikleri yerde oy kullanabilmeleri için genelge değiştirdi.

Hürriyet'in haberine göre; YSK'nın bugün aldığı karara göre, seçmenler 2-10 Eylül'deki askı süresi içinde bulundukları yer nüfus müdürlüklerine başvurup 1 Kasım'da oy kullanmak istedikleri yeri “birinci adres” olarak bildirecekler. Başkaca bir işleme gerek kalmadan seçmenlistelerine yazılabilecekler. Seçmenlerin ayrıca ilçe seçim kuruluna başvurmalarına da gerek kalmayacak. Nüfus müdürlükleri bu ikametgah değişikliklerini ilçe seçim kurullarına bildirecek.

Böylece, seçmenler de askı süresi içinde 1 Kasım'da oy kullanacakları adreslerindeki seçmen kütüklerine yazılmış ve durumlarını güncellemiş olacaklar. Yurtdışı seçmenler de 2-10 Eylül'deki askı süresi içinde pasaportları ile bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurarak, 1 Kasım'da bulunacakları yurtdışı adresini beyan ederek, durumlarını güncelleyebilecekler. CHP'nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu YSK'nın aldığı yeni kararı şöyle anlattı:

“Örneğin eski genelgeye göre Ayvalık'ta yazlığı olan ancak Ankara'da ikamet eden bir seçmen Ankara'da oy kullanabilmek için 2-10 Eylül'deki askı süresi içinde Ankara'daki nüfus müdürlüğüne ya bizzat ya da vekaletname verdiği vekili eliyle başvurmak zorundaydı. Ama şimdi Ayvalık'ta bulunuyorsa, 1 Kasım'da Ankara'da oy kullanacaksa bulunduğu yer olan Ayvalık Nüfus Müdürlüğü'ne başvurup, Ankara'daki adresini ‘birinci adres' olarak bildirecek. Ayvalık Nüfus Müdürlüğü, adres değişikliklerini önce Ankara'da ilgili nüfus müdürlüğüne o da ilçe seçim kuruluna iletecek. Seçmenler nerede bulunuyorlarsa orada yani bulundukları yer nüfus müdürlüğüne başvurup 1 Kasım'da oy kullanmak istedikleri yeri ‘birinci adres' olarak beyan edip ikametgah değişikliği yaparak istedikleri yerde kolaylıkla oy kullanabilecekler.”

Seçim takvimi

Bu arada, seçim takvimine göre seçimin başlangıcı da 31 Ağustos olacak.

Siyasi partiler aday listelerini, 18 Eylül'de YSK'ya verecek, kesin aday listeleri 28 Eylül'de ilan edilecek. Yurtdışında ve gümrük kapılarında oy verme işlemi ise 8 Ekim'de başlayacak.

YSK'nın açıkladığı seçim takviminin bazı önemli aşamaları şöyle:

2 Eylül: Muhtarlık bölgesi askı listeleri saat 08.00'de askıya çıkarılacak. Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü askı listeleri de güncelleştirilmek üzere askıya çıkarılacak. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü "www.ysk.gov.tr" adresinde ilan edilecek ve itirazlar başlayacak. "www.ysk.gov.tr" adresinden bina bazında seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak.

10 Eylül: Muhtarlık bölgesi askı listeleriyle tutuklular ve taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listelerinin askıdan indirilmesi ve yapılacak itirazların son günü. Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'nün, www.ysk.gov.tr adresinden yapılan ilanının sonlandırılarak bu durumun tutanak altına alınması ve Yurt Dışı Seçmen Kütüğü'ne yapılacak itirazların son günü.

13 Eylül: Siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesiyle ilgili kura çekimi.

18 Eylül: Siyasi partilerin genel merkezlerinin, seçime katılacakların seçim çevrelerine ait aday listelerini YSK Başkanlığına alındı belgesi karşılığında DVD ve kağıt ortamında en geç saat 17.00'ye kadar vermelerinin son günü.

20 Eylül: Yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Yurtiçi seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıklar belirlenecek. Yurtdışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgileri www.ysk.gov.tr adresinden ilan edilecek.

22 Eylül: Siyasi partilerin aday listeleri ile bağımsız adayların başvuru evrakındaki eksiklikleri tamamlamalarının ve bağımsız adayların adaylıktan vazgeçmelerinin son günü.

28 Eylül: Siyasi partilerin seçim çevreleri itibarıyla milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde ilan edilecek.

8 Ekim: Yurtdışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy verme işlemine başlanacak.

13 Ekim: Başvuran siyasi partilerin radyo ve televizyonda yapacakları propaganda konuşmalarının yayın ve zaman sıralarının belirlenmesi için kura çekilecek.

22 Ekim: Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları başlayacak.

25 Ekim: Yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

31 Ekim: Seçim propagandası saat 18.00'de sona erecek.

1 Kasım: Oy verme günü.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan YSK kararında, oy kullanma süresinin saat 08.00 ile 17.00 arası olduğu belirtildi. Saat 17.00 olduğu halde sandık başında bekleyenlerin sandık başkanı tarafından sayıldıktan sonra oy kullanabilecekleri ifade edildi.

Karara göre; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00 ile 16.00 saatleri arasında oy kullanılacak.

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.