Tüp Bebek Tedavisi Yapılırken Mutlaka Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisi planlayan çiftlerin tedaviyle ilgili olarak akıllarında birçok soru işareti olduğuna tanık oluyoruz. Özellikle de tedavi sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği bu soru işaretlerinin başında geliyor. Tüp bebek tedavi sürecinde, tedavi başarısını arttırmak için özellikle dikkat edilmesi gereken durumları Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç.Dr.Selçuk Selçuk anlattı.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; tüp bebek tedavisinin her aşamasında dikkat etmemiz gereken farklı durumlar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinin;
- tedavi öncesi dönem
- tedavi dönemi
- tedavi sonrası dönem olmak üzere başlıca 3 farklı aşaması bulunmaktadır.
Tüp Bebek Tedavisine Başlamadan Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce ki süreçte detaylı bir değerlendirme yapmamız gerekiyor, çünkü bu dönemde saptanan problemler çözüldükten sonra tüp bebek tedavisine başlandığında hamile kalma şansınız ciddi anlamda artıyor. Bu nedenle; tüp bebek tedavisine başlamadan önce tüm testlerimizin mutlaka yapılmış olması gerekiyor.
Tedaviye başlamadan önce yapılması gereken testler;
- Rahim filmi
- Adetin 2. veya 3. gününde bakılan hormon testleri ve ultrason değerlendirmesi
- Sperm testidir.
Tüp bebek tedavisinden önce testler dışında yapılması gerekenleri sıralayacak olursak;
1) Öncelikle tüp bebek tedavisi öncesinde ideal kilomuza ulaşabiliyorsak, bu dönemde egzersizler ve gerekirse diyet tedavisiyle vücut kitle indeksimizi 25’ in altına düşürmemiz gerekiyor.
2) Tüp bebek tedavisi öncesinde ikinci önemli durum beslenmemiz; düzenli ve sağlıklı beslenme çok önemli, antioksidan ve vitamin içeriği yüksek besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Taze sebze meyve, yağsız et, az yağlı süt ve süt ürünleri, tam taneli tahıllardan zengin beslenmeye dikkat edelim.
3) Özellikle tüp bebek tedavi başarısızlığında en önemli risk faktörlerinden olan stres ve kaygımızı azaltmalıyız, gerekirse profesyonel destek alabiliriz.
“ Tüp bebek tedavisinde ki stres düzeyinin, tüp bebek tedavi başarısını doğrudan etkileyebildiğini unutmayalım ” .
Tüp Bebek Tedavi Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp bebek tedavisine adetin kaçıncı gününde başlanır?
Tüp bebek tedavisine, adetinizin 2. veya 3. gününde, yumurtalarınızı büyütmek için karın bölgesinden uygulanan iğneler ve/veya ağızdan alınan ilaçlar kullanılarak başlanmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar hastaya özel olarak mı belirleniyor?
Tüp bebek tedavisinde ilaçların tipi, ilaç dozu, kaç farklı ilaç kullanılacağı elde edeceğimiz yumurta sayısı açısından önem taşımaktadır. Çünkü toplanan yumurta sayısı arttıkça tedavi sonrası hamile kalma şansı o kadar artmaktadır.
Yumurta rezerviniz, yaşınız, varsa önceki tüp bebek denemesinde kullandığınız ilaçların tipi ve dozu, eşlik eden bir hastalığınızın olup olmamasına göre ilaç tipleri ve dozları belirlenmektedir.
Özellikle yumurtalık rezervi düşük olan hastalarda, maksimum sayıda yumurta toplayabilmek için mutlaka birden farklı etki mekanizması olan ilaçları kombine edip kullanıyoruz.
Yumurta rezervi çok yüksek olan hastalarda ise, ilaç dozlarını çok iyi ayarlamak gerekiyor çünkü yüksek dozda ilaç kullanımı; karında sıvı birikimi, nefes darlığı, şiddetli karın ve kasık ağrılarına neden olabilen OHSS sendromuna yol açabilmektedir.
Tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavi denemeleri olan hastalarda hamilelik şansını arttırabilmek için mutlaka farklı ilaç protokolleri denemelidir.
Bunların dışında, belirli aralıklarla yapılan ultrason değerlendirmesiyle yumurta gelişim süreci, rahim kalınlığı yakından takip edilmelidir. Yumurta büyüme hızı, büyüyen yumurta sayısı, yumurta boyutları dikkatle takip edilip en uygun zamanda yumurtaların çatlatılıp toplanması gerekiyor.
Tüp bebek tedavisinde yumurta büyüklüğü kaç mm olunca toplanmaktadır?
Yumurta büyüklükleri 18-20 mm ye ulaştığında çatlatma iğnesi uygulanmaktadır ve 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilmektedir. Çatlatma iğnesinin yapıldığı gün ultrason değerlendirilmesinde rahim kalınlığı en az 7 mm olmalıdır, eğer rahim kalınlığı 7mm’nin altındaysa yumurtaları topluyoruz, ancak embriyo transferini bir sonra ki ay yapıyoruz. Çünkü yeterli rahim kalınlığına ulaşmadan yapılan embriyo transferinde embriyonun tutunma şansı çok azalacağı için gebelik şansı çok düşük olacaktır ve bu durum gereksiz tüp bebek denemelerine neden olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp bebek tedavisi sonrası döneme embriyo transferi sonrası dönem de diyebiliriz. Embriyo transferi gerçekleştikten sonra hastalarımızın 1-2 gün dinlenmesini öneriyoruz. Yapılmış çalışmalar 2 günden fazla dinlenmenin hamilelik şansını arttırmadığını göstermiştir.
Şehir dışından gelen hastalarımız 1 gün dinlendikten sonra uçak veya araba yolculuğu yapabilirler. Bu dönemde cinsel ilişki önermiyoruz. Embriyo transferinden 3 gün sonra ayakta ılık suyla banyo yapılabilir. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken en önemli durum, embriyo transferi sonrası kullanılması gereken ilaçların düzenli bir şekilde aksatılmadan kullanılmasıdır.
Tüp Bebek Merkezi Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp bebek merkezi seçilirken en önemli kriterler seçilecek tüp bebek merkezinin gebelik başarı oranları, laboratuvar kalitesi, teknolojik alt yapısıdır. Tüp bebek merkezi seçilirken yapılan en önemli yanlışlardan biri ve en önemlisi; merkezlerin başarı oranlarının, laboratuvar kalitesinin ikinci planda tutulup tüp bebek tedavi fiyatı daha uygun olan merkezlerin seçilmesidir. Her zaman tüp bebek tedavi ücretleri daha yüksek olan merkezler daha başarılıdır sonucunu çıkarmak yanlış olacaktır. Burada vurgulanması gereken nokta; tüp bebek tedavi ücretlerinden daha önemlisi merkezin tüp bebek tedavi başarı oranları ve referansları olmalıdır.
Tüp Bebek Tedavi Fiyatlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek tedavisi ile ilgili sorulan soruların dışında, çiftlerin aklında ki bir diğer soru güncel 2022 yılı tüp bebek fiyatlarıdır. Tüp bebek tedavi fiyatları, merkezler arasında farklılıklar göstermektedir.
Tüp bebek tedavi fiyatları, tüp bebek tedavi sürecinde ki ek uygulamalar (embriyo dondurma, embriyo genetik analizi vb…) nedeniyle farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi sırasında uygulanacak işlemleri ve işlemlerin fiyat bilgisini mutlaka tedaviye başlamadan önce detaylı olarak öğrenin. Bu şekilde tedaviniz sırasında ek ücretlerle karşılaşmamış olacaksınız.
Başarılı bir tüp bebek tedavi süreci sonrası hamilelik şansının en yüksek düzeyde olabilmesi için göz önünde bulundurulması gereken kriterler; tüp bebek fiyatlarıyla birlikte mutlaka tedavinin gerçekleştirildiği tüp bebek merkezinin laboratuvarının kalitesi, donanımı ve tecrübesi ve hamilelik başarı oranları olmalıdır.
Başarısız Tüp Bebek Denemeleri Olan Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?
Başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftlerde mutlaka detaylı bir değerlendirme yaptıktan sonra tekrar tüp bebek tedavisine başlanmalıdır. Rahim iç kavitesi histeroskopi ile değerlendirilmeli varsa rahim içinde ki anormallikler histeroskopi ile eş zamanlı olarak düzeltilmelidir. Başarısız tüp bebek denemelerine neden olan bir diğer önemli durum tüplerdeki sıvı birikimidir. Rahim filminde tüplerde sıvı birikimi saptanırsa, tüp bebek tedavi başarısını ve hamilelik şansını artırmak için bu tüplerin tedaviye başlamadan önce kapalı ameliyatla kapatılması veya alınması gerekebilir. İki veya üzerinde başarısız tüp bebek denemesi olan çiftlerde embriyolara genetik analiz uygulanması, genetiği normal embriyonun bulunup transfer edilmesi hamilelik şansını ciddi şekilde arttırmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz detaylı incelemeler başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftlerde mutlaka yapılmalıdır.