Sporda şiddete hayır ve 6222 sayılı kanun
Manisamızda ve ülkemizde sporda şiddet olaylarını sık sık duyuyoruz. Sporda şiddet olayları. Bu konuda kanun eski, ancak halen toplum olarak bu konuda eksikliğimiz var.
Ne olacak? Nasıl olacak? Soruları hemen akla geliyor. Bu konuda ciddi yaptırımları olan 31 MART 2011 tarihinde uygulamaya konulan kanun ve yaptırımları var.
Ancak çevremizde de zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Bunu yaşanmaması adına bu kanunun bazı maddelerini tekrardan hatırlamak gerekliliğini duydum.
Hepimiz daha duyarlı olmak durumundayız.
Aslında hiçbirimiz şiddeti yaşamak istemiyoruz. Ancak İşin sadece spor boyutlu olduğunu hiçbirimiz unutmamalıyız. Başarısızlıkta insanın öncelikli olarak ta çuvaldızı da iğneyi de kendine batırması gerekli. Burada hem yönetici, hem sporcu, hem antrenör, hem hakemler ve hem de seyirciler olarak hepimize sorumluluklar düşüyor.
Ülkemizde sporda şiddetin artmasına bağlı olarak TBMM Kanun No. 6222 Kabul Tarihi: 31/3/2011 ile ilgili olarak yasayı uygulamaya koydu. Bu yasanın da yaptırımları da oldukça fazla.
Bu yasanın bazı önemli maddelerini sizlerle paylaşarak bu noktada futbolcu, yönetici, seyirciden oluşan üç önemli kesimin bir kez daha bilgilenmesi gerektiğine inanıyorum.
1. Hakaret içeren tezahürat
MADDE 14
(1) Spor alanlarında veya çevresinde taraftarların grup halinde veya münferiden belirli bir kişiyi hedef veya muhatap alıp almadığına bakılmaksızın duyan veya gören kişiler tarafından hakaret olarak algılanacak tarzda aleni olarak söz ve davranışlarda bulunmaları halinde, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, şikayet şartı aranmaksızın, failler hakkında on beş (15 ) günden az olmamak üzere adli para cezasına hükmolunur.
(2) Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
MADDE 7 -ALKOL -UYUŞTURUCU
Alkol ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisinde olduğu açıkça anlaşılan kişi, spor alanına alınmaz. Bu şekilde spor alanlarına giren ve dışarı çıkmamakta ısrar eden kişi zor kullanılarak dışarı çıkarılır ve bu madde hükümlerine göre bir yıl süreyle spor müsabakalarını(seyirden yasaklanır.
Hakemler, gözlemciler ve temsilciler
MADDE 20) Spor müsabakalarında görev yapan hakem, gözlemci ve temsilciler bu görevleriyle bağlantılı olarak kendilerine karşı işlenen suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır
2.Şiddete neden olabilecek açıklamalar
MADEE-22
Şiddeti teşvik eden basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, BEŞBİN Türk Lirasından ELLİBİN Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir.
3.Yargılama ve usul hükümleri
MADDE- 23
Bu Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği asliye veya ağır ceza mahkemeleri yetkilidir. Bu Kanun hükümlerine göre idari para cezasına ve diğer idari yaptırımlara karar vermeye, Cumhuriyet savcısı yetkilidir.
Sporda hepimizin sağduyulu olarak davranmasının ortak menfaatimize olacağı kanaatindeyim. Bazı maddeler yaptırımları gösterme açısından önemli. Hem maddi, hem de manevi açıdan zarar görmemek lazım.
Kolaycı yol, asla çözüm olamaz. Bununla birlikte bu tür olaylardan da tüm Manisa Spor camiasının zarar gördüğünü de ve göreceğini de asla unutmamalıyız
Yukarıdaki yaptırımların da uygulanmasına gerek kalmadan tüm müsabakaların fair-play çerçevesinde oynanması da en büyük temennimiz olmalı.