• BIST 10267.09
  • Altın 2413.146
  • Dolar 32.2664
  • Euro 34.8187
  • Manisa 25 °C
  • İzmir 25 °C
  • Salihli Köfteci Ramiz Şubesinde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Türkiye Geneli Deneme Sınavı Akhisar’da KEY Performans’ta
  • Deniz Anaokuluna Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Argon Kaynakçıları Alınacaktır
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Has Evrenselde Yenileme Kursu
  • Ambar ve Sevkiyat Personeli  Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Bayan Eleman Aranıyor
  • Akhisar Enza Home Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Sizlere MERTER KIRKMALI yı tanıtmaktan şeref duyarım

Bahadır Yenişehirlioğlu

Sizlere MERTER KIRKMALI  tanıtmaktan şeref duyarım

RÜYALARIMIZ GERÇEK OLDU      

Faaliyetlerini Manisa’nın gözde ilçesi Akhisar’da sürdüren Avrupa Gençlik Merkezi; 2007 yılından bu yana birbirinden farklı uluslararası bir çok projeyi Akhisar’da hayata geçirdi. Bu alanda Akhisar’ın en büyük gençlik yapılanması.Avrupa Gençlik Merkezi Başkanı Merter KIRKMALI, Avrupa Gençlik Merkezi’ni, Akhisar’ın geleceğini planlayacak olan gençleri ve Akhisar’a dair düşlerini bizlere anlattı.

Avrupa Gençlik Merkezi’ni kısaca tanımlayabilir misiniz?

Avrupa Gençlik Merkezi; başta Avrupa topluluğu üye ülkeleri olmak üzere, diğer batı ve doğu ülkeleri Türkiye arasındaki her türlü sosyal, sanatsal, kültürel, eğitimsel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve hükümetimizin bu ülkelerle yapacağı, ikili kültürel anlaşmaların uygulanabilmesi için destekleyici projeler geliştirmek amacıyla genç arkadaşlarımla beraber 2007 yılında Akhisar’da kurduğumuz bir oluşum.

Avrupa Gençlik Merkezi’ni kurma fikri nasıl oluştu?

İlk olarak, Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Gençlik Programı kapsamında Polonya’nın Gdansk şehrinde Erasmusöğrencisi olarak Avrupa Birliği programlarıyla tanışmış oldum. Sonrasında Yüksek Lisans öğrenimim dolayısıyla İtalya’nın Ancona şehrinde bulunduğum yıllarda birbirinden farklı Avrupa Birliği Projeleri’ni görme ve bu projelere uygulamalı olarak katılma fırsatı buldum ve daha önce hiç biri Akhisar’da uygulanmamış bu projeleri Akhisar’da hayata geçirmeyi ve bu projelerinde Akhisar’a büyük katkısı olacağını düşündüm. Ancak bu noktada bireysel değil, topluluk olarak hareket etmenin önemini de düşünerek Türkiye’de ya da yurtdışında yaşayan Avrupa Birliği Projeleri deneyimi olan Akhisar doğumlu genç arkadaşlarla bir araya geldik ve Avrupa Gençlik Merkezi doğdu.

Neden Akhisar doğumlu gençleri seçtiniz ekibinizi kurarken?

Çünkü tek bir amacımız vardı o da Akhisar için çalışmak. Türkiye, Avrupa Birliği Projeleri ile ilk tanıştığı zamanlar projeler genellikle İstanbul, Ankara ve çok az sayıda olmakla beraber İzmir’de uygulamaya geçiyordu bu projeler. Biz 2007 yılında ilk projemizi gerçekleştirene kadar da Akhisar’da henüz bir Avrupa Birliği Projesi uygulanmamıştı ve de Akhisar bu ve bunun gibi projelere çok yabancıydı. Bu noktada ekibimizi kurarken öncelikli tercihimiz Akhisar doğumlu olmaktı çünkü deneyimler her ne olursa olsun, projelerimizi uygulayacağımız yeri doğduğumuz yer olan Akhisar olarak belirlemiştik en başından yola çıkarken.

Projelerinizin Akhisar’a ve Akhisarlı gençlere ne gibi etkileri oldu?

Avrupa Gençlik Merkezi olarak 2009 yılında gerçekleştirmiş olduğumuz 'Geçmişimizi Öğreniyor, Geleceğimizi inşa Ediyoruz' konulu medya projemiz ve 'Geleceğin Çevrecileri Tarzan'ın Çocukları' adlı çevre projemiz ile Akhisar'da Dünyanın dört bir yanından gelen gençleri misafir etmiş, Avrupa’nın farklı ülkelerinden ülkemize gelen gençler ülkemizi, şehrimizi tanımışlar, geleneklerimizi göreneklerimizi görerek, önceden Türkiye'ye hakkındaki sahip oldukları tüm önyargılarını tamamen değiştirerek ülkelerine gönüllü birer kültür elçisi olarak dönmüşlerdir. Medya projemiz kapsamında; gençler,Akhisar'ın geçmişte nasıl bir yer olduğunu öğrenerek, edindikleri  bilgi ve deneyimlerle günümüzü daha iyi anlayarak, geleceklerine yön vermeye başlamışlardır. Tarihi 4000 yıl Öncesine kadar uzanan Akhisar'da kurulmuş çok sayıda medeniyetten kalan, günümüze ulaşabilmiş tarihi eser niteliğindeki yapılar, içinde bir çok kültürel öğeyi barındıran yerler, aldıkları eğitim sonrasında yerelimizdeki gençler tarafından fotoğraflanmış, tarihi ve kültürel mirasımızın gizli kalan öğeleri de yine gençlerimiz tarafından araştırılarak arşivdeki tozlu raflardan gün ışığına çıkarılmıştır. Çevre projemiz kapsamında ise; Gençler tarafından doğal hayata dikilen yeni fidanlar ile ‘Avrupa Gençlik Merkezi Hatıra Ormanı’ oluşturulmuş, doğaya ve çevreye karşı sevgi duyulmasa da saygı gösterilmesi konusunda beyin fırtınaları yapılmıştır. Ortak Avrupalılık kültür mozaiği içerisindeki farklı ülkelerdeki farklı kültürlere sahip topluluklar arasındaki konumuz olan çevre, bireylerin çevreye ne kadar duyarlı olduğu, birey ilişkilerindeki benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç olarakta doğa ile iç içe bir yaşam tarzının nasıl olması gerektiği konusunda ortak bir fikir birliği sağlanmaya çalışılmıştır. Yine projede yer alan tüm katılımcı arkadaşlarla birlikte ilgili profesyonel eğitmenler desteği ile atölye çalışmaları yapılmış, projenin sonunda ‘Tarzan’ adlı tiyatro oyunu sergilenmiştir. Yine katılımcı gençler; Akhisar'da üretilen zeytin ve zeytinyağının tadına bakmışlar hatta ülkelerine götürmüşlerdir, ileride bu gençlerin ülkelerinde yönetici, doktor, iş adamı, eğitmen olacakları düşünüldüğünde basit gibi görünen bu gençlik değişimlerinin Türkiye'nin geleceği için ne derece önemli ve etkili olduğu açıkça ortadadır.

AKHİSAR’DA TURİZME HAREKET KAZANDIRDIK

Değinmek istediğim çok önemli bir durum var. Akhisar’a gelen turistler genellikle günü birlik ve kısa süreli seyahat amaçlı ve özellikle Uzakdoğu ülkelerinden geliyorlar. Bu turistler de kalıcı turist olmadığından sadece tarihi alanlar kendilerine gezdirilip şehrimizden ayrılıyorlar.  Ne bir yerelimizdeki insanlarla tanışma fırsatı buluyorlar ne de şehrimiz esnafından alışveriş etme imkanı bulabiliyorlar. Hal böyle olunca ne sosyal açıdan ne de ekonomik açıdan bunun şehrimize bir faydası yok. Ancak 2007 yılındaki gerçekleştirdiğimiz ilk projemiz ve sonrasında gerçekleştirdiğimiz birbirinden farklı temalı projelerimizle şehrimize Avrupa’nın farklı ülkelerinden bir çok turist gelmiş, şehrimizde konaklamışlar, yerelimizdeki halkla kaynaşmışlar, şehrimiz esnafından alışveriş yapmışlar, şehrimizdeki manavdan elma, fırınından ekmek almışlar, kahvehanelerinde çay içmişler, berberlerde tıraş olmuşlardır. Fransa, Hollanda, İtalya, İsveç, Letonya, Litvanya, Portekiz, Çek Cumhuriyeti gibi bir çok Avrupa ülkesinden onlarca genci hatta Meksika, Arjantin ve Tayvan’dan temsilcileri şehrimizde ağırlama fırsatını bulduk. Projelerimiz öncesinde Akhisar’a Letonyadan, İsveçten, Meksika’dan herhangi bir turist gelmemişken, projelerimiz sayesinde yıllardır durağan olan Akhisar gelen turist sayısı ivmesini hızla kaldırırken, bir birinden farklı ülkelerden onlarca genci davet ederekte Akhisar’ı ziyaret eden turistlerin geldikleri ülke bakımından sınıflandırılmasına çeşit üzerine çeşit kattık. Ve iddia ediyorum ki bugün Akhisar sokaklarında dolaşırken Letonyalı bir turistin manavdan üzüm aldığını görüyorsanız, Portekizli bir turist fırından ekmek aldığını görüyorsanız, İsveçli bir turistin berberde tıraş olduğunu görüyorsanız ve Meksikalı bir turist parkta oturmuş pamuk şekeri yediğini görüyorsanız bu Akhisar’da Avrupa Gençlik Merkezi’nin sayesindedir. Ve bu noktada bizler, bu projeleri doğduğumuz yerde: Akhisar'da gerçekleştirmenin onurunu ve gururunu yaşamaktayız. Ve de bizleri destekleyen, katkıda bulunan herkese ama herkese şükran duymaktayız.

 

 

AKHİSAR’DA İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK

2009 yılında olduğu gibi 2010 yılında da yine bir o kadar önemli gençlik projelerini yine Akhisar'da gerçekleştirdik. Uzun uğraşlar sonucu kendisiyle irtibata geçebildiğimiz, daha önce Türkiye'de hiç ama hiç konser vermemiş olan, Dünya’ca ünlü bir genci, keman virtüözü Paula Preuss'u Akhisar'da konser vermek için ikna ettik. 06 Ağustos 2010 Cuma günü, Hristiyanlarca kutsal sayılan 7 önemli kiliseden biri olan Thyateira’da (Tepe Mezarı) gerçekleştirdiğimiz konserde Paula Preuss yer almış ve yine kendisine PiotrWieclaw viorenseliyle eşlik etmiştir. Bunun yanısıra ‘Paula Preuss’, konserin sonunda Akhisar’da yaşayan roman müzisyenlerle beraber ‘Nihavent Longa’ adlı parçayı çalmışlardır. Konser tamamıyla halka açık ve ücretsiz gerçekleştirilmiş, yerel basınınyanısıra ulusal basında da kendine yer bulan konser sonrası; Devlet Bakanı,Başmüzakereci Eğemen BAĞIŞ ve T.C. Başbakanı Recep Tayyip ERDOĞANtarafından derneğimiz bizzat tebrik ve takdir edilmiştir.

Bunun yanı sıra yine Avrupa'da 52 şehri ve 28 başkenti gezecek olan ‘Gençlik Otobüsü'nde’ Avrupa Gençlik Merkezi'ni temsilen bir üyemiz yer almış, yaklaşık iki ay süren bu gezide yer alan üyemiz yeni ilişkiler, yeni ortaklıklar edinerek hem Akhisar'ı tüm Avrupa'ya tanıtmış, hem de Avrupadaki kuruluşları ve Avrupalı gençleri Akhisar'a davet etmiştir.

Ayrıca Work and Travel programıyla Amerika'ya gitmek için kabul alan iki üyemizde yaz dönemini Amerika'da geçirmiş, gittikleri şehirlerde Akhisar'ın adını daha önce hiç duymamış insanlara Akhisar'ı anlatmışlar, Akhisar’a yepyeni ortaklıklar ve projelerle dönmüşlerdir.

Yine; 18 Ağustos 2010 –18 Eylül 2010 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz İngilizce Kursu ile Akhisar'da yaşamakta olan imkânı kısıtlı, daha önce İngilizce ile tanışmamış roman gençlere ücretsiz, gönüllü olarak İngilizce öğretmeyi denedik. Projemizdeki öncelikli amacımız İngilizceyi öğrenmenin yanı sıra İngilizceyi sevdirmek, İngilizceye karşı merak uyandırmak, bilinen klasik yöntemlerin aksine farklı öğretim teknikleri kullanarak İngilizceyi oyunlarla gençlere aktarmaktı. Aldıkları eğitim sonrasında gençlerimizi İngilizce konuşuyor olarak görmek, içlerinden birinin ya da bir kaçının İngilizce öğretmeni olduğunu görebilmek en büyük hayalimiz oldu, ileride her birinin eğitimleri sonrasında ülkelerine ve de özellikle Akhisar'a faydalı gençler olacaklarını düşünmekte bizleri çok mutlu etmektedir.

Ve 2011… Ekim ayında Avrupa Gençlik Merkezi’nin Akhisar’da gerçekleştirdiği ‘Renkli Notalar’ adlı projemiz için, Avrupa’nın dört bir yanından müziğe ilgi duyan gençleri ve de en önemlisi romanları Akhisar’a davet ettik. Proje kapsamında farklı ülkelerden bir araya gelen, birbirinden farklı müzik aleti çalabilen gençleri Akhisar’da yerelimizdekiromanlarla buluşturduk. Birlikte, kendi müzik gruplarını kurdular, kendi şarkılarını bestelediler, yine bir arada kendi konserlerini verdiler.

8372… KARDEŞ ÜLKE BOSNA-HERSEK

2012 yılında gerçekleştirdiğimiz projelerimiz kardeş ülke Bosna-Hersek içindi. Avrupa'nın göbeğinde ve Birleşmiş Milletler’in seyirci kalarak izlediği, SrebrenitsaSoykırımı'nı anmak, kamuoyuna sesimizi duyurmak ve de Boşnak kardeşlerimize destek olabilmek için Akhisar'da, Akhisarlı vatandaşların yoğun ilgisiyle topladığımız ayakkabılar ile birlikte Taksim'e Bosnalı kardeşlerimize destek olmak, onların yanında yer almak için gittik. Öncelikli olarak, istenilen sayıya ulaşabilmenin sevinciyle, projemize duyarlılık gösteren Akhisar halkına ve de Akhisar Belediye Başkanı’mız Sayın Salih Hızlı'ya sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Srebrenitsa büyük bir katliamdır. Tüm Dünya'nın gözü önünde, 8372 Boşnak kardeşimiz dostlarının, kardeşlerinin, çocuklarının önünde kurşuna dizilmişlerdir ve bir kez daha diyoruz ki 'SrebrenitsaSoykırımı'nı unutmadık ve yine bu kapsamda 553. Çağlak Festivali etkinlikleriçerçevesinde  Akhisar Belediyesi ve Avrupa Gençlik Merkezi’nin davetlisi olarak Bosna-Hersek’ten Akhisar’a gelen öğrenciler savaş yıllarını anlatan Bosnalı Çocukların Gözünde Savaş adlı bir sergi açtı. Sergi açılının ardından öğrenciler savaş yıllarına ait bilgilerini Akhisarlılarla paylaştılar.

Sonuç olarak; Başta Türkiye ve Akhisar'ın sosyal, kültürel, ekonomik ve politik yönden gelişmesine yarar ve katkı sağlayacak daha önce hiç biri Akhisar'da yapılmamış olan birbirinden farklı yepyeni projeleri 2013 yılı içerisinde de gerçekleştirmeyi planlamaktayız. Hızla Globalleşen, sınırların ortadan kalktığı küçük bir köy haline gelenDünyamız'da yıllar öncesinde var olan İpek ve Baharat Yollarına denk, kurmuş olduğumuz yeni köprüler, açmış olduğumuz yeni yollarla, birbirlerinden farklı ülkelerden gelen onlarca genci Akhisar’da bir araya getirebilmenin onur ve gururunu yaşamaktayız.

Avrupa Gençlik Merkezi’nin etkinliklerini, duyurularını nasıl takip edebiliriz?

Tüm bunlar için Facebook’taki Avrupa Gençlik Merkezi sayfamızı beğenmeniz yeterlidir. (http://www.facebook.com/pages/Avrupa-Gen%C3%A7lik-Merkezi/301714479856781)image.jpg

Bu yazı toplam 2490 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.