• BIST 9681.11
  • Altın 2946.04
  • Dolar 34.7439
  • Euro 36.4662
  • Manisa 10 °C
  • İzmir 9 °C
  • Bay-Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Kursları
  • Akhisar Kadınlar Matinesi
  • Psikolojik Danışman/Rehber Öğretmen Aranıyor
  • 3 Vardiya Çalışacak Bay ve Bayan Aranıyor
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Oku

Bahadır Yenişehirlioğlu

Oku

Müslüman bilgeler, insanın ancak hak ve hakikat ile irtibat kurduğu zaman akıl, erdem ve özgürlük sahibi gerçek manada insan olabileceğini söylemişlerdir. Gerçek serüvenimiz hakikat bilgisini aramak değil mi? Bu yüzden Allah bize “Oku!” diye emretmiyor mu?

Hikmet; idrak, doğruluk ve merhamet demektir. Hikmet, inancımızın ve amellerimizin metafizik ve ruhani boyutunu ortaya koyar. Huzurlu ve selamet içinde yaşayabilmemiz için bizi hakikate sevk eder. Hikmet, bizi anlamlı ve özel kılar.

Geçmiş yüzyıllarda yaşayan insanların, hayatları, kültürleri ve inanışları tarihin konusunu oluşturdu. Kimi dondu kaldı özü bulamadı. Kimi kabuğunu kırdı gün yüzüne çıktı, kanatlanıp uçtu.

Zamanın dışındaki zamansızlıktaki yazıyı görerek konuştu ve ışık oldu. Yaratılmış her şeyin vücuda gelmeden evvel 'hilkat öncesi' olduğunu bildi. Her şeyin O'ndan çıktığını ve her şeyin O'na geri döneceğini bildi. Her şeyin başlangıcı 'el-Evvel' ve her şeyin sonu 'el-Âhir'  in ‘O' olduğunu bildi. Zira Allah’ın kendini tanımlarken "ilk ve son, iç ve dış benim" hitabını duydu ve boşuna rehber olmadı.

Hepimizin yaradılış sorunu ortak. Modern insanın varoluşsal temaları arasında geçen yükseliş sübjektif ve dünyevi olarak iki yönüyle çıkar karşımıza. Toplumsal olarak temel bir varoluş kaygımız, anlam bulma endişemiz var; esasında bu dış dünyaya yönelik bir bulma, tanıma değil bilakis kendimizi tanıma bulma, özümüze erişebilme gayreti ve düşüncesidir. Bu buluş serüveni keşfin en büyüğü, anlamlısı, değerlisi, sırlısı, gizemlisi, kıymetlisi ve en derin olanı. Zira bir yönü kendinden yola çıkarak, diğer yönüyle kendini var edene ulaşıyor.

Zaman yaratılmışlardandır diyebilir miyiz o vakit?
Zamanın olabilmesi için her şeyden evvel bir yerden bir yere doğru bir hareketin olması lazım. Zaman süreyi ölçme birimidir. Bir hareket yoksa orada zamansızlık vardır. Zaman yoktur. Zaman içerisinde zamansızlığı yakalamaya bakmak değerli olan. Bunun için de ilk ivmeyi anlamlı kılmalı ve hareketi başlatmalı.

Bu devrimin ta kendisi.

Hem de en büyüğü.

Kendini bulma hareketi yoksa insanda zamansızlık doğar. Donukluk ve hareketsizlik yedeğinde aşamama, geçememe, zorlayamama, keşfedememe, sırrını sıyırıp atamama, soyup çıkaramama, katı, durağan ve soğuk bir akıbetle karşılaşır.
Tek bir andan ibaret midir zaman?
 (İlim bir noktadır, bu noktayı cahiller çoğalttı) diyor Hz. Ali. İlmin aslı (bir) dir. Bunu bilene arif denir. Çokluğun, çoğaltmanın, aslında bir tür kaynaktan uzaklaşma olduğunu bilmeyene cahil denir. Donar kalırsan cahil tasvirin olur. Hareketin olmalı, zihnin dumura uğramamalı. Serüveni başlatmalı yoksa akıbet çürümek.

An da bir nokta mı yani?

 (Dem bu demdir dem bu dem) An bu andır. Başka an yoktur.

Maddenin aslı ışıktır.

Madde denilen şey aslında enerjidir.

Madde yavaşlatılmış enerjidir.

Yani maddeyi hızlandırırsanız enerji açığa çıkar.

Peki, enerjinin aslı nedir?

Enerji ışığın yavaşlatılmış halidir.

Enerjiyi hızlandırırsanız ortaya ışık çıkar, nur çıkar.

O zaman maddenin aslı nurdur, ışıktır.

Kabuk sıyrılmaz ise öz bulunabilir mi?

Sandık açılmaz ise hazine?

Kendini keşfetmek için eylem başlamaz ise kaynağa ulaşılabilir mi?

Allah evveli de bilir ahiri de bilir, geçmişi de bilir geleceği de bilir derken ne anlıyorsun?

Zamansızlık.

Zamanın sahibi ‘O'dur. Zaman yaratılmış bir olaydır. Zaman Allah, dehr, vakit ‘O’.  Vaktin çocuğu zaten o anda doğan. Yani şu an yaptığımız. Bunalım çağının insanı gibi dönüşümler, değişimler içerisinde, hâlâ sükûna erememiş kişi. Hâlden hâle geçiyor. Hâlden hâle düşüyor. Derdi iyiye doğru dönüşmek olmalı. Dünle avunmak¸ yarının kaygısına gömülmek yerine içinde bulunduğu anı fırsat telakki etmeli oysa.

Üç sır. Doğum öncesi, ölüm sonrası ve doğum ile ölüm arasında yaşadığı süreç. Bunalım çağının insanı bu bunalımdan çıkmak istiyorsa önce kendini, sonra da üzerinde yaşadığı dünyayı ve evreni tanımalıdır. Bunun için harekete geçmeli. Donup kalmamalı. Enerjiyi ortaya çıkarmalı. İçindeki var olan enerjiyi hızlandırırsa ortaya ışık çıkar, nur çıkar. Aydınlanır, kabuğunu kırar, kendini keşfeder, kendinden, kendini var edeni yaratıcısını bulur. Bundan daha büyük zevk ve haz var mıdır? Bu gurbetin sona ermesi, parçanın bütünde yok olması, damlanın ummanda varlığını yitirmesidir. Bu gerçek bir bilinç aydınlanmasının tek ve yegâne yoludur.

Vakit kılıç gibi keskindir.

Zamanın izafiliğini kabul eden insan, zaman kaydıyla kayıtlanmaz ve gerçek özgürlüğe kavuşur.

Zaman bilincine sahip olan kazanır.

Geçmiş ve gelecek zaman dervişin umurunda olmaz.

Yani hallere mağlubiyet yerine hallerin sahibine katılmayı esas kabul eder.

Temkin erbabı olmalı. Temkin sahibi bir inip bir çıkmaz.

Sürekli ve yerleşik bir makama ulaşmak hareket ettiğinin ve kabuğu kırdığının delilidir.

Yolda değildir¸ menzile varmış¸ oturacağı yere oturmuştur. Bunun için hareket şarttır. Kendini bulma hareketi yoksa insanda zamansızlık doğar. Bu menzile vardırmaz asla insanı

Temkinle kastedilen kula açılan ölümsüz gerçeğin perdelenmeden¸ hep parıldamasıdır.

Kendi zamanını tam görmek istiyorsa insan ona uzaktan bakmalı¸ zamanın önüne geçmeli¸ ya da üzerine çıkmalı.

Günün içinde değil de üstünde ve önünde yaşamalı.

Zamanı kendilerine uyduran üstün bir bilincin sahiplerinden başkaları değillerdir.

O nedenle gerçek âşık¸ hâllerin emiridir; hallere hâkimdir. O; hale kapılıp kalmaz¸ hale mahkûm olmaz. Nurlu parlak olan üstün varlığa kul¸ köle olur ki bu gerçek özgürlüğün ta kendisidir.

Anadolu’nun evliyaları günümüz dünyası için ilham kaynağı oldu. Onların bilgi birikimi birçok karanlığa ışık tuttu.

Allah’ın iradesini ezelî kabul edip âlemin bu irade sebebiyle ve bu iradenin belirlediği zaman içinde meydana geldiğini idrak etmek için hareketi başlatmak gerek. Bu da bütün şartlanmışlıkların ötesine geçip yepyeni bir sayfa açmak ve ilk emir gibi okumak ile başlar.

İlim ve iman insanı kanatlandırır. Herkes idraki nispetince daha yukarılara kanat çırpar.

 

 

Bu yazı toplam 7325 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 2
    Yazarın Diğer Yazıları
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.