Havran Zeytin Çalıştayı, Akhisar Yoktu
Havran’da 7 Eylül 2012 de yapılan Zeytin/Zeytinyağ çalıştayında Akhisar neredeyse yoktu.
Uzzk (Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi) nin davet ettiği toplantıda yaklaşık 40 kadar bürokrat, haberci ,düzenleyici, dört Balıkesir milletvekili ve 70 kadar zeytinyağ üreticisi, tüccar ve zeytin üreticisi katıldı. Duyuru çok kısa sure önce yapıldı. Daha dört gün öncesinde UZZK sitesinde bir duyuru yoktu.
UZZK Başkanı Mustafa Tan’ı bu gayretinden dolayı tebrik etmek gerek. Her kesimden insanı bir araya getirdi. Konular ortaya konuldu ve esas itibariyle zeytinde bir kriz değil fırsatlar olduğu ortaya çıktı. Benzer bir toplantıyı belki hasat sonrası Akhisar Belediyesinin de Mustafa Tan ile bahar aylarında planlaması ve yapmasında fayda olur diye düşünüyorum. Ben aileden bildiğim zeytin ile Siği köyünde (Trilyeye 4 km uzaklıktaki Kumyaka Köyü) yetmişli yıllarda daha faal bir şekilde tanıştım. Malum trilye zeytinine sonra “Gemlik” denmeye başlandı. Doğal olarak ticaretin yapıldığı yer ön plana çıkıyor. Akhisar’ın da bir karar vermesi gerek ve planlı bir şekilde ilerlemesi eğer zeytin tanıtılacak ve desteklenecekse.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur da körfez bölgesinin zeytin ve zeytinyağıyla özdeşleşmiş olduğunu dile getirerek, "Fakat zeytinyağı, ürettiğimiz ancak tüketemediğimiz bir ürün. Türkiye dışarıdan yağ ithal ederken, yağ açığı varken kendi yağımızı tüketmememiz çok üzücü" dedi.
Türkiye'de şimdilerde kişi başına iki litre zeytinyağı tüketilirken biz bunu 3 litreye çıkarsak Türkiye'nin bütün zeytinyağını tüketmiş olacağız. Yunanistan İtalya İspanya bunun 3 mislinden fazla tüketiyorlar. Bu yıl Avrupa'da, İspanya'da, Kuzey Afrika'da kuraklık dolayısıyla zeytin rekoltelerinde düşüş olduğundan Avrupa'da da zeytinyağı fiyatlarında bir yükselme olduğu birçok konuşmacı tarafından tesbit edildi..
Konuşmalarda genelde büyük pazarlama şirket yöneticileri “merdivenaltı” tabir ettikleri üretim ve pazarlamaya, küçük üreticiler de büyük şirketlere yüklendiler. “Yerel ulusalcı zeytincilik anlayışı” da zaman zaman çiçek açtı. Halbuki zeytin Ege'de bir yaşam biçimi 100 litre üreten aile bile bir kısmını saklayıp paraya ihtiyacı olunca satıyor. Bu normale göre politika yapmak gerek belki.
Birçok Körfez zeytincisi, fiyatları düşürdüğü için Adana da zeytin dikimini protesto etti. Pamuk para etmeyince pamuk arazisine zeytin dikilince kırlık yerde 10-15 yaşında zeytin ağacı 5-10 kg verirken pamuk arazisinde ağaç başına 80-100 kg almak işten değil. Doğal olarak vergilendirme , pazarlama destek açısından zeytin ağacı eşittir zeytin ağacı diye yola çıkmak gerçekçi ve adil değil. Adanalı , Aydınlı zeytini daha ucuza ve daha erken piyasaya sürünce de fiyatlar etkileniyor. Adana’da da Aydın’da da pamuk ekmek artık fazla akıl karı değil. Çünkü Türkmenistan’da yüzbinlerce dönümde ekilen pamuk ile rekabet etmek mümkün değil. Orada enerji neredeye bedava. Ben de yazılarımda defalarca ABD de elektriğe mazota ödenen paranın üç mislini ödeyerek bizim oradan gelen badem ile rekabet etmemizin mümkün olmadığını yazmıştım.
En çok alkışı Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Ali Nedim Güreli aldı: Akıcı ve konulara hakim konuşmasında özetle :
“Tirilye zeytini yağı da yemesi de güzel buna karşı cephe almak yanlış” dedikten sonra “Egeli zeytincileri çok zengin sanan bazı bürokratlar var” dedi. Söz verilen primlerin ödenmesi için politikacıların çalışmasını önerdi. “Bir meczup çıkıp dünyanın en iyi zeytinyağının gece saat 3 de bir dağda toplanan zeytinden yapıldığını söylüyor ve dinleyeni ve yayınlayanı da oluyor”dedi.
İhracat konusunda daha önce kötü mal ihracatı ile kendi pazarımızı daralttığımızı belirtti.
Tanıtım ülke çapında ve uluslararası boyutta şart ve burada bilhassa yurtdışında zeytini tanıtacak ingilizceye hakim genç insanlara ihtiyaç var.
Zeytin ve Zeytinyağı Sektörünün Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayında tüm kouşmacıların listesi aşağıda:
Zeytinyağı-Zeytin Kooperatifçilik Sorunları: H. Cahit Çetin: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı
Zeytin-Zeytinyağı Kooperatifçilik Sorunları: Ertuğrul Doğanalp - Marmarabirlik Fabrika Müdürü
Özel Sektör Sofralık Zeytin Sorunları: Muammer Güngör-Ant Gıda A.Ş Genel Md.
Zeytinyağı Özel Sektör Sorunları: Ümit Ersoy-Ana Gıda A.Ş Genel Müdürü
Özel Sektör Zeytinyağı Sorunları: Christopher Dologht- Sanayi ve Ticaret Kontuarı T.A.Ş. (Kristal Zeytinyağları) Genel Müdürü
Zeytin ve Zeytinyağı İhracatı Sorunları: Ali Nedim Güreli- Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği Başkanı
Zeytin ve Zeytinyağı Ticaret Sorunları: Rahmi Gençer-Ayvalık Ticaret Odası Başkanı
Zeytin ve Zeytinyağı Ticaret Sorunları: Abdurrahim Tarkan Denizer-Edremit Ticaret Borsası Başkanı
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtımı ve Karşılaşılan Sorunlar: Mehmet Semerci-Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı
Zeytin ve Zeytinyağı Üretici ve Sanayici Sorunları: A. Osman Yahya Ağacık-UZZK Yönetim Kurulu Üyesi, Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı
Zeytinyağında Taklit-Tağşiş Sorunu ve Kalite Kontrol Programı Çalışmaları: Ümmühan Tibet-UZZK Yönetim Kurulu Üyesi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü (Zeytin ve Zeytinyağında Taklit-Tağşiş, Zeytinde Bitki Sağlığı Sorunları)
Dr. Ahmet Arslan-Genel Müdür Yardımcısı
Selman Ayaz-Gıda İşletmeleri ve Kodeks Dairesi Başkanı
Dr. Neslihan Alper-Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Dairesi Başkanı
Dr. Nevzat Birişik-Bitki Sağlığı ve Karantina Dairesi Başkanı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (Tarımsal Destekler ve Yaşanan Sorunlar)
Ercan Türktemel-Bakanlık Koordinatörü
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü (Türkiye UZK Çalışmaları Kazanımlarımız)
Mustafa Sepetçi-Daire Başkanı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü-Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Yeni Teknolojiler ve Ar-Ge Destekleri
Adnan Selçuk Erginöz- Teknolojik Ürün Tan. ve Paz. Şube Müdürü