• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Manisa 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Has Evrenselde Yenileme Kursu
  • Ambar ve Sevkiyat Personeli  Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Bayan Eleman Aranıyor
  • Akhisar Enza Home Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Halikarnass Restaurant’ta Cuma ve Cumartesi canlı müzik keyfi
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Akhisar, Soma Davasına Hazır

Okunma Sayısı: 4292
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili davanın ilk duruşmasının görüleceği Akhisar’da güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar Haber Ajansı - AHA

Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili davanın ilk duruşmasının görüleceği Akhisar’da güvenlik önlemleri alınmaya başlandı.

İlk duruşmanın yapılacağı Akhisar Reşatbey Mahallesinde bulunan Akhisar Belediyesine ait kültür merkezi çevresindeki güvenlik önlemleri alını ve ilk olarak 174 sokak trafiğe kapatıldı. Barikatlar ile güvenlik çemberinin oluştuğu bölgede ekipler güvenlik yerleştirmesi yapıyor. Yarın saat 09.00’da başlaması beklenen duruşma öncesi çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından protesto gösterileri olması bekleniyor. Öte yandan emniyet güçlüleri Akhisar Belediyesi’nin de destekleri ile civar bölgedeki taşlar yerlerinden söküldü.

HDP DURUŞMAYI İZLEYECEK

Halkların Demokrasi Partisi (HDP) İzmir İl Başkanı Cavit Uğur, HDP eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski eş başkan Sebahat Tuncel'in yarın (pazartesi), 301 madencinin öldüğü Soma davasının ilk duruşması için Akhisar'da olacaklarını söyledi. Eş başkanlar, aynı gün İzmir'de yapılacak aday tanıtım toplantısına ise katılmayacak.

CHP'Lİ VEKİL ÖZEL, SOMA DAVASI'NA MÜDAHİL OLMAK İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Özgür Özel, yarın Akhisar'da görülmeye başlancak olan, 301 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı faciası davasına müdahil olma talebinde bulundu.

Konuyla ilgili olarak yazılı basın açıklaması yapan Milletvekili Özgür Özel, Soma maden faciasını yakından takip eden bir kişi olarak vicdani sorumluluk gereği davaya müdahillik talebinde bulunduğunu belirtti. Özel açıklamasında, "Soma'da yaşanan elim olayın devamında meydana gelen gelişmeleri gerek madenciler gerekse şehit aileleri, yetkililer, medya mensupları ve Somalılar başta olmak üzere toplumun her kesimiyle görüşerek yakından takip ettiğim için bu davaya müdahil olma talebinde bulunma zarureti vicdanımın tarafıma yüklediği bir sorumluluktur" dedi.

Mahkeme tarafından müdahillik talebinin kabul edildiği takdirde kendisindeki bilgi, belge ve kanıtları mahkemeye sunacağını belirten Özel, açıklamasına şöyle devam etti:

"Olası kasta dayalı şekilde meydana gelen maden kazasının sorumluluğunu taşıyan pek çok kişi ve kurum yetkilisinin şu anda yargılanmadığı açıktır. Yargılama safahatında müdahilliğime karar verildiği takdirde mahkemeye sunacağım bilgi, belge ve kanıtlar doğrultusunda gerçek sorumluların da ortaya çıkması için çaba sarf edeceğim. Bu haliyle siyasi ve idari bakımdan gerçek sorumluları da kapsamayan yargılamanın eksik başladığı izahtan yoksundur. Bu durumda kamuoyunun ve hayatını kaybeden yüzlerce işçinin ailelerinin vicdanının yaralanacağı, adalete duyulan güvenin sarsılacağı ve maddi gerçeğin tam olarak ortaya çıkarılamayacağı da açıktır."

Müdahil olmak istemesindeki bir nedenin de maden kazaları ve Soma maden kazasından sonra geçen 1 yıllık süre zarfında hayatını kaybeden ve yaralı kurtulan madenci aileleri için yaptığı çalışmalar olduğunu vurgulayan Özel, "Anayasa tarafından milletvekillerine verilen denetleme ve inceleme görevlerini, özellikle maden işçilerine ilişkin uygulamalarla ilgili olarak yerine getirmem, mensubu olduğum parti aracılığıyla maden işçilerinin haklarında ve çalışma koşullarında iyileştirilmeler yapılması yönünde kanun teklifinde bulunmam ve bu yöndeki çalışmalarım nedeniyle davayı müdahil olarak takip etmem gerektiği kanaatindeyim. İş bu davanın sonucunun şahsımı ve temsilini üstlendiğim kişileri etkileyecek olmasından dolayı suçtan zarar gören kişi olarak mahkemenizde görülmekte olan kamu davasına katılma isteğimin kabulüne karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

SORUŞTURMA SONUCUNDA 8'İ TUTUKLU 45 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Dünya madencilik tarihinin en büyük faciaları arasında yerini alan Soma'daki maden yangınıyla ilgili olayın hemen ardından başlatılan adli soruşturma kapsamında, farklı tarihlerde 36 şüpheli gözaltına alınmış, bunlardan Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirkette yönetici ve madenci olarak çalışan 8 kişi tutuklanmış, maden mühendisi Yalçın Erdoğan'ın, bir üst mahkemeye yaptığı itiraz sonucunda tahliye edilmesiyle tutuklu şüpheli sayısı 8'e düşmüştü.

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda 8 tutuklu sanığın yanı sıra şüpheli olarak belirlenen 37 kişi hakkında iddianame tanzim edilmiş ve iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesiyle 8'i tutuklu 45 sanık hakkında dava açılmıştı.

Faciada sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla maden şirketi yöneticileri ve bazı çalışanları hakkında yarınki ilk duruşmayla görülmeye başlanacak davada, tutuklu 8 sanık "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanacak.

Tutuksuz 37 sanıktan 12'sinin "taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarının istendiği davada, 25 tutuksuz sanık ise bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talebiyle mahkemeye çıkacak.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davanın ilk duruşmasının, mahkeme heyetinin aldığı kararla 27 Nisan'a kadar, gerekirse hafta sonları da dahil olmak üzere her gün yapılacak oturumlarla sürmesi bekleniyor.

TUTUKLU SANIKLAR MAHKEME SALONUNA GETİRİLMEYECEK

Dosyanın kapsamı itibarıyla mahkemenin Akhisar Adliye Sarayı'ndaki duruşma salonu yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'nde görülecek davada, mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların duruşmalara getirilmemelerini, ifadelerinin, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile görüntülü olarak alınmasını kararlaştırdı.

Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır
Akhisar, Soma Davasına Hazır

  • Yorumlar 5
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.