• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • Manisa 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Has Evrenselde Yenileme Kursu
  • Ambar ve Sevkiyat Personeli  Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Bayan Eleman Aranıyor
  • Akhisar Enza Home Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Halikarnass Restaurant’ta Cuma ve Cumartesi canlı müzik keyfi
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü törenle kutlandı

Okunma Sayısı: 987
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü törenle kutlandı
Akhisar Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı 10 Aralık Demokrasi ve İnsan Hakları Günü kutlama programı Akhisar Belediyesi Şehit Yüzbaşı Necdi Şentürk Park İçi Kültür Salonunda

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü törenle kutlandı
Akhisar Haber Ajansı

Akhisar Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmenleri ve öğrencilerinin hazırladığı 10 Aralık Demokrasi ve İnsan Hakları Günü kutlama programı Akhisar Belediyesi Şehit Yüzbaşı Necdi Şentürk Park İçi Kültür Salonunda yapılan törenle kutlandı.

Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili Edebiyat Öğretmeni Haşim Burak Metin’in sunuculuğunu yaptığı, 10 Aralık Demokrasi ve İnsan Hakları günü kutlama töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

 Günün anlam ve önemini  anlatan konuşmayı Aliya İzzetbegoviç Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Süleyman Kollu yaptı. Süleyman Kollu;” Sayın, Kaymakamım, Garnizon Komutanım, Belediye Başkanım, protokolün saygıdeğer üyeleri, kıymetli basın mensubu arkadaşlarım, değerli öğretmen arkadaşlarım ve sevgili öğrenciler…

“İnsan-ı yaşat ki devlet yaşasın…” diyen Asil bir millete

“Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir” diyen yüce bir dinin mensubu olmaktan gurur duyduğumu belirterek 10 Aralık insan hakları günü konulu konuşmama başlıyorum. Gözlemlenen evrenin çapının yaklaşık 28 milyar parsek (93 milyar ışık yılı) olduğu tahmin edilmektedir. Yine gözlemlenen evrenin en uzak ucu yaklaşık 47 milyar ışık yılı olarak hesaplanmıştır. (1 ışık yılı  9,46 trilyon kilometreye karşılık gelmektedir.)

Daha iyi kavrayabilmemiz için örnekleyeceğim…

*Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklık 8 ışık dakikasıdır. Güneş sistemimizi kuşatan Oort bulutu yaklaşık 2 ışık yılı çapındadır.

*Hubble Uzay Teleskobu'nun verileriyle yapılan tahminlere göre 2 trilyon galaksinin var olduğunu biliyoruz. Bu 2 trilyon galaksiden biri olan Samanyolu galaksisinin çapı 100.000 ışık yılı kadardır. Bu bilgiler bize insanoğlunun kâinat içerisinde zerre kadar yer kapladığını gösteriyor. İnanan biri için bu rakamlar İnsanoğlunun aczini anlamaya yeterli sanırım. Peki insanoğlu kainatta bu kadar küçük bir yer kaplarken neden kendi cinsine karşı üstünlük kurmaya, zulüm etmeye kalkar, işte düşünülmesi gereken bu. İnsan hakları kavramı, 20.yüzyıldaörneği görülmemiş bir şekilde tüm insani değerleri yıkıma uğratan 1. ve 2. Dünya Savaşları gibi felaketlerin tekrar yaşanmaması maksadıyla oluşan evrensel mutabakatın sonucunda gelişmiş ve kurumsal bir nitelik kazanmıştır. Bu sayede dünyamızda yıkımlara sebep olabilecek savaşların önlenebileceği düşünülmüştür.

BM genel kurulu 10 Aralık 1948 tarihinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini kabul etmiş olup, bu Bildirge insan haklarının sınırlarını belirleyen ve geliştirilmesini sağlayan başvuru niteliğinde bir belgedir. Söz konusu Bildirgenin hazırlandığı tarih tüm dünyada İnsan Hakları Günü olarak kabul edilmiştir. Bildirge imzalayan ülkelerin çoğunun yasama organınca kabul edildikten sonra 1950 yılında yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz bu Bildirgeyi ilk imzalayan 46 ülke arasındadır. Türkiye Bildirgeyi 6 Nisan 1949 tarihinde onaylamıştır. 1959 yılında AİHS’ni uygulamak üzere Avrupa Konseyi bünyesinde AİHM kurulmuştur. Türkiye 1954 yılında AİHS’ni imzalamış, 1987 yılında AİHM ne bireysel başvuru hakkını kabul etmiş ve 1990 yılında AİHM’nin zorunlu yargı yetkisini kabul etmiştir. Ülke olarak bu sözleşmeler gibi, pek çok uluslararası insan haklarına ilişkin sözleşmenin tarafıyız.

Kıymetli konuklar,

Ülke olarak biz bu kadar insan hakları konusunda hassas iken acaba dünyadaki diğer devletler neler yapıyor. Kâğıt üzerinde birçok anlaşmaya imza atmış olanlar da olmayanlar da aslında insan onuruna yakışmayan birçok olaya imza atmışlar. Tarihe bakın hepsi kayıtlarda. Haçlı seferleri, 1. Ve 2. Dünya savaşları, Holokos kıyımı, 1948’den bu yana Filistin Topraklarında yaşanan işgal, zulüm ve en nihayetinde soykırımlar…

Ermenilerin ülkemizde ve Azerbaycan’da yaptığı kıyımlar…

1990 lı yıllarda yaşanan Bosna’daki sırp mezalimi… 1960-1974 döneminde Kıbrısta Rumların Enosis hayaliyle Türklere yaptığı zalimlikler, cinayetler… Doğu Türkistan’da Çin’in soydaşlarımıza yaptıkları ortada. 1970’lerde başlayıp 2016 da zirveye çıkan Miyammar hükümetinin Arakanlı Müslümanlara yaşattıkları soykırım… Fransa’nın  Cezayir ve diğer Afrika coğrafyasında yaptıkları…Afganistan’da, Hindistan’da, Irakta, Suriye’de, Yemen’de, Somali’de ve dünyanın birçok noktasında yaşanan insan hakkı ihlalleri aslında adı medeni olan ülkelerin hiçbir zaman masum olmadıklarını işaret ediyor.

Tüm insanların sahip olduğu temel hak ve özgürlüklere insan hakları denmektedir. İnsan hakları ırk renk ulus ya da etnik köken fark etmeksizin her insana karşı eşit olarak uygulanmaktadır. İnsan hakları için dünya genelinde insan hakları evrensel beyannamesi de yayınlanmıştır. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 30 maddelik  İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini 9 ana başlık altında şöyle açıklayabiliriz.

1) Yaşama Hakkı: Yaşama hakkı insan haklarının temel prensipleri arasındadır. Yaşama hakkı her insana eşit şekildedir. Kişi dokunulmazlığı da söz konusudur. Hiçbir insan başka bir insanın yaşam hakkını kısıtlayamaz. Kısıtladığı durumlarda kanunlar önünde suç işlemiş sayılır.

2) İşkence ve Kötü Muamele Yasağı: İnsanlara işkence ve kötü muamele kesinlikle yasak olarak kabul edilir. İnsan haklarının temel prensibi olarak insanca yaşayabilmek için işkence ve kötü muamele hakaret gibi unsurlar yasaklanmıştır.

3) Düşünce ve İfade Özgürlüğü: İnsanlar düşünce ve ifade özgürlüğüne sahiptirler. Düşüncelerinden ya da ifadelerinden ötürü hiçbir insan kötü muamele göremez.

4) Din ve Vicdan Özgürlüğü: Her insan istediği dine inanmakta özgürdür. İnanmış olduğu dinden ötürü kimseye zorlama yapılmaz.

5) Özel Hayatın Gizliliği Hakkı: Her insanın kendi özel bir  hayatı bulunmaktadır. Kimse başkasının özel hayatına müdahale edemez. Başkasının özel hayatı ile ilgili bilgi toplayamaz. Özel hayat kişiye özeldir ve özel hayatını gizleyebilir.

6) Adil Yargılanma Hakkı: Adil yargılanma hakkı en önemli insan haklarından bir tanesidir. Hiç kimseye bulunduğu zümre ve unvandan dolayı imtiyaz tanınmaz. Herkes kanunlar önünde eşit sayılmalıdırlar. Her insan adil yargılanma hakkına sahiptir.

7) Mülkiyet Hakkı: Herkes mülkiyet edinme hakkına sahiptir. Özel mülk edinmede de bir sınır yoktur. Herkes istediği gibi ve istediği kadar mülk edinebilir. Mülke sahip olan bir kişi mülkünü istediği gibi satabilir.

8) Seçme ve Seçilme Hakkı: Herkes seçme ve seçilme hakkına sahiptir. Dolayısıyla herkes seçme ve seçilme hakkını kullanarak ülke yönetebilir ve ülkenin önemli kademelerinde görev alabilir. Seçimlere katılabilir ve aday olabilir. Bir kişi istediği kişiyi de seçme hakkına sahiptir. Bundan dolayı insanlara zorlama yapılmaz.

9) Evlilik Hakkı: Evlilik hakkı insanın doğası gereği oluşan bir haktır. Her insan istediği kişi ile evlenebilir. Yasaların müsaade ettiği sürece bir insan istediği kişi ile evlenebilir.

Kıymetli konuklar,

İnsan haklarına sahip olup, İnsanca yaşayabilmek için, insan olmak yeterli diye düşünüyorum.  Kitaplarında insanı, eşitliği ve insani duyguları işleyen Ünlü Kırgız-Türk Yazar Cengiz Aytmatov bir sözünde derki; ”Bir insan için en zor şey, her gün insan kalabilmektir” Doğrusu, her geçen gün maddenin mananın yerini aldığı şu dünyada, insan kalabilmek için ger gün yüreğinin, vicdanının sesine kulak vermek gerekiyor.

Şimdilerde kaç kişi yüreğinin yerini biliyor ki?

İnsan onuruna saygılı, tüm insanlığı rengine, ırkına, diline, inancına bakılmaksızın aynı dünyayı paylaşan kardeşler gibi gören yeni bir dünya düzenine kavuşmayı dileyerek sözlerime son veriyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum” dedi.

 Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmenlerinin MTAL Serdar Savaş, Osman Demirel hazırladığı 6 dakikalık sinevizyon gösterisinden sonra okul öğrencisi Baran Kaçmaz (Beni Hor Görme Kardeşim) şiirini okudu.

Aliya İzzetbegoviç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin haz-ırladığı “Haklarımız” adlı canlandırmaları yaptılar. Öğrencilerin hazırladı oratoryo salonun dolduran izleyiciler tarafından çok beğenildi.

Bilgi Lider Aliya İzzetbegoviç sinevizyonu gösteriminden sonra10 Aralık Demokrasi ve İnsan Hakları Günü nedeniyle okullar arası düzenlenen Resim, Şiir ve Kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencileri ödülleri İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Ali Galip Kocaman ve Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Tülay Karagür tarafından verildi.

Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren 10 Aralık Demokrasi ve İnsan Hakları Günü kutlama programına İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Ali Galip Kocaman,Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Tülay Karagür, Siyasi Parti temsilcileri, İlçe İnsan Hakları Kurulu üyeleri, Daire Müdürleri, Okul müdürleri öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.


























































































 

 

 

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.