• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Manisa 19 °C
  • İzmir 21 °C
  • Genel Seçimlerde Nüfus Müdürlüğü Açık Bulunacak
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Solıdworks Bilen Eleman Aranıyor
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Gece Bekçisi Aranıyor
  • Anadolu Gençlik Derneği Siyer-i Nebi Yarışması
  • Kayalı Akaryakıta Bay ve Bayan Ön Saha Personeli Aranıyor
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Gıda Mühendisi Ön Muhasebe ve İşçi Aranıyor
  • Beden İşçisi Aranıyor
  • Fabrikanın Üretim Bölümünde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Kasiyer Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Milletvekili Bakırlıoğlu, zeytine verilen primin beklentiden çok uzak olduğunu söyledi

Okunma Sayısı: 1744
Milletvekili Bakırlıoğlu, zeytine verilen primin beklentiden çok uzak olduğunu söyledi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, özellikle Akhisarlı zeytin çiftçisinin gündeminde olan zeytin primi hakkında CHP Akhisar İlçe Teşkilatı binasında, İlçe Başkanı İsmail Fikirli, yönetim kurulu üyeleri ve partililerind

Milletvekili Bakırlıoğlu, zeytine verilen primin beklentiden çok uzak olduğunu söyledi
Akhisar Haber Ajansı – AHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, özellikle Akhisarlı zeytin çiftçisinin gündeminde olan zeytin primi hakkında CHP Akhisar İlçe Teşkilatı binasında, İlçe Başkanı İsmail Fikirli, yönetim kurulu üyeleri ve partililerinde katıldığı bir basın açıklaması yaptı.

Milletvekili olduğundan buyana zeytincinin sıkıntılarını ve problemlerini her fırsatta meclis kürsüsünde, panellerde ve toplantılarda dile getirdiklerini ifade eden Milletvekili Bakırlıoğlu, zeytine verilen primin beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğunu bunun en azından 1 lira ve zeytinyağı priminin de 3 buçuk lira olması gerektiğini savundu.

NE OLDUYSA BEKLEDİĞİMİZ AÇIKLAMA 2 GÜN SONRA GELDİ

Bu primler ile dağın fare doğurduğunu kaydeden Bakırlıoğlu yaptığı basın açıklamasında, “Biliyorsunuz Tarım Bakanı Akhisar’ımıza geldi. Akhisar’da birçok yerlere ziyaret etti. Bizim o gelmeden önce Tarım Bakanımıza çağrımız vardı. Sayın bakanımız Akhisar’a geliyorsanız Akhisar’da yıllardan beri zeytin üreticisinde ve sektörün, sektördeki sivil toplum kuruluşların beklentisi olan tane zeytine prim müjdesini mutlaka Akhisar’da verin diye bir çağrıda bulunmuştuk. Biz böyle bir beklenti içerisindeydik. Tarım Bakanımız Akhisar’a geldi çeşitli tarımla uğraşan çiftçi gruplarına müjdeler verdi. Ancak ne olduysa 2 gün sonra bizim beklediğimiz açıklama Salihli’den geldi. Bakan ve Bakanlık grupları tane zeytine prim konusunda çalışma yapmasını karar vermiş. 15 kuruş ile 20 kuruş arasında bir prim verileceği kamuoyuna duyuruldu. Dün de bir basın açıklaması oldu gerçi ben o basın açıklamasına çok geç davet edildim beklide hiç davet edilmeyecektim. Tarım bakanının, Ticaret Odasının, Ticaret Borsasının, Ziraat Odasının, Uğur Aydemir ile birlikte yapacağı basın açıklamasını çok geç davet edildim neyse geçte olsa davete icabet ettik. Orada görüşlerimizi kabataslak sizlere bildirdik. Arkadaşlar milletvekili seçildiğimiz günden beri özellikle zor bir hasat dönemine denk geldik. Zeytinciler bize sıkıntıları, problemlerini her fırsatta söylediler. Sıkıntılar, problemler belliydi bize göre çözüm yolları da belli neyin üzerinde durduk özellikle zeytin üreticisinin birleşmesini, örgütlenmesini Manisa’da bir zeytin birliğinin kurulması gerektiği üzerinde durduk”

HAK ETTİĞİMİZİN ALTINA BİR PRİM

2. olarak yıllardan beri bize vaat edilen, söz verilen fakat bir türlü yerine getirilmeyen tane zeytine, sofralık zeytine prim konusunun üzerinde durduk. Gelinen noktada bakanlık kurulu 15 kuruş ile 20 kuruş arasında prim vereceğini bahsediyor. Bundan 10 yıl önce sektörü zeytin dostu derneği çeşitli sivil toplum kuruluşları şunu söylüyorlardı. Tane zeytine, sofralık zeytine 20 kuruş, zeytinyağına ise 1 lira prim verilmesi gerekiyor. Bugün gelinen noktada zeytinyağı primi 80 kuruş beklentilerin altında. Tane zeytine düşünülen prim ise 15 ila 20 kuruş arasında bu da bizim beklentilerimizin ve hak ettiğimizin altında bir primdir. Şimdi zeytinyağı primi 80 kuruş bizim Akhisar’da ÇKS kaydı olan 6 bin 500 tane zeytin üreticisi aile var ve bunların hepsi zeytinyağı üretiyor. Normalde prim denildiği zaman 6 bin 500 tane üreticinin de dosya teslim etmesi primden faydalanmak için dosya teslim etmesi beklenir ama rakamlara baktığımız zaman bin 200 ile bin 500 arasında her sene dosya teslim ediliyor. Bunun sebebi zeytinyağı primimin düşük olmasıdır. Şuanda sektördekiler zeytinyağı primini 2 lira ve 3 lira olmasını söylüyorlar. Avrupa’da kendi zeytincilerine 1.5 Euro prim veriyorlar ama ülkemizde ne yazık ki 80 kuruş zeytinyağına prim verilmekte. Bu primlerle yola çıkılacalaksa şayet ben size bunu söyleyeyim büyük bir çoğunlukla üretici prim almak için dosya teslim etmez. Çünkü vermiş olduğu vergi ile alacak olduğu prim birbirini karşılamayacak”

BU RAKAMLARIN ARTMASI İÇİN ÇOK ÇALIŞACAĞIZ

Önümüzdeki sene bizi daha zor bir sene bekliyor zeytin konusunda birçok zeytin üreticisi arasını yaptıramamış, gübresini atamamış, toprağını işleyemiyor. Önümüzdeki yıl ben rekoltenin düşük olacağından endişeleniyorum. Bu şartlar altında sözü geçen prim fiyatları bizi tatmin etmiyor. Ben burada bakanlık çalışanlarına özellikle Akhisar il tarım müdürlüğünden, ilçe tarım müdürlüğünden destek almalarını tavsiye ediyorum. Onlar bu rakamlara çok vakıflar. Bu rakamlar çerçevesinde bizim istediğimiz rakamların verilmesini kendileri de görecekler. Özetlemem gerekirse dün üreticimiz can derdindeydi, feryat ediyordu. O gün hasat zamanı üreticimizin o haklı feryadına kulaklarını tıkayanlar bugün seçim derdine düşmüşler Akhisar’a gelmişler zeytin primini açıklıyorlar. Bu bir kazanımdır önemli olan bu primin verilmesi ancak bizim beklentilerimizi karşılamakta çok uzaktır. Biz bundan sonra süreçte seçimden sonrada bu işin takipçisi olacağız bu rakamların artması için çok çalışacağız” dedi.

 


b_g_1068.jpgb_g_1070.jpgb_g_1072.jpgb_g_1073.jpgb_g_1075.jpgb_g_1078.jpg

  • Yorumlar 3
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.