• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • Manisa 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Has Evrenselde Yenileme Kursu
  • Ambar ve Sevkiyat Personeli  Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Bayan Eleman Aranıyor
  • Akhisar Enza Home Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Halikarnass Restaurant’ta Cuma ve Cumartesi canlı müzik keyfi
  • Ön Muhasebe Personeli Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Köfteci Ramiz İçin Denetim Elemanı Aranıyor
  • 5 Mayıs’ta Yenileme Eğitim Dönemi Başlıyor
  • Bay ve Bayan Beden İşçileri Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Sempozyum Sona Erdi

Okunma Sayısı: 2519
Sempozyum Sona Erdi
Türkiye Sulama Kooperatifi Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) ve Çukurova Sulama Birlikleri Derneği tarafından Antalya Side'de düzenlenen “Bilinçli Su Kullanımı ve Su Kullanıcı Örgütlerinin Önemi ” sempozyumu sona erdi.

Sempozyum Sona Erdi
Akhisar haber Ajansı-AHA

Türkiye Sulama Kooperatifi Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) ve Çukurova Sulama Birlikleri Derneği tarafından Antalya Side'de düzenlenen “Bilinçli Su Kullanımı ve Su Kullanıcı Örgütlerinin Önemi ” sempozyumu sona erdi.

SEPOZYUMUNUN SONUÇ BİLDİRGESİ

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği ve Çukurova Sulama Birlikleri Derneği tarafından 30 Kasım-03 Aralık 2015 tarihleri arasında Side-Antalya' da yapılan,Türkiye Ziraat Odaları Birliği Türkiye Ziraatçılar Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, Su Politikaları Derneği’nin katkı ve katılım sağladığı sempozyuma 650 ‘yi aşkın çiftçi ve yönetici katılmıştır.

Sempozyumun sonunda kamuoyuyla paylaşmak ve ilgililere iletilmek üzere aşağıdaki Sonuç Bildirgesi kabul edilmiştir.

SONUÇ BİLDİRGESİNİN ÖZETİ

 Dünyanın toprak,su ve gıda kaynakları tehdit altındadır

 Dünya kendini besleyebilme konusunda zorlanmaya başlamıştır

 Tarım Stratejik bir sektör olmuştur

 Türkiye tarımsal alandaki bazı yapısal sorunlarını hızla çözmelidir

 Su Kanunu Tasarısında Su Kullanıcı örgütlerinin temsilcileri karar kurumlarında asil üyeler olarak yer almalıdır

 Su Kullanıcı Örgütlerinin yapısal sorunlarının hızla çözülmesi,kurumsal yapılarının güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

 Elektrik faturalarındaki KDV,Belediye hissesi,Kayıp kaçak bedeli ve TRT payı , fonlar kaldırılmalıdır.

 Sulama Kooperatiflerinin Tarım ve Kredi Kooperatifleri Tüzüğünde yazıldığı gibi Kooperatifler Bölge Birliğine ,Bölge Birlikleri de Merkez Birliğine üye olma zorunluluğu getirilmelidir.

 Sulama Kooperatiflerinin Genel Kurul tasdikleri Bölge Birlikleri,Bölge Birlikleri Genel Kurullarının tastiğinin de Merkez Birliği tarafından yapılması zorunluluğu getirilmelidir.

 Yeraltısuyu kullanım izni almış olan kuyulara su ölçüm sistemi takılması tesislerin yenilenmesi, diğer sorunların çözümü ile birlikte ele alınmalıdır.

Aradan geçen 3 yılda çok az bir ilerleme kaydedilmesi nedeniyle su kullanımının kaynakta denetimi yerine havza ölçeğinde planlanarak yönetimi ve denetimi esas alınmalıdır.

 Bu nedenle yasada 2 Nisan 2016 olarak belirtilen süre Bakanlar Kurulunca ileride tekrar ele alınmak üzere süresiz ertelenmelidir.

 Tarım desteklerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin kredi başvurularında Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları gibi sulama kooperatiflerinden de borcu yoktur yazısı alması zorunlu kılnmalıdır.

 Sulama Kooperatiflerinin ortaklarının münavebe alanlarında kooperatif ortaklarına DSİ tarafından ayrıca su müsadesi verilmemelidir.

 Su Kullanıcı Örgütlerinin kendi elektrik ihtiyaçlarını kendilerinin kuracağı santrallerle yenilenebilir kaynaklardan üretebilmesi için Bölgelerde “Tarımsal Amaçlı Güneş veya Rüzgar Bölge Enerji Üretim Santralleri “ kurmaları teşvik edilmelidir. Bu santrallerin projelerinin yapımı ELTEM TEK tarafından gerçekleştirilmeli ve bağlantı izinlerinin alınması için belirli bölgelerde tarımsal enerji kurulu güç kotaları tahsis edilmelidir. Bu projelere uygun kredi sağlanması desteklenmelidir.

 Bazı Sulama Örgütlerinin Belediye Başkanlıklarına devredilmesi konusundaki çalışmaların çok sakıncalı sonuçlar doğurabileceği görülmelidir. Bu nedenle su kullanıcı örgütlerinin Yerel Yönetimlere devri yerine bu kuruluşların özerk katılımcı tüzel kişilikleri desteklenerek daha etkin çalışması sağlanmalıdır.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Türkiye Sulama Kooperatifi Merkez Birliği (TÜSKOOPBİR) ve Çukurova Sulama Birlikleri Derneği tarafından düzenlenen “Bilinçli Su Kullanımı ve Su Kullanıcı Örgütlerinin Önemi ” Sempozyumu 30 Kasım-03 Aralık 2015 tarihleri arasında 650’yi aşkın katılımcının iştiraki ile Side-Antalya’da yapılmıştır.

Sempozyum boyunca uygulamanın içinde olan kooperatif ve birlik başkanları tarımın ve su kullanıcı örgütlerinin sorunlarını dile getirdi. Bilim insanları, ilgili devlet kurumlarının üst düzey yöneticileri, uzmanlar ve örgüt yöneticileri Bilinçli Su Kullanımı ve Su Kullanıcı Örgütlerinin Önemi konusunda çeşitli bildiriler sunulmuştur.

Suyun tarımsal sulamadaki öneminden, verimli kullanıulması bilincinin eksik olmasına , küresel ısınmanın tarımda yaratacağı olumsuz etkilere kadar birçok konunun ele alındığı sempozyum, Tarımsal alanda çok büyük bir çiftçi sayısını temsil eden birçok kurum ve kuruluşun biraraya geldiği bir etkinlik olmuştur.

Ülkemizde bilinçli su kullanımının yaygınlaştırılması ve Sulama Kooperatifleri ile Sulama Birliklerinin yasal, kurumsal sorunlarına çözüm getirilmesi için, ilgililere iletilmesi ve kamuoyu ile paylaşılması amacıyla sempozyuma katılanların görüş ve önerileri doğrultusunda bu sonuç bildirisi hazırlanmıştır.

 Hızlı nüfus artışı, gıda israfı, tüketimi körükleyen politikalar ve iklim değişimi dünyanın toprak, su ve gıda kaynaklarını tehdit etmektedir.

3

 Dünya sağlıklı gıdalar üreterek kendi kendini besleyebilme konusunda zorlanmaya başlamıştır.

 Tarım son dönemde stratejik bir sektör özelliği kazanmıştır. Bu sektörün bir ülkenin Su ve Gıda Güvenliğinin sağlanmasındaki rolü ve önemi çok artmıştır.

 Giderek kıt kaynak durumuna gelen suyun korunması ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için su kullanıcı örgütlerinin daha etkin duruma getirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

 Sulamada kullanılan elektrik ücretleri, su kullanıcı örgütlerin, üreticilerin ödeme gücünü aşmakta, üretimi kısıtlamakta bu durum tarım ürünleri ve gıda ithalatını artırmaktadır. Elektrik fiyatlarının ve ödeme koşullarının belirlenmesinde öncelikle sulama amaçlı elektrikte KDV' nin kaldırılması, %20 indirim uygulanması ya da 2005 yılında olduğu gibi KDV'nin Bakanlıkça karşılanması düşünülmelidir.

 Sulama Birliklerinin ve Sulama Kooperatiflerinin kendi Elektrik Enerjilerini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretebilmesi için gerekli proje, kredi, finansman konusu, yasa ve yönetmeliklerle düzenlenmesi sağlanmalıdır.

 Elektrik fatura bedellerinin hasat sonrası tahsili su kullanıcı birlikleri üyeleri ve kooperatif ortakları açısından büyük önem arzetmektedir.

 Kooperatiflerin ve sulama birliklerinin sulama tesislerinde kullanılacakları modern sulama teknolojisi ürünlerinden KDV alınmaması bu tesislerin yaygınlaşmasına olanak sağlayacaktır.

 Su Kullanıcı örgütleri üyelerinin iklim değişikliği sonucunda göreceği zararlara karşı uyum için eğitim, bilinçlendirme ve koruma çalışmalarının kamu tarafından planlanarak uygulanması çok önem taşımaktadır.

 Yasaya rağmen yeraltısuyu kullanım izni almış olan kuyulara su ölçüm sistemi takılması konusunda istenilen ilerleme sağlanamamıştır. Bu da su ölçüm sistemi uygulamasının gerçekleşmesinin tekil yasal yaptırımla değil bu alandaki diğer sorunları da çözecek birbirini tamamlayan adımların atılmasıyla mümkün olabileceği görülmelidir.Bu nedenle su çekilen noktada tekil denetim yerine uygun koşullar sağlanarak havza ölçeğinde planlanmış bir su yönetimi ve denetimi esas alınmalıdır.

 Hazırlanan Su Yasa Tasarısındaki Su Yönetimi Yüksek Kurulu’nun toplantılarına davet edilecek kuruluşlar arasında su kullanıcı örgütlerinin de yer alması önem taşımaktadır.

 Aynı şekilde havza su tahsisi planlarını karara bağlayacak havza su tahsisi heyetinde su kullanıcı örgütlerinden(Sulama Kooperatifleri ve Sulama Birliklerinden) mutlaka birer temsilcinin bulunması gerekmektedir.

 Su Yasa Tasarısı Taslağındaki “suyun tam maliyetinin karşılanması anlayışı “ ülkemizin sosyo ekonomik gerçekleri ile örtüşmemektedir..Özellikle bu kararın tarım kesiminde yaşama geçirilmesi sosyo politik sıkıntıların doğmasına neden olacağı bilinerek katılımcılar tarafından suyun ticari bir meta olarak düşünülmemesi önemle vurgulanmıştır.

 Tarım desteklerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin kredi başvurularında Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları gibi sulama kooperatiflerinden de borcu yoktur yazısı almasının zorunlu olmasının önemi vurgulanmıştır.

4

 Sulama Kooperatiflerinin ortaklarının münavebe alanlarında kooperatif ortaklarına DSİ tarafından ayrıca su müsadesi verilmemesinin önemli olduğu değerlendirilmiştir.

 Su Kullanıcı Örgütlerinin kendi elektrik ihtiyaçlarını kendilerinin kuracağı santrallerle yenilenebilir kaynaklardan üretebilmesi için Bölgelerde “Tarımsal Amaçlı Güneş veya Rüzgar Bölge Enerji Üretim Santralleri “ kurmaları teşvik edilmelidir. Bu santrallerin projelerinin yapımı ELTEM TEK tarafından gerçekleştirilmeli ve bağlantı izinlerinin alınması için belirli bölgelerde kurulu güç kotaları tahsis edilmelidir. Bu projelere uygun kredi sağlanmasının desteklenmesi gereği büyük önem kazanmıştır.

 Su yönetiminde alınan kararların en etkin şekilde uygulanabilmesinin ancak kurumsal yapısı güçlü ve sorunlarını çözmüş Su Kullanıcı Örgütleri ile mümkün olacağı bilinmektedir. Bu nedenle sulama altyapısı konusunda desteklerin örgütsel olarak kullandırılması önem taşımaktadır.

 Sulama Örgütlerinin Belediyelere devredilmesinin çok sakıncalı sonuçlar doğuracağı genel kabul görmektedir.Bu nedenle Su kullanıcı örgütlerinin devri yerine özerk katılımcı tüzel kişiliklerinin desteklenerek korunmasının daha geçerli bir yol olduğu görüşü öne çıkmaktadır.

İlgili kurum ve kuruluşlara ve kamuoyuna saygı ile duyurulur .

2 ARALIK 2015

TÜRKİYE SULAMA KOOPERATİFLERİ ÇUKUROVA SULAMA BİRLİKLERİ

MERKEZ BİRLİĞİ GENEL BAŞKANI DERNEĞİ BAŞKANI

A.HALİS UYSAL FARUK UMAR

Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi
Sempozyum Sona Erdi

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ankara Spa Merkezi26 Nisan 2024 Cuma 12:37
  • Yatak Baza Başlık Ürünleri24 Nisan 2024 Çarşamba 23:12
  • Orta Sehpa Mobilyalarının Özellikleri24 Nisan 2024 Çarşamba 23:01
  • Kolajen Takviyesi Neden Önerilir?24 Nisan 2024 Çarşamba 22:51
  • Ankastre Banyo Bataryası24 Nisan 2024 Çarşamba 22:43
  • Mutfak Çeyiz Listesi Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?23 Nisan 2024 Salı 20:02
  • Kombine Bilet Nedir? Kesinlikle Bilmeniz Gerekenler Newstrendline.Com17 Nisan 2024 Çarşamba 12:29
  • Ankara Alüminyum Doğrama Hizmetleri16 Nisan 2024 Salı 16:07
  • Soba: Isıtmanın Zarif Simgesi16 Nisan 2024 Salı 15:56
  • Leverkusen Tarihinde Bir İlk, Almanya Şampiyonu16 Nisan 2024 Salı 11:36
  • REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.