Türkiyede İlk Zeytin Ve Zeytin Yağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Akhisarın Süleymanlı Beldesinde Kuruluyor
>>Akif ÖZALP
Türkiyede İlk Zeytin ve Zeytin Yağı İhtisas organize Sanayi Bölgesi Akhisarın Süleymanlı beldesi sınırları içinde kuruluyor. Yer tespitinin bakanlık tarafından onaylanmasından sonra ilgili Bakanlıkların ve İl müdürlüklerinin temsilcilerinin de katılımı ile Süleymanlı beldesinde, zeytin üreticileri, Zeytin İşletmeleri, Zeytin Yağı üretim tesisleri sahiplerinin de bulundukları çevresel etki değerlendirme toplantısı düzenlendi.
Akhisar Belediyesinin yüzde 93, Süleymanlı Belediyesinin yüzde 5, Ticaret Ve Sanayi odasının yüzde 1, Özel İdarenin yüzde 1 ortaklığı ile gerçekleşen Türkiyenin İlk Zeytin ve Zeytin Yağı İhtisas Organisa Sanayi bölgesi için ATSO tarafından özel bir firmaya hazırlatılan Manisa-Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organiza Sanayi Bölgesi Çevresel Etki Değerlendirmesi toplantısına, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Süleymanlı Belediye Başkanı Hasan Paşalı, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Erdayıoğlu, ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğünden Halil Korcu, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Palanma Genel Müdürlüğünden Ersin Özek, DSİ 2. Bölge Müdürlüğünden Göksel Geçgel, Manisa ÇED Planlama Şubesinden Gülcan Karaserce, Hülya Koçak, Gıda ve Çevre Kontrol Müdürlüğünden Hüseyin Apan, Tarım İl Müdürlüğünden Sabriye Sarımustafa, Emine Şahin, Şerif Erkil, Belde sakinleri, sektörde yatırım yapan firma sahipleri katıldılar. Firma yetkilisi Feride Aşçının slayt destekli sunumundan sonra, üreciler ve sektörde işletmeleri bulunanların soruları yetkililer tarafından yanıtlandı.
120 hektar büyüklüğünde alanda planlanmaktadır
Firma yetkilisi Feride Taşçı yaptığı sunumda Manisa ili Akhisar ilçesi, Süleymanlı Beldesi, Kalaycı Kuyu Mevkisi, Akhisar Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak yer seçimi çalışmaları tamamlanmış, yaklaşık 120 hektar büyüklüğünde alanda planlanmaktadır. Hayata geçecek olan bir ihtisas organize sanayi bölgesi, sadece bulunduğu yerleşmeyi değil, çevresindeki yerleşmeleri de etkileyeceğinden, çevre yerleşmelerin envanteri de girdi oluşturacaktır ve bir takım yan sanayileri de beraberinde getirecektir. Ekonomi de kalkınma hedeflerinin içerisinde en önemli politikalardan bir tanesi de sanayini teşviki ve gelişimidir. Organize sanayi bölgesinde yer alacak Zeytin işleme tesislerinde zeytin işleme yöntemi ve zeytinyağı üretim tesislerinde, zeytinyağı üretim yöntemi aynı olacak olup, sadece kapasitelerinde değişiklik olacaktır. Kurulacak olan Zeytin işletme tesislerinde salamura tipi siyah zeytin, sele tipi siyah zeytin, dolgulu yeşil zeytin, çizme-kırma yeişl zeytin üretimi ve sofralık zeytin üretimi, zeytinyağı üretim tesislerinde, zeytinyağı üretimi, yapılarak, iç ve dış piyasada satışa sunulacaktır. 120 Hektar bir alan üzerine kurulacak olan Türkiyenin ilk Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organiza Sanayi bölgesi Akhisar-Kırkağaç, Soma, Bergama karayolu üzerinde bulunuyor. İhtisas OSB Akhisara 9 Km., Süleymanlı Beldesine 2 Km., Medar Beldesine 2,5 Km., Kırkağaç ilçesine 18 Km., Soma ilçesine 26 Km., Manisaya 53 Km. İzmire 100 Km. mesafede bulunuyor. 61 Hektar alanda 39 ar adet 5 bin ila 20 bin metre karelik Zeytin işletmeleri ile Zeytinyağı tesisleri parselleri bulunuyor. 35 Hektarlık alan Koruma Bandı, 24 Hektar da, yol, yeşil alan, sosyal tesisler, alt yapılar için ayrılmış bulunuyor. Akhisar ekonomisinin yüzde 70 tarıma dayılı olduğu için, özellikle bölgede çeşitli yerlerde dağınık ve düzensiz olarak faaliyet gösteren zeytin işletme tesisleri ve zeytinyağı üretim tesisleri ortak altyapısı tamamlanmış OSB alanında toplanacak, tesislerde oluşacak arıtma tesisleri ile kontrol altında bulunacaklardır dedi.
Kurulacak bölgede beldemizden 200-300 kişinin çalışması büyük rahatlık sağlayacaktır
Toplantıya katılanlar arasında sunuma olumlu katkı sağlayanların yanında sadece bir kişi Hayvancılığın Süleymanlı da çok azaldığını belirterek, Arazi Süleymanlının merasıdır. Hayvancılık yok olacaktır dedi. Süleymanlı Belediye Başkanı Hasan Paşalı, Beldenin 100 hektara yakın bir başka merası bulunduğunu, bu arazinin vasıfsız bir mera olduğunu, belde de yaşayanların bir çoğununu çay, kahve parasının bile veresiye olarak deftere yazdırıldığını belirtip, Tütünümüz bitti. Çiftçimiz çok zor durumda. Kurulacak bölgede beldemizden 200-300 kişinin çalışması büyük rahatlık sağlayacaktır. OSB bölgesinin önü her yıl daha da açılacaktır. Zeytin ürünümüz daha da değerlenecektir dedi.
Tarihi bir toplantı yapıyoruz
İhtisas OSBnin yüzde 93 payı ile en büyük ortağı olan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlıda yaptığı konuşmada, Akhisar İlçe sınırları içerisinde; 4 milyon 984 bin adet meyve veren ağaç tespit edilmiştir. Ancak bu değer süreklilik arz eden ve bölge oluşturan alanlarda yapılan sayımlardan elde edilen değerdir. Sayılmayan ve dağınık halde bulunan ağaçlar da dahil edildiğinde yaklaşık 10 milyon adet meyve veren ağaç ilçe sınırlarında bulunmaktadır. Ancak baz alacağımız değer bununla da sınırlı kalmamalıdır. Akhisar ilçesi yakınında yer alan diğer ilçelerdeki Zeytin ağacı sayısı da dikkate alınmalıdır. Hayata geçecek bir ihtisas organize sanayi bölgesi, sadece bulunduğu yerleşmeyi değil, çevresindeki yerleşmeleri de etkileyeceğinden, çevre yerleşmelerin envanterleri de girdi oluşturmalıdır. Şu anda tarihi bir toplantı yapıyoruz. Akhisarımızda her geçen gün gelişen zeytincilik için çok büyük önem taşıyor. Türkiyede İlk Defa Akhisarda kurulacak İhtisas OSB bölgesinin kısa zamanda büyük aşamalar kaydederek, ihracat için çok önemli olan Lisanslı Depoculuğunda oluşması ile Akhisar tam bir merkez olacaktır. Akhisar Belediyesi, Ege Üniversitesi, TÜBİTAK ve Bornova Zeytincilik Enstitüsü ile 4 lü bir ayak ile bir proje hazırlandı. Akhisarda gerçek rakamlara dayalı bir Zeytin alanları envanteri ortaya çıkarılacaktır. Bu konuda Akhisar için çok önemlidir. Zeytin alanlarımızı ortaya çıktıktan sonra, diğer tarım alanlarımızın da gerçek yüzdeleri ortaya çıkmış olacaktır dedi.


