• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Manisa 27 °C
  • İzmir 27 °C
  • Ön Muhasebe Elemanı Aranıyor
  • Can Bebe’yi Kapatıyorum
  • İş İlanı Yatılı Bayan Aranıyor
  • Servis Şoförleri Aranıyor
  • Tecrübeli Ya da Yetiştirmek Üzere Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Saç-Metal İşlerinden Anlayan Elemanlar Aranıyor
  • Teknik Personeller Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Yeni Yöntemde Tanışma Dersleri
  • Yeni Zeytincilik Üretime Personel Arıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Belediyeye Sıkıntılarını ve İsteklerini İlettil

Okunma Sayısı: 2534
Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Belediyeye Sıkıntılarını ve İsteklerini İlettil
Akhisar Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Derneği üyeleri Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi toplantı salonunda bir araya geldi. Toplantı Atatürk ve Silah arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşu ardından başladı......

Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Belediyeye Sıkıntılarını ve İsteklerini İlettiler!
Akhisar (Kenan MOLLA)

Akhisar Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Derneği üyeleri Akhisar Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi toplantı salonunda bir araya geldi. Toplantı Atatürk ve Silah arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşu ardından başladı.

Toplantıda ilk olarak Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Derneği Başkanı Ruşen Üren açılış konuşması yaparak yönetim kurulu ve faaliyetlerini üyelere okudu. Daha sonra üyeler istek ve şikayetlerini Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’ ya tek tek sordular. Soru ve yanıt şeklinde devam eden toplantı 2 saat sürerken yaklaşık 60 kişi katıldı.

Toplantı da Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı yeni bir katlı kapalı çarşı projesi üzerine çalıştıklarını belirtti.

Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Derneği Başkanı Ruşen Üren “Genel kurul yaptığımız 28 Kasım 2005 tarihinden bu güne tam 15 ay gibi zaman geçti istedik ki sizlerle beraber olalım, geçen bu zaman zarfı içerisinde odamızın faaliyetleri ile ilgili sizlere bilgi verelim sorunlarınızı paylaşıp çözüm arayalım diye düşündük ve bugün buradayız. Değerli dostlar ben ve yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarım burada bulunduğumuz zaman içinde hiç kimseye çifte standart uygulamadan görevimizi en iyi şekilde yapmaya ve sizleri en iyi şekilde temsil edeceğiz. Fakat herkesi memnun etmenin mümkün olmadığını takdir edersiniz hiç kimse karnından konuşmasın konuşulması gereken yerlerin işte böyle toplantılar veya genel kurullardır. Yönetimin başına gelmeden önce odamız 507 sayılı tüzükle yönetiliyordu şu an 5362 sayılı tüzükle yönetiliyor. İki tüzüğün arasında ciddi boyutta değişiklikler bulunuyor. Yapılan her tür işlemin federasyon ve birlik tarafından takibinin yapılabilmesi için internet sistemi kurulmuştur. Her odaya özel sekreter alınması mecburiyeti getirilmiştir. Sizleri en fazla rahatsız eden konulardan bir tanesi de odalardan alınan belge karşılığı 6 ytl ücret bizleri de rahatsız ediyor, fakat tüzüğümüzün 61. maddesine göre aidatların ve oda belgelerinden alınacak ücret bu şekilde belirlenmektedir. Odaya aidat borcu olan üyelere hizmet verilmemesine odadan belge alacak olanlardan da 6 ytl alma mecburiyeti getirilmiştir. Sizlerin sıkıntılarını çok iyi biliyoruz fakat odamızı yaşatabilmek içinde sizlerin katkıları muhakkak şarttır. 5362 sayılı tüzüğümüzün odamıza getirdiği maddi yükü kısa olarak anlatmak istiyorum. Sekreter yıllık gideri asgari ücret 8 bin ytl, 507 sayılı tüzükle 2 bin ytl idi, fark 6 bin ytl eğitime katkı payı 5 yüz ytl tazminat 1 maaş toplam 7 bin ytl yük gelmiştir” dedi.

Yönetimin başına geldiği günden buyana yönetim kurulunun faaliyetlerini anlatan Başkan Ruşen Üren “Bazı arkadaşlarımızdan tepkiler alıyoruz, oda bireylere hiçbir şey vermez, oda topluma hizmet eder. Bizde topluma hizmet adına elimizden ne geliyorsa tuhafiyeciler ve manifaturacılar ismini kullanmak üzere bazı faaliyetlerde bulunduk. Ramazandan önce odamız adına Pazar pazarı ve Çarşamba pazarında lokma hayırı yapılmıştır. 2006 yılı başında odamız adına saat yaptırılıp tüm üyelerimize dağıtılması sağlanmıştır. Yine 2006 yılından itibaren basit usulde vergiye tabi olan üyelerimizin muhasebeleri odamız tarafından çok cüzi bir rakama tutulmaktadır. Yıllık 60 ytl’ ye burada basit usulde vergiye tabi olan tüm üyelerimizden odamıza katkıda bulunmak adına muhasebelerini odamıza getirmelerini arzu ediyorum. Bağ-kur hizmet binasında bulunan bilgisayarların değiştirilmesi gerekiyordu. Sizlerin daha iyi hizmet görmesi için oda olarak hissemize düşen gerekli maddi yardım yapılmıştır. Belediye başkanımız Salih Hızlı’ nın desteği ile bütçe komisyonlarına katılmamız sağlanmış ve bu komisyonlarda sizlerin sıkıntılarını dile getirerek yer işgaliye paralarının 7 ytl’ den 7 buçuk ytl’ ye Çarşamba pazarındaki ana cadde dışında kalan yerlerinde devir teslim ücretleri bin ytl iken 750 ytl’ ye düşürülmesi sağlanmıştır. Gölmarmara pazarında işgaliye ve vize ücretlerine hiç zaman yapılmamasını sağladık. Zeytinliova pazarının ışıklandırılması girişimlerimiz sonunda hayata geçmiştir. Odamız küçük bir oda olmasına rağmen bir ilki gerçekleştirerek önceliğin üniversitede çocuk okutan dar gelirli üyelerimizin çocuklarına olmak şartı ile burs verme kararı almıştır. Burs almayı hak eden kişiler belirlenmiş ve burslarını almaya başlamışlardır.” dedi.

Konuşmasının ardından odanın belli kriterlerinde bulunan üyelere en yaşlı üye olarak Mehmet Şevki Bilgin, Salim Uçaker, Mustafa Eryolu, Adlet Kapkınar ve 18 yaşındaki en genç üye Önder Yılmaz’ a belgeleri verildi.

Daha sonra soru cevap kısmına geçildi. Ruşen Üren “biz bugüne kadar hep üvey evlat muamelesi gördük, yapılan hizmet sebzecilere yapıldı bizlerinde kapalı bir pazar yeri olsun dedik. Bugün bu kapalı Pazar yeri olarak hangi konumdayız, ne gibi konumlardayız bu konu ile ilgili başkanımdan bilgi talep ediyorum” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “bu esnaflarla yaptığımız üçüncü toplantı karşılıklı soru ve cevaplar ile devam ediyor. Ben başkanımızın sorusundan önce birkaç şeyden bahsetmek istiyorum. Akhisar gerçek anlamda il büyüklüğünde bir ilçemizdir ve dolayısıyla sorunları da fazladır. Pasif taraflarından çok Akhisar’ ımızın artı taraflarını konuşmamız gerekiyor. Bizler yerel yönetimciler olarak da günlük sorunlarınızı çözerken mutlaka sizlerin ileri dönük sorunlarınızı da çözmek üzere bir şeyler yapıyoruz. Önemli olan yaptığınız bu  işi nasıl size daha kolay yaptırabiliriz bunu düşünüyoruz, sizlerin yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Burada mutlaka sıkıntı yaşamak zorunda değilsiniz. Bu bağlamda kapalı Pazar yerleri ile ilgili konuya gelince sağ olsun başkanım bizlere sürekli maddi ve manevi yardımcı olmaktadır. En son İnce Minare’ nin önünde bir ada var, o ada bizim planlarımızda açık Pazar yeri olarak görünmektedir. Sizlerin de 350 veya 400 adet üyeniz olduğunu biliyoruz. Şimdi biz bir proje ile en güzel anlamda sizlere nasıl projelendiririz onun üzerinde çalışıyoruz. Bizi o ada da tek üzen şey 350-400 kişiyi çok rahat yerleştiremiyoruz. Buradaki projeyi sizlere ve Akhisar’ a yakışır güzellikte ve rahatlıkta yapmaya çalışacağız. Akhisar Belediyemizin 1 buçuk trilyon lira otopark parası var, eğer biz buranın altına otopark yaparsak buradaki parayı sizlere harcamak istiyoruz. Bu projemizi de önümüzdeki yıl gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun yanında Cuma pazarında yeni yeni çoğalmaya başladığınızı biliyoruz. Cuma pazarı yerimizin istimlak ve proje çalışmaları başladı. Orada sadece pazaryeri olarak değil çarşı Pazar olarak düşünüyoruz. Pazar yeri olarak düşündüğümüz her yerde tuhafiyecilerimize her zaman bir yer istihdam edilecektir. Bu konuda sizleri söz verebilirim” dedi.

Ruşen Üren “Çarşamba pazarında 20 veya 25 kişiyi ilgilendiren bizim için büyük sorun gibi görülen ama sizin rahatlıkla evet diyebileceğiniz bir konuyu gündeme getirmek istiyorum. Bu konu ile sayın başkan vekilimiz Eryüksel ve zabıta müdürümüz ile görüşmüştük. Sebze pazarının eteğinde bulunan 20 kişilik bir üye grubumuz var. Bunlar geçmiş belediyeler tarafından zaman zaman buradan kalkacaksınız veya daha değişik sorunlarla karşılaştıkları gündeme geldi ve arkadaşlarımız bunları bizlere bildirdiler ve bizlerde sizlere bir köprü vasıta ile ilettik. Bu arkadaşlarımızın çoğunluğu bugün burada onların istedikleri çok değil, artık itilip kalkılıp istenmiyorlar. 6-7 yıldır burada sergi açılıyorlar, fakat kartları olmadıkları için belediye tarafından bu arkadaşlara ne hikmetse bu arkadaşlara verilmemiştir ve artık bu sorunları ortadan kaldırılmasını istiyoruz bu arkadaşlarımızda rahatça sergi açmalarını istiyoruz. Bu konuda belediyemizden olumlu bir cevap çıkacağına inanıyorum” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “yaptığımız işlerde genellikle mutabakatlarımızı mutlaka ilgili oda arkadaşlarımızla görüşüyoruz. Önümüzde yasal bir engel çıkmadıkça ve uygulayacağımız yanlış bir emsal olmayacaksa, yani yaptığımız iş bizim önümüze bir sorun olarak çıkmayacaksa sürekli vatandaşlarımızın lehine hareket etmeye çalışıyoruz. Bu konuyu daha önce de başkanımız gündeme getirmişti. Eğer bir sıkıntı olmayacaksa ve yasal bir engel yoksa bunu yapmama gibi durumumuz olmayacaktır. Ben arkadaşlarımız ile görüşürüm, zannediyorum ki öyle ciddi bir anlamda sıkıntı olmadığını biliyorum. Arkadaşlarımızda çalışmalarını yaptıklarını zaten söylüyorlar, dolayısıyla sizin lehine mutlaka bu kararlar çıkacaktır. Biz sizlerin işlerinizi kolaylaştırmak içi varız yoksa işi zora sokmak için uğraşmıyoruz. Tabiki bu içerideki sıkıntıları sizler daha iyi biliyorsunuz, herkes kendini haklı çıkartmak ister. Bizler burada biraz empati yaparak kendimizi birbirimizin yerine koymayı düşünmeliyiz. Sizlerin o soğuklarda o çadırları ipleri germenizin ne kadar çok zor olduğunu anlıyorum. Ben de Akhisar’ da tütüncülük yapmış bir insanım ve Akhisar’ daki sabah kırağının soğuğunun ne anlama geldiğini biliyorum. Bizler sizleri anlıyoruz ve sizlerin lehine karar vermek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi

Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Odası Başkanı Ruşen Üren “sayın başkanım bu bütçe komisyonlarına girdik, belirli bir noktada anlaştık. Bu anlaşmalardan hiçbir zaman pişmanlık duymadık. Fakat atladığımız bir yer var, itfaiye sokağı ile ilgili ve 186 sokak Pazar pazarı ile ilgili ayakkabıcıların açtığı bölüm, şimdi bu bütçe komisyonunda yapılmış olan görüşmelerde devir teslimlerde alınan ücretin dışında Pazar pazarı ile nasıl sa Çarşamba pazarını iki kategoriye ayırdıysak, ana cadde 1 YTL, diğer taraf 70 kuruş dediysek bu sistem Pazar pazarında da uygulanmalı diye düşünüyorum. Bu 186 sokak ve itfaiye sokağında bulunan arkadaşların bugün mağdur olduklarını düşünüyorum, itfaiye sokağındaki üçer metre sergiler artık kalkmak üzeredir. İşlerin bu kötü sezonunda bu alınmış rakamlar bizleri normalden fazla üzmektedir. Bununla ilgili bir çalışma yapacak olursanız çok sevinirim” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “bugüne kadar seçime endeksli olarak konuşmadım. Yapılan fiyat artışları her zaman makul tutmaya çalışıyoruz. Bizim ihtisas komisyonlarımız vardır, Plan ve bütçe komisyonumuzdan muhalefet ve iktidardan arkadaşlarımız var, bunlar hesap değerlerine bakarak değerlendirilmektedir, sizlerden almadan nasıl vereceğiz. Ama şunun hesabını benden sorabilirsiniz, bize ne yaptınız diyorsunuz, işte projemiz elimizde  sizlerle burada paylaşıp varsa yeni projelerimizi oluşturacağız. Bu işi de 2 yılda bitireceğimizi burada söz veriyoruz. Ben burada aldığım 20 bin tane oy’ un ezikliği altında bunun bedelini sizlere nasıl öderim bu anlamda da çalışıyorum. Şunu söyleyebilirsiniz bana biz sana 1 milyar 250 milyon lira verdik ama sen gittin bu parayı yedin içtin birilerine peşkeş çektin bunun hesabını veririm sizlere. Bizler herkesin hakkını korumaya çalışıyoruz. Devletten bizlere sizlerin adına 96 milyon lira para geliyor. Bu paralarla yapılacak işleri takdir etmenizi istiyorum. Herkesin mali durumu da bellidir. Sizler bir araya gelip bir Pazar yeri yapamıyorsunuz, bunu biz aldığımız paralarla sizlere geri dönecektir, ufuklarımızı biraz geniş düşünelim. Ben hepinizin belediye başkanıyım, nedir işte sizin hayatınızı kolaylaştırıyoruz, kapalı Pazar yeri yapacağız, mezbaha inşaatı devam ediyor, bunlar hepimizin istifade edeceği yerlerdir. Bunların hep projelendirildi ve hayata çok kısa zamanda geçecektir. Bizlerde belediyeyi bir ikinci el araba gibi aldık, yani ikinci el bir araba aldığınızda ne yaparsanız bununla yola çıkacaksanız sanayiye gidip elden geçirirsiniz. Yani 3 yılda yaptığımız yapılandırma buna ilişkindir. Bütün bunları yola koyarken planlı ve programlı bir çalışma ile olacaktır. Bizlerin bütün rutin işleri tek tek devam etmektedir. Bizler Akhisar’ a bir vizyon kazandırmaya, Akhisar’ ı her anlamda bir marka yapmaya çalışıyoruz. Zeytin gibi önemli bir değerimiz var, zeytinden sizlere acaba nasıl bir en direkt katkı sağlayabiliriz. Çünkü zenginleşirsek bu esnafımıza ve belediyemize yaracak bir şeydir. Akhisar kent ve şehir olarak bir projeksiyonumuz olması lazımdır. Buna ilişkin yaptığımız şey, Türkiye’ de ilk defa yapılan İhtisas Zeytin Organize Sanayi Bölgesinin peşindeyiz ve bunu 3 yıl gibi bir zaman zarfı içerisinde olacaktır. Fakat bunları 3 yıl önce düşünmüş olsaydık bugün hayata geçecekti” dedi.

Salih Hızlı “Çok önemli bir konu var, bu da Akhisar’ ın markalılaşmasıdır. Akhisar zengin bir kent olmalıdır. Akhisar 4000 yıllık tarihi olan bir kenttir. Günlük sorunlarımızdan sıyrılıp geniş düşünmeliyiz. Geçenlerde zeytincilerin Anatolive fuarında bir arkadaş geldi dedi ki bizim her türlü gayretlerinizi görüyorum. Akhisar’ ı bir marka yapalım. Akhisar’ da genç bir nüfus var neden bizimde bir markamız olmasın bunları hayata geçirmemiz lazım. Bizler belediyemizde yatıp belediyemizde kalkıyoruz. Bunun size 3 yılda direk kazancı olmamış olabilir. 13 buçuk trilyon lira ile aldığımız belediye bütçemiz şu anda 23 buçuk trilyona çıkmıştır. Bu yaptığımız zamlar ile değil daha ciddi bir idare ve otomasyon ile gerçekleşmiştir. Bizim belediyede de yapmamız gereken, sahip olduğumuz değerleri en iyi şekilde çarçur etmeden kullanmaya çalışmaktır” dedi.

Salih Hızlı “Yeni yapacağımız kapalı çarşı projesini yaparken sizlere muhakkak soracağız. Örneğin rampa mı olsun, merdiven mi olsun, giriş çıkışları nasıl olsun, dairesel mi yoksa kare mi yapalım yani şunu yapmamız lazım insan içeri girdiği zaman bütün her kata çıkma ihtiyacı hissedecek bir düzeneğimizin olması lazımdır. Yapmışken düzgün yapalım adam gibi olsun” dedi.

Toplantıya ayrıca Akhisar Belediye Zabıta Müdürü Ali Veletsin, Fen İşleri Müdürü Mehmet Yumukoğlu, Belediyeden Engin Teldemir ve Erdoğan Çavuş katıldı.










  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.