Sokak Kedi ve Köpekleri
Sokak köpekleri ve kedileri deyince hissiyatlar yumak yumak ortada oluyorlar. Milyar dolar mertebesinde ekonomik önemi olan bir konu. Soyut boyutta fikirleşmek güçleşiyor,zaten genel alışkanlığımızla tartışmalar suçlamalara, kişisel saldırılara dönüşüveriyor anında. Halbuki ülkenin en göze batan tartışma konularından biri ve ortak akıl yaratıp saf tutmamız gerekiyor.
Haydi olayı biraz daha provokatif bir şekle koymak için rica etsem de olayı kişisel boyuta çekmek niyetinde olan, soyut düşünme yetisi olmayanlardan (bu satırları yazarken gülümsüyorum bu yazıyı da okumayıverseler? Kendilerine de, fikirlere de büyük bir HAYIR yapmış olurlar hem de.
İnanılmaz duygu dolu bir olay bir başka canlı ile çok vakit geçirmek. Çoğu insan kendilerine karşı gelmeyen, söz dinleyen (köpek) veya dinlemeyen, başına buyruk ama arada sıcacık olan (kedi) gibi bir ev hayvanı türünü en azından küfredip, kritize edip kelimelerle insanı zora sokan başka insanlarla ilişkiye tercih ediyor. Ve bazen bilhassa ABD de inanılmaz mezar yapıtları vs yaptırıyorlar bu sadık dostlarına.
Ben gene de körpe canımı korumak amacıyla bir resim ekliyeyim ve ev hayvanları ile özel ilişkimi de paylaşayım fikirlere geçmeden. İbiş isimli kedim kayboldu, mutemelen çalındı bir buçuk yıl önce, hala özlüyorum. Şaka isimli bir bekçi köpeğim var, çok sık gelenler dışındakilere mesafeli ancak bir hafta falan evimde kalan arkadaşlarla bir 15 dakika falan zaman ayırıp tanıştırıyorum. Bir de safkan Urla kırması Panda diye bir köpek var sokak köpeğinin hası, sokakta bulduğumda tüyleri siyah beyaz idi. Herkesin sevgilisi.
Şaka gece evde köşesinde yatar, mutfağa ve yatak odalarına girmez. Köpeklere sofradan bahçede de kesinkes yemek verilmez, onların saati bellidir. Eğitimde ödül olarak ayrıca beslenme zamanı dışında birşeyler verilir. Bilhassa bekçi köpeği bir iş köpeğidir oyuncak hiç değildir. Sofradan yemek verilen hayvanda bambaşka normlar oluşur.. Gagalama sırasında ailedeki insanlara saygısızlık yapmasa bile sonra misafirlerin tabağından hırlayarak yemek alan, bir aşama sonrasında hiçbir insanı, sahibi dahil, takmayan ve sonunda maalesef uyutulması gereken, artık terbiyesi mümkün olmayan bir psikopat hayvan ortaya çıkabilir.
Kedi ve köpek oyuncak değildir! Birkaç kitap okumadan veya anlamadan lütfen ev hayvanı almayınız. Hayvana kaliteli ve bilinçli zaman ayırmak gerekir hiç zamanı olmadığını söyleyerek ve bunu söylerken çok önemli bir insan olduğunuza inanarak yaşayan bir insan iseniz evcil hayvan almayınız. Bir heves ile ayy canım ne şeker şey diyerek kendi kendinizi tatmin etmek için hayvan alıp yazın sonunda sokağa bırakmayınız. Bu görmemişlik haydi biraz daha net söyliyeyim, hayvana eziyet ve ilkellik olur.
Bir de ayol insancıllığı (psödohümanizm) var! Kendimizi hayvanlardan üstün görerek biraz da etraftakilere ders verirmişçesine fazla da derinliği olmayan bir davranış biçimi: lokantada masanın altına gelen kediye bir parça balık atmak gibi. O an kendini tanrı gibi hisset aferin sana! Ondan sonra her masanın üstünde ve altında kediler.
Üç dakika sonra da sıkılarak gitmesi için üstüne bir bardak su dökmek. Ondan sonra bir insan bir sokak kedisinden kuduz kapınca devleti ve belediyeyi suçlamak.
İnsanların bu yüzeyselliğini farkeden endüstri de köpek ve kedi maması satıyor. Yal veya yem olan hayvan yiyeceğinde lisanımıza giren bu mama kelimesindeki ayol insancıllığı hayvanı bebekleştirme de ayrıca içler acısı bir durum. Milyar dolar derken yem veya yala sanki evcil hayvan çocukmuş gibi mama denilerek lisanımızın iğfal edilerek ayollaştırılması (almancası futter ingilizcede cat or dog food veya fodder) bir yana, bir de halihazırdaki sokak kedi ve köpeklerinin başı bozukluğun turizme olan bomba etkisi var.
Bu lokantada masadan yemek atmak olsun, plajda hayvanlara hoşgörü olsun, o denli yüzeysel bir yaklaşım ki bize sadece kaliteli turist'in sayısının anlamlı az olması nedeniyle milyarlarca dolar mertebesinde bir gelir kaybına yol açıyor. Sen zor kazandığın paranı aşılı olup olmadığından emin olduğun bir köpekle ve pisliği ile ayni plajı paylaşarak harcamak ister misin? Hele küçük bir çocuğun var ise? Lokantalarda aşılı olmadığından emin olduğun kedilerle? Bize ucuzcu turist geliyor onlar da gettolarda kalmayı güvenlik dışında bir de bu nedenle tercih ediyorlar.
Sokak kedileri ve köpekleri doğal yaşamın bir parçası değildir. Çoğu doğada yaşayamaz. İnsanların kültürler boyunca doğaya bilinçsizce davranışlarının dışavurumlarıdır. 1990 da tam çaresiz hekim bakış açısı ile hayvan barınaklarında yaşayan gariplerin de halini acıklı bulduğumdan itlaf bir çözüm sanıyordum. bakınız KUDUZ
(İnternete koyarken yazdığım not: son kuduz vakası 2006 yılında İzmir de bir kedide ve Urla'da, 2007 yılında bir köpekte görüldü. Hala güncel.) 20 yıl sonra artık bana bu bakış çok tektaraflı, hekim olarak insanı fazla önplana çıkartan ve gereksiz geliyor. Şimdi kısırlaştırılıp kulaklarına küpe takılıp bulundukları yere bıraklımalarının en insancıl çözüm olduğuna inanıyorum. Siz de fikrinizi yazın ortak akıl oluşturalım.