• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Manisa 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Ön Muhasebe Elemanı Aranıyor
  • Can Bebe’yi Kapatıyorum
  • İş İlanı Yatılı Bayan Aranıyor
  • Servis Şoförleri Aranıyor
  • Tecrübeli Ya da Yetiştirmek Üzere Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Saç-Metal İşlerinden Anlayan Elemanlar Aranıyor
  • Teknik Personeller Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Yeni Yöntemde Tanışma Dersleri
  • Yeni Zeytincilik Üretime Personel Arıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Sivas Katliamı Akhisar' da Anıldı!

Okunma Sayısı: 3189
Sivas Katliamı Akhisar da Anıldı!
Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği Akhisar Şubesi tarafından organize edilen 14. yılında anılan Sivas Madımak otelindeki demokrasi şehitlerini anma programı Hacıishak Mahallesi 249. sokak 22 numara Güngörler kahvehanesi önündeki meydanlı

Sivas Katliamı Akhisar' da Anıldı!
Akhisar (Kenan MOLLA)

Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği Akhisar Şubesi tarafından organize edilen 14. yılında anılan Sivas Madımak otelindeki demokrasi şehitlerini anma programı Hacıishak Mahallesi 249. sokak 22 numara Güngörler kahvehanesi önündeki meydanlıkta yapıldı.

Gece saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından konuşan Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği Akhisar Şubesi Başkanı Hakkı Camkıran “Madımak katliamın 14. yılında unutmadık unutmayacağız. 35 insanın diri diri yakıldığı Otel Kebap Salonu yapılarak birlik beraberlik sağlanamaz. Kebap Salonu ruhsatı iptal edildin birliğin, beraberliğin ve Alevilerle buluşmanın yolu bir daha madımak olmasın. Katliamlar olmasın, katliamı lanetlemekte geçer. Bu kara leke AKP iktidarının madımak otelinin müze olmasına ilişkin kanun teklifini reddetmesiyle daha da büyümüş otel binasının kebap salonu olarak hizmet vermesini onaylayan tutun en az madımak katliamı kadar canımızı yakmış ruhumuzu incitmiştir. 14 yıldır bu ülkenin siyasi iktidarları ve AKP iktidarı 14 yıl sonra madımak otelini
ve Alevileri yeniden ateşler içinde bırakmıştır. Madımak müze olmamıştır.

Madımak otelindeki insanlık dışı kıyımın vicdanlarımızda yarattığı utancı hep birlikte temizlemek gerektiğine inanıyor ve bunun salt Alevilerin sorunu olmadığını kanaatini taşıyoruz. Toplumsal belleğimizde açılan yarayı da demokrasiye insan hak ve özgürlüklerine eşitliğe çok kültürlülüğe inanan kesimlerce sarabileceğinin farkındayız.

Müze Teklifimizi AKP Geri Çevirmiştir

2 Temmuz’ un unutulması halinde farklı kimlik ve inançtaki her insanın can ve mal güvenliğine yönelik tehditlerin artarak devam edeceğini görüyoruz. Türkiye geçmişindeki bu utancı temizlemek geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Aydınlığa ulaşmakta ancak ve ancak karanlığın üzerine cesaretle gidebilmekten geçer.

Türkiye’ nin bu utançtan kurtulması için madımak oteli barış ve kardeşlik adına kültür ve sanat müzesi yapılmalıdır. Geçen yılda 62 milletvekilinin imzasıyla meclise madımak müze olsun teklifi verildi ancak bu teklif AKP oylarıyla red edildi. Çünkü o anlayış Adalet Bakanlığı düzeyinde yakanların avukatlığını yapmıştır.

Sivas katliamı görüntülerini yakarken seyrettiren sonrasında gerçekle kendisi yüzleşince çok vahşi diye sansürleten anlayıştır. O anlayış 8 saat kuşatılan madımak oteli yakılırken halkla güvenlik güçlerine karşı karşıya getirmeyiniz diyen yada çok şükür otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir diyen anlayıştır. Ne acıdır ki o anlayış 14 yıl sonra bugün Türkiye’ de demokrasinin yeniden kurtarıcısı ilan edilebilmektedir.

Madımak’ ın müze olmasını red ederek katliamı gerçekleştirenlerin ideolojik tercihine evet diyen onlarla aynı safta olduğunu gösteren AKP siyasal İslam tezlerinden vaz geçmemiştir. Madımakla ilgili kanun teklifi bu anlamda bir turnusol kağıdı işlevi görmüş AKP gerçek rengini ortaya çıkarmıştır. Ancak bu utanç yalnızca AKP’ lilerle sınırlı değildir. Susanlar görmezden gelenler aradan ne kadar zaman geçti karışmayın bu olayı artık unutalım diyenler, bu teklifi red edenler kadar bu insanlık utancına Türkiye’ nin ayıbına ortaktır.

14 yıldır sessiz kalanlar artık seslerini yükseltmelidir. Karanlığın cücelerine karşı siyasetin dinbazlarına ve düzenbazlarına karşı aydınlıktan demokrasiden barıştan özgürlükçü laiklikten emekten ve eşitlikten yana olanları, canı gönülden kutlarım. Sivas şehitlerini sevgiyle saygıyla anıyoruz, unutmayacağız. Elleri elimizde sevgileri daima kalbimizde olacaktır ve sonsuza de yaşayacaklardır” dedi.

Türkiye Farklı Gruplara Bölünmek İstenmektedir

Daha sonra Eğitim-İş Sendikası Başkanı Akhisar Şube Başkanı Mustafa Ada “Eğitim-İş olarak bu hafta madımak otelini ateşe vererek 37 canın yaşamını yitirmesine neden olan kişileri bir kez daha nefretle kınıyoruz. Aradan geçen 14 yılda katliamın üzerindeki sis perdesi hala tam olarak kaldırılmamıştır. Katliamın gerçek sorumluları gerçek planlayıcıları adalete henüz hesap vermemiştir. Bu olaylardan gerekli derslerin çıkarılamadığı ortadadır. Türkiye hala inanç ve köken ayrımcılığı ile yeni azınlıklar yaratılarak bölünmeye çalışılmaktadır. Cumhuriyetin temel niteliklerine saldırılmakta, ulusu ümmet yapma, dini siyasete alet etme çabaları devam etmektedir. Ancak Cumhuriyetin kazanımları, Atatürk ilke ve devrimleri için tehdit oluşturan düşünce ve girişmeler Türk Ulusunun duyarlılığı ve sağ duyusu sayesinde hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Sivas katliamında hayatını kaybedenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz” dedi.

Ardından Sivas katliamını anlatan Akhisar Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim-İş Sen tarafından öğretmen Gürol Özek hazırlanan 11 dakikalık sinevizyon gösterimi bazı vatandaşların duygulu anlar yaşamasına neden olurken gözyaşlarına hakim olamadılar.

CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan “bazı konuşmalar vardır ki son derece güçtür, bazı anlar vardır ki onu yaşamınızın dışına itmeye çalışırsınız. 14 yıl önce gerçekleşmiş olan bu olayı hiç yaşamamayı, hiç görmemeyi, hiç duymamayı, hiç olmamasını ne kadar çok isterdik. Keşke bu olaylar olmasaydı, keşke bugün burada biz bunu konuşmasaydık, anılması gereken canları yaptıkları türkülerle ansaydık, çaldıkları sazlarla anımsasaydık, yaptıkları semalarla anımsasaydık. Keşke bugün o 37 can burada olabilseydi de bu mikrofonu onlar kullansaydı biz seyretseydik ama tarih bazen kötü anıları bu kadar kötü olayları insanoğlunun karşısına çıkartıyor, bir talihsizlik bu talihsiz olaya tanık olan bizlerde buradayız. Ama ne kadar acıdır ki 14 yıl önce gerçekleşen bu olayı hala gerçek failleri, perde arkasındaki bulunanları, bu oyunu oynatan aktörlerin bulunamadığı gibi ceza evindeki 13 kişi bu olayın sanıkları AKP
dönemindeki çıkartılan eve dönüş yasası ile ceza evinden yanlışlıkla salıverildi. Onları tekrar ceza evine ara ki bulasın ve içeriye koyasın. Bunları yaşamak da insanın içini kanatıyor. Bugün bir seçim atmosferindeyiz,  seçime gidiyoruz, Türkiye bir tercihte bulunacak, seçim esnasında bu tür konuşmalar, bu tür anmalar çeşitli konuşmalara çeşitli yorumlara, düşüncelere neden olabilir, ama hiçbir zaman bizim ahlakımıza bu tür olaylardan pirim elde etmek, bu tür olayları oya çevirebilme ahlaksızlığını hiçbir zaman hiç kimse düşünmemelidir. Biz bugün Türkiye’ nin 4 bir tarafında 14 yıldır anıldığı gibi bugün orada kaybettiğimiz 37 tane canımızı, demokrasi şehidimizi birer birer anlamaya isimlerini unutmamaya, isimlerini hafızamıza kazımaya çalışıyoruz” dedi.

Bu 37 Canı Asla Unutmayacağımıza Söz Veriyoruz

Tek tek hayatını kaybeden 37 kişinin isimleri okuyan Özkan “Kaybettiğimiz 37 can bunlar, Ankara’ da Deniz Gezmiş’ i anma
törenlerinde Karşıyaka mezarlığına gittiğimde mezarın içerisini gezmek istedim. Karşıyaka mezarlığını gezerken bir anıt mezar karşıma çıktı. Anıt mezarın üzerinde bu 37 tane ismi okurken yaşadığımı ve o andaki yaşadığım duygularımı sizlere anlatabilmem sizlerle bunları paylaşabilmem mümkün değil. Ama değerli arkadaşlarım bizler ulusumuzun, bayrağını, içinde taşıdığı kanı, üzerindeki ay yıldızı ve bu kaybettiklerimizi içimizde hissedemezsek bunun niçin olduğunu sezemezsek, bizim üzerimize oynanan tehlikeli oyunları bilemezsek, 1980 yılında üzerimizden geçen bir silindirin, tekrar başka bir silindir olarak geldiğini göremezsek korkarım bugünlerimizi de arar oluruz. Ülkemizin önünde gerçekten tehlikeli günler bizleri bekliyor. Bu tehlikeli günlerden ülkemizi uzaklaştırmak sizin gibi aydınlık yarını bekleyen insanlarımızın temel görevidir. Bu görevi karşılıksız yapacağımıza, bu türküyü aşkı ömür boyu yaşatacağımıza ve yaşayacağımıza hepimizin söz vermesini ve bu 37 tane yanan canın, dilin, gözün takipçisi olacağımıza, onları yaşatmak için, onların sazını yaşatmak için sözünü yaşatmak için 2 Temmuz’ u unutmayacağımıza söz veriyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Salihli’ den gelen Solistliğini Pınar Yalçın’ ın yaptığı, gitarda Özgür Balıkay’ ın ve sazda Süleyman Ümit Hakgider’ den oluşan Eski Dostlar Grubu şarkıları ile gece son buldu.

Anma gecesine CHP Manisa Milletvekili Ufuk Özkan, DSP İlçe Başkanı Ömer Karaduman ve yönetim kurulu, CHP İlçe Başkanı Güngör Lalancı ve yönetim kurulu, Hacı Bektaş-i Veli Kültür ve Tanıtım Derneği Akhisar Şube Başkanı Hakkı Camkıran, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Süleyman Şen ve yönetim kurulu, Eğitim-İş Sen Akhisar Şube Başkanı Mustafa Ada, Manisa İl Genel Meclis Üyesi İbrahim Ata, CHP Gençlik Kolları Başkanı Bekir Demirdöven ve bir çok davetli katıldı.










  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.