• BIST 10336.5
  • Altın 2401.232
  • Dolar 32.2653
  • Euro 34.7587
  • Manisa 23 °C
  • İzmir 24 °C
  • Engelliler Haftası Programı Belli Oldu
  • Salihli Köfteci Ramiz Şubesinde Çalışacak Personel Aranıyor
  • Türkiye Geneli Deneme Sınavı Akhisar’da KEY Performans’ta
  • Deniz Anaokuluna Çalışma Arkadaşları Aranıyor
  • Argon Kaynakçıları Alınacaktır
  • Kurbanlık büyükbaş hayvan satışları başladı
  • Hıdır Besi Çiftliğinde Kurbanlık Dana ve Düve Satışlarımız Başlamıştır
  • Has Evrenselde Yenileme Kursu
  • Ambar ve Sevkiyat Personeli  Aranıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Çökelek Davası Başladı

Okunma Sayısı: 4718
Çökelek Davası Başladı
Manisa'nın Salihli İlçesi'nin Çökelek Mahallesi'nde yaşayan ve asma yaprağı toplamaya giden kamyonete çarparak 15 tarım işçisinin ölümüne neden olmakla suçlanan tutuklu tankerin şoförü E.İ. ilk kez yargıç önüne çıktı.

Çökelek Davası Başladı
Akhisar Haber Ajansı - AHA

Manisa'nın Salihli İlçesi'nin Çökelek Mahallesi'nde yaşayan ve asma yaprağı toplamaya giden kamyonete çarparak 15 tarım işçisinin ölümüne neden olmakla suçlanan tutuklu tankerin şoförü E.İ. ilk kez yargıç önüne çıktı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi, E.İ.'nin tutukluluk halinin devamına, 15 Ocak'ta keşif yapılmasına karar verip duruşmayı 10 Mart tarihine erteledi.

Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde 6 Temmuz 2015 sabahı saat 05:00 sıralarında Akhisar-Gölmarmara 36. kilometresinde asma yaprağı toplamaya giden 15 tarım işçisinin can verdiği kazanın ardından ilk duruşma bugün Akhisar Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

Hakkında 22 buçuk yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan tanker şoförü E.İ. "Taksirli Ölüme ve Yaralanmaya Neden Olma" sebebiyle hakim karşısına çıktı.

İlk duruşmaya Manisa Baro Başkan'ı Ali Arslan, CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, CHP İl Başkanı Mustafa Ada, CHP Akhisar İlçe Başkan'ı İsmail Şahin, kazada can veren tarım işçilerinin yakınlarından Ali Kars, Gürbüz Çetin, Ersan Yaşar, Kamil Uysal, Mehmet Aydın, Mehmet Orhan, Veli Zengin, Ertuğrul Uysal ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşma ilk olarak katılımcıların ve tutuklunun kimlik kontrolleri ile başlarken, Manisa Baro Başkan'ı Avukat Ali Arslan duruşmaya müdahil olmak istediklerini ve gerekli dilekçeyi temin edeceklerini belirtti. Ardından Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iddianameyi tutuklu E.İ.'nin yüzüne okudu.

Şoför İ.E.: YAŞANANLARDAN DOLAYI ÜZGÜNÜM. KEŞKE KİMSEYE ZARAR GELMESEYDİ DE BEN ÖLSEYDİM

E.İ verdiği cevapta şu ifadelere yer verdi; "bir gün önce 5 Temmuz günü saat 16:00 civarı yola çıktım ve saat 21:00 sıralarında İstanbul Ümraniye'ye geldim. Burada süt boşaltımı gerçeklşirken bir kaç saat uyudum daha sonra boş olarak Salihli'ye yola çıktım. Eskihisar da feribota bindim, Yalova indim, feribot yolculuğu 45 dakika sürdü. Sonra Bursa ve Balıkesir üzerinden devam ettim. Balıkesir Susurluk da durup iftar etmek istedim ancak kamyoncuların yerlerinde boş yer olmayınca yola devam ettim. Balıkesir merkezde aynı sorun vardı. Akhisar'da çorba içmeyi planladım ama duramadım, Gölmarmara'ya doğru yola devam ettim, bu arada yanımda bulunan akşamdan kalan yiyecekleri yedim. Gölmarmara'yı geçtikten sonra virajı aldığımda karşı yönden gelen bir aracın benim şeridime doğru geçtiğini gördüm. Benim şeridime geçtiğinde aramızda ortalama 300 ila 400 metre vardı. Ancak tamamen benim şeridime geçmemişti. Onu gördükten sonra kendimi onun şeridine attım o sırada 60 ile 70 km hızla gidiyordum bu arada yaklaşık 200 metre mesafe kalmıştı aramızda. Daha sonra ben korna basınca direksiyonu önce sağa sonra sola çevirdi şeridine geçti. 15 metre kalınca frene bastım ve o sırada benim sağ tarafım ile onun sağ tarafı çarpışması sonucu kaza meydana geldi. Çarpışma sol şeritte meydana gelmiştir. Çarpma etkisi ile   Kafamı takoğrada vurdum. Aşağı indim yerde yatan insanları görünce telefonu almak için tekrar arabaya girdim. Dağılmış olan eşyalar içerisinde telefonu bulunca Jandarma ve polisi ararım ve hemen yaralılarla ilgilenmeye başladım. Bu sırada karşı taraftaki araçta yangın çıktığınızı gördüm ve söndürmeye başladım. Yaşananlardan dolayı üzgünüm. Keşke kimseye zarar gelmeseydi de ben ölseydim" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL; BU DAVA BİR TRAFİK KAZASI DAVASI DEĞİLDİR

Mahkeme sonunda Akhisar Adliye Binası önünde basın mensuplarının karşısında geçen CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel; “Manisa’mızın gündeme geldiği bir diğer büyük acı da Çökelek köyündeki 15 kişinin, 13’ü kadın olmak üzere sabahın 5’inde hayatını kaybettiği o trafik kazasıydı. 6 Temmuz günüydü, 6 Temmuz’dan sonra açılan davanın ilk duruşması bugün Akhisar’da görüldü ve davayı takip ettik. Köyümüzün muhtarı, mağdur aileleri, köylülerimiz, Akhisar CHP İlçe Başkanımız İsmail Şahin ve İl Başkanımız Mustafa Ada ile birlikte dava ileri bir tarihe kaldı. Olay yerinde keşif yapılacak, bu konuda özellikle kamuoyunun dikkatini çekmek istediğimiz nokta bu dava bir trafik kazası davası değildir. Bu dava aslında kamu görevlileri açısından devlet tarafından bir görevi ihmal davasıdır. İkinci boyutu ile bu dava bir iş cinayeti, iş kazası davasıdır. Üçüncü boyutu ile de bu bir kadın cinayeti davasıdır. 

Davanın ilk boyutu dediğimiz kamu görevlilerinin görevi ihmali konusunda geçen dönem 4 yıl boyunca Manisa Milletvekillerinin verdiği sayısız soru önergelerine, uyarılarına rağmen Türkiye’nin bütün ilçelerinin arasını duble yollarla donattıklarını iddia edenler Manisa’nın en büyük iki ilçesini, hatta Antalya-İstanbul hattının bağlantı yolunu tamamlamadıkları gibi bilir kişi raporlarına göre de her türlü eksiklikle bu kazaya davetiye çıkarmışlardır. Bu kaza ikinci boyutuyla bir iş cinayeti davasıdır, çünkü şoför bugün ifadelerini değiştirmek zorunda kalmıştır GPS kayıtlarına göre ve şoför Bergama’daki evinden çıkıp hiç uyumadan dolu bir süt kamyonu ile belki 8 ila 10 saat İstanbul’a gidip sütü boşaltıp, hiç uyumadan İstanbul’dan Salihli’ye kadar gelip iftarda ve sahurda duramadan ve sahurunu dahi araç kullanarak yapmak zorunda olduğunu yani Bin Lira aldığı maaşı hak edebilmek için beredeyse 1 gün boyunca uykusuz ve hızla araç kullanmak zorunda kaldığını ortaya koymaktadır. Bu açıdan bu bir iş cinayeti davasıdır. Son boyutuyla da bu bir kadın cinayeti davasıdır. Oradaki 13 kadın hayatını kaybetti, çünkü artık o kadınların köylerinde eşlerinin ve kendilerinin topraklarında ürettikleri ürünler para etmiyor. O yüzden sabahın 5’inde kalkıp iş te 9 lira gibi bir para kazanabilmek için kilometrelerce ötedeki bir başka bağda yaprak toplamak zorunda kalıyor kadınlar. Bunu da görmek lazım, bu aynı zamanda Türkiye’de şöyle bir yanılsamanın da önüne geçmek lazım. Burada ölenlere geçici tarım işçisi ifadeleri kullanıldı. bunlar tarım işçisi falan değil, bunların hepsi Manisa’nın Çökelek köyünün yerleşik insanlarıdır. Bunların tarım işsizi. Yeni kendi köylerinde kendi topraklarında ürettikleri ürünle geçinemedikleri için tarımda işsiz kaldıkları için gidip başka bir yerde ek gelir peşinde koşan insanlardır” dedi.

Manisa Baro Başkanı Ali Arslan ise yaptığı açıklamada; “bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde Gölmarmara’da vefat eden 14 işçimiz ve 1 aracı kullanan ile ilgili davanın ilk duruşması yapıldı. Bu duruşmada gördüğümüz çok çarpıcı bir olay sanık savcılık aşamasında ve diğer aşamalarda vermiş olduğu tüm ifadeleri değiştirdi. Daha öncesi Bergama’dan Bursa’ya giderek aracı kullandığını Gölmarmara’ya doğru seyir halinde kullandığını ifade etmişti. Ama GPS raporlarının gelmesi ile birlikte sanığın İstanbul Ümraniye’den hareket ettiği ve olay mahalline kadar hiç ara vermeden aracını kullanmış şekilde ortaya çıkmış oldu. Sanık da ifadesini bu şekilde bugün düzeltmiş oldu. Tabiki tüm aşamalarda, sanık vermiş olduğu bu beyanlarında resmi bilgilerin GPS raporlarının aksine konuşamayınca o raporu doğrulatmış oldu. Ama olay anını gören tek kamera olmadığı için olay anını gören bir tanık olmadığı için oradaki ifadesini aynen devam ettirdi. Fakat dosya kapsamındaki tüm delillere göre orada işçilerin kendi şeridinde kamyonu seyrederken süt tankerinin de o şeritte kafa kafaya çarpıştıklarını gösteriyor. Tabiki önümüzdeki süreçte yapılacak olan keşiflerle ve alınacak olan yeni bilir kişi raporları ile olay gerçeği ortaya çıkaracaktır. Biz de burada Manisa Barosu olarak gerçeğin ortaya çıkması meydana gelen bu kazada gerçekten suçluların cezalandırılması için bu olayı yakinen takip ediyoruz. Mahkeme 15 Ocak 2016 tarihinde kaza mahallinde keşif yapmaya karar verdi, tabiki o keşifte de yine bulunacağız, keşfi birlikte takip edeceğiz. Daha sonrasında da dosya bu keşiften sonra bilir kişi raporu gelince İstanbul Teknik Üniversitesine gönderilip bilirkişiden yeniden rapor alınacak ve bilhare 10 Mart’ta da tekrar duruşması yapılacak. Sanık Vekili doğal olarak sanığın tahliyesini talep etti. Mahkeme de mevcut tutukluluğun suç delillerine göre tutukluluğunun devamına karar verdi” dedi.



akhisar-(1)-097.jpgakhisar-(2)-085.jpgakhisar-(3)-047.jpgakhisar-(4)-040.jpgakhisar-(5)-027.jpgakhisar-(6)-019.jpgakhisar-(7)-018.jpgakhisar-(8)-014.jpgakhisar-(9)-012.jpg

  • Yorumlar 2
    Diğer Haberler
    REKLAM ALANI
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Amerikan Kültür Dil Kursu
    • Kuzey Ege Kurs
    • Kuzey Ege Kurs
    1/20
    Başlangıç Tarihi
    Başlangıç Tarihi
    Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.