• BIST 10081
  • Altın 2945.964
  • Dolar 34.757
  • Euro 36.7352
  • Manisa 14 °C
  • İzmir 16 °C
  • Akhisar Doğru Cevap Bursluluk Sınavı 4-5 Ocak’ta
  • Has Evrensel Özel Güvenlik Eğitim Kurumunda
  • Kiralık Tarla
  • Bay Eleman Aranıyor
  • Yeni Yöntem Ücretsiz Bursluluk Sınavı Başvuruları Başladı
  • Bay-Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Kursları
  • Akhisar Kadınlar Matinesi
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Akhisar' da Zeytincilere Panel!

Okunma Sayısı: 2620
Akhisar da Zeytincilere Panel!
Akhisar Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen Zeytin panelinde açılış konuşması ile başlayan panel programı, Zeytinde Vertisilyum Solgunluğu...

Akhisar' da Zeytincilere Panel!

 

Akhisar (Kenan MOLLA)

    Akhisar Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen Zeytin panelinde açılış konuşması ile başlayan panel programı, Zeytinde Vertisilyum Solgunluğu (Prof.Dr. E. Onoğur - Dr. L. Yolageldi - Dr. L. Erten), Zeytinde Soğuk Zararı (Ziraat Y. Müh. C. Tunç - Dr. N. Özilbey), Zeytinde Bor Noksanlığı (Dr. N. Özilbey - Ziraat Y. Müh. C. Tunç), Zeytinde Kök Çürüklükleri (Dr. M.Çeliker) konularında konuşacılar dinleyicilere bilgilerini aktardı. Değerlendirme sonunda Zeytin' de kurumalara sebep olan hastalık ve iklime dayalı etmenler ayrıntılı olarak işlendi.

Akhisar' da Zeytincilik

    Akhisar ilçemizde 2005 yılında 22.04.2005 tarihinde kadar 5 gün süreli olarak gerçekleştirdiğimiz 22 adet Zeytin Yetiştiriciliği ve Budama Kurslarına 1350 üretici, Zeytinde Verticillium solgunluğu ve soğuk zararından dolayı oluşan kurumalar ile ilgili yapılan 9 çiftçi toplantısına 450 üretici katılmış ve zeytin yetiştiriciliği eğitimi konusunda yoğun bir dönem yaşanmıştır.

    Zeytin yetiştiriciliği ve budama kurslarımızda teorik bilgiler gece, pratik bilgiler (budama tatbikatı, toprak numunesi alma vb.) ise gündüz yapılan eğitimler ile üreticimize anlatılmış ve beşinci gün sonunda yapılan değerlendirmede başarılı olanlara sertifikaları verilmiştir.

    Zeytin yetiştiriciliği ve Budama Kurslarını düzenlediğimiz köylerde ayrıca kadın çiftçilerimize de gıda hijyeni, turşu yapımı, kek yapımı, peynir yapımı esnasında Brucellois hastalığına karşı kendilerini, ailelerini ve elde ettikleri peynirleri yiyecek insanların bu hastalığa yakalanmalarını önlemek için nelere dikkat etmeleri gerektiği ve bu hastalığa yakalanacak insanların hangi sorunlarla karşı karşıya kalacakları konularında bilgilendirdik.

    İlçemizde 29.400 hektar Zeytin dikim alanı mevcut olup kapama zeytin bahçesi olarak 5.396.000 adet zeytin ağacı popülasyonuna sahip bulunmaktayız. Ülkemizdeki yeşil zeytin üretiminin %70' i, siyah zeytin üretiminin ise %20' si ilçemizde yapılmaktadır. İlçemizde 85.000 ton civarında sofralık zeytin üretimi yapılmaktadır.

    İlçemizde üretimi yapılan zeytin çeşitleri Ayvalık (Edremit), Uslu, Domat ve Trilya (Gemlik) çeşitleridir. Bu zeytin çeşitlerinden Domat tamamen yeşil sofralık, Ayvalık ile Uslu çeşitleri yeşil sofralık ve siyah, Trilya (Gemlik) çeşidi ise tamamen siyah sofralık olarak değerlendirilerek tüketicilerimizin sofrasına sunulmaktadır. İlçemizde yetiştirilen zeytinler 35.000 ton cibarında yeşil sofralık, 50.000 ton civarında siyah sofralık zeytin ve 40.000 ton civarında yağlık olarak değerlendirilmektedir. İlçemizin zeytin üretim kapasitesi 120-130 bin ton civarındadır.

    İlçemizde üretilen yeşil ve siyah zeytinler 200 adet zeytin işletmesi tarafından işlenerek yurt içine ve yurt dışına gönderilmek suretiyle değerlendirilmektedir.

Zeytin Yetiştiriciliğinde Yaşanılan Sorunlar;

1) Arazi yapısına uygun zeytin çeşidi seçiminde yapılan hatalar (taban arazilere geç olgunlaşan yada siyah oluma ulaştıktan sonra hasadı olan çeşitlerin dikilmesi; Örneğin, Gemlik Çeşidi)

2) Derin toprak işlemenin özellikle kök faaliyeti başladıktan sonra yapılması, (15-20 cm' den fazla)

3) Özellikle taban ve sulanabilen arazilerde zeytinlik tesis edildikten sonra ekonomik sebeplerden ara tarımın yapılması,

4) Zeytinliklerde çok güçlü ve ağır traktörlerin kullanılmaya başlanması,

5) Doğal şartlardan fazla etkilenmesi (Kuraklık ile erken ve geç donlar),

6) Zeytin hastalık ve zararlarına karşı üreticilerin tamamı tarafından yeterli mücadelenin yapılamaması nedeni ile sofralık ve yağlık olarak işlenen zeytinlerin tamamında istenen kalitenin oluşturulamaması,

7) Verticillium hastalığının tedavisinin olmaması ve üreticilerimizin bu konuda dikkat edilecek hususlara yeterince riayet etmemesi ve bir ilaç bulunsada bu sorundan kurtulsak beklentisi içinde olması.

Zeytin Ağaçlarımızı Tehdit Eden Bir Hastalık: Verticillium solgunluğu

    Zeytin yetiştiriciliği ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Son yıllarda zeytinyağının insan beslenmesindeki rolünün daha iyi anlaşılması ve buna bağlı olarak zeytinyağı tüketimi ve ihracatının artmasına paralel olarak üreticimiz, önceden başka ürünleryetiştirdiği arazisinde zeytinlik tesis etme yoluna gitmektedir. Zeytin ağacının az bakım isteyen, kanaatkar bir ağaç olması da şüphesiz bu artışta bir rol oynamaktadır. Son rakamlara göre (DİE-2002), türkiye' de zeytin ağacı sayısı 100.700.000 adet olup, dane zeytin ve zeytinyağı üretimi de sırasıyla 1.800.000 ton ve 190.000 tona yükselmiştir.

    Bu olumlu gelişme, özellikle Ege Bölgesinde son yıllarda artma eğilimi gösteren Verticillium Solgunluğu hastalığı nedeniyle gölgelenmektedir. Hastalık daha çok taban karakterli, sulama olanağı olan ve önceden pamuk veya sebze yetiştirilmiş arazilerde tesis edilmiş zeytinliklerde kendisini göstermekte ve ağaçlarda kısmen veya tamamen kurumaya yol açmaktadır.

    Hastalığa neden olan Verticillium dahliae adlı fungus (mantar) mücadelesi zor olan bir toprak patojenidir ve topraktan ince köklere girip ağacın gövdesindeki ve yapraklarındaki su iletim borularına yetleşmekte ve bu boruları tıkayarak sonuçta ağacın su alamamasına ve kurumasına yol açmaktadır.

    Hastalığın mevcut durumunu saptamak, patojeni daha iyi tanımak ve savaşım yöntemlerini geliştirmek ve bu yöntemleri üreticimize benimsetmek üzere tarımsal araştırma ve yayım kurumlarımız çaba göstermektedirler.

    Bu bağlamda, 2004 yılı yaz başından itibaren Ege Bölgesinde hastalık hakkında araştırmalar ve eğitim faaliyetlerini yürütmüş kurumlarımız, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla ortak çalışmalar yapmak üzere bir araya gelme gayretine girmişler, 2004 Eylül ayından başlayarak çalışma toplantıları düzenlenmişler ve kapsamlı bir araştırma projesi yürütülmesi yanında, eğitim faaliyetlerinin de yoğunlaştırılması kararını almışlardır. Halen hazırlık çalışması sürmekte olan proje Mayıs 2005 ayı içinde DPT' ye sunulacaktır.

    İzmir' de 09.12.2004 tarihinde düzenlenen "Zeytin Zirvesi" nden de Bakanlığımızın üretici eğitiminin etkinleştirilmesi konusunda talepleri olmuştur.

    Zeytin üreticimizi bu hastalık hakkında bilgilendirmek, yeni görüşleri iletmek üzere Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, İzmir İl Tarım Müdürlüğü, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü ve TARİŞ AR-GE Müdürlüğünün katılımıyla oluşan "Zeytin Verticillium Solgunluğu Çalışma Grubu", içinde bulunduğumuz bahar aylarında acilen gerçekleştirmek üzere bir dizi eğitim ve tanıtım etkinliği düzenlenmesini kararlaştırmıştır.









 

19 Mayıs 2005 at 14:18:22

  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.