• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • Manisa 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Ön Muhasebe Elemanı Aranıyor
  • Can Bebe’yi Kapatıyorum
  • İş İlanı Yatılı Bayan Aranıyor
  • Servis Şoförleri Aranıyor
  • Tecrübeli Ya da Yetiştirmek Üzere Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Saç-Metal İşlerinden Anlayan Elemanlar Aranıyor
  • Teknik Personeller Aranıyor
  • Karabulut Şirketler Grubundan Duyurulur
  • Yeni Yöntemde Tanışma Dersleri
  • Yeni Zeytincilik Üretime Personel Arıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Kent Konseyi Kadın Meclis Grubu Oluşturuldu!

Okunma Sayısı: 4236
Kent Konseyi Kadın Meclis Grubu Oluşturuldu!
Yönetmelik değişikliği nedeniyle 24 Şubat’ ta toplanan Kent Konseyi Kadın Meclis gruplarını seçmek üzere Akhisar Belediyesi Parkiçi düğün salonunda bugün saat 16:00’ da toplandı. İç İşleri Bakanlığının yeni genelgesi üzerine Başkan Vekili olan Lat

Kent Konseyi Kadın Meclis Grubu Oluşturuldu!
Akhisar Akif ÖZALP

Yönetmelik değişikliği nedeniyle 24 Şubat’ ta toplanan Kent Konseyi Kadın Meclis gruplarını seçmek üzere Akhisar Belediyesi Parkiçi düğün salonunda bugün saat 16:00’ da toplandı. İç İşleri Bakanlığının yeni genelgesi üzerine Başkan Vekili olan Latif Çakmak yürütme kurulu başkanı olarak görev aldı. Yürütme kurulunda bulunan İbrahim Ata, Ziya Şentürk, Muzaffer Doyduk, Cemal Gürmen, Erkin Güney ve genel sekreter Evren Balgöz toplantıda hazır bulundular. Ayrıca toplantıya Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı’ da katıldı.

Kadın Meclisi grubunun oluşumunda Akhisar Eğitim ve Kültürü Geliştirme Derneğinden (EK-DER) Necla Kaya ve Nevin Candan, Akhisar sosyal Yardımlaşma ve Roman Derneğinden Serap Dikicigil ve Akile Demirkesen, Atatürkçü Düşünce Derneği adına Meliha Niğdeli, CHP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Saime Balçık, Akhisar Aktif İş Adamları Derneği adına Hicran Özkaraman ve Selda Güler, Yardım Sevenler Derneği adına Nursen İzmirlioğlu, TEMA Vakfı adına Gülay Özkamalı, DYP Kadın Kolları adına Zeynep Erpalabıyık, Bedensel Zihinsel Özürlüler Derneği adına Ülkü Atamer ve Mehmet Ender, Esnaf Odaları temsilcisi Berna Dolgun katıldı.

Açılış Konuşmasını Kent Konseyi yürütme kurulu başkanı Latif Çakmak yaptı. Çakmak “ Kent konseyi 21. yüzyılın gündemini belirleyen gündem 21 başlıklı eylem planlının 28. bölümü uyarınca yerel yönetimlerin öncülüğünde sivil toplumun ve diğer ortakların birlikte kent sorunlarını ve önceliklerini belirleyerek kentleri için yerel gündem 21 olarak adlandırılan 1997 yılından itibaren de Türkiye’ de yürürlüğüne giren bir oluşumdur. Daha önce bu kent konseyi ile ilgili sicil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları, belediye temsilciliklerinden oluşturulmuş bir kent konseyi yönetimi teşekkül etmiştir ve yürütme kurulu oluşturulmuştur. Daha önceki seçimimizde Cemal Gürmen kent konseyi başkanıydı, ancak daha sonra İç İşleri Bakanlığının kent konseyi yönetmeliği uyarınca bu yönetmelikte amaçlar, kent konseyinin dayandığı ilkeler, kimlerden kent konseyi oluşturulacağı, kent konseyinin çalışma birimleri gibi bir yönetmelik şekillenmiştir. Bu yönetmeliğe göre doğal olarak belediye başkan vekili başkanlık eder ibresi yer alınca dolayısıyla ben kent konseyi başkanı oldum. Kent konseyi oluşturuldu, bu arkadaşlarımız da yürütme kuruluna seçildiler. Bunun akabinde ilk toplantımızı yaptık. Bu yönetmelikte çalışma birimleri bahsedilmiştir. Bunların kadın, gençlik ve özürlüler meclisleri gibi çalışma gruplarından bahsetmektedir. Bizlerde ilk yürütme kurulu toplantımızda karar aldık ve bugün tarihi itibari ile kadın meclisini oluşturalım diye karar aldık. Bunun içinde sekreteryamız sizlere sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları, tüm siyasi partilere birer davetiye gönderilmiştir ve sizler de katıldınız hepinize katılımınızdan dolayı kent konseyi olarak teşekkür ediyorum. Kent konseyin amacı; kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, hesap sorma ve hesap verme, katılım yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan bir oluşumdur” dedi.

Kadın Meclisi tüzüğünü okuyan Kent Konseyi yürütme kurulu genel sekreteri Evren Balgöz “Kadın meclisi kent içinde yaşayan kadınların din, dil, ırk, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin ve her katman kadını temsil etmek üzere kurulan, kadının özgür, demokratik ve doğrudan katılımına dayanan Akhisar Kent Konseyi çerçevesinde çalışan bir meclistir. Kadınların, toplumsal yaşamının üretim, iş, siyaset, kültür, sanat vb. alanlarında söz sahibi olması, kent ve kadın sorunları ve sorumluluk konusunda bilinçlenmesi, politikalar oluşturulması, kentsel yaşama katılma ve kente ait olma duygularının geliştirilmesi, kadınların ihtiyaç ve sorunlarından yola çıkarak taleplerinin belirlenmesi, çözümler ve projeler üretilmesinde aktif rol almalarının sağlanması ve projelerin yetkili birimlere ulaştırılması, uygulanmasında etkili karar mercii olmasıdır. Kadın meclisi çalışmalarına ve toplantılarına Akhisar’ da yaşayan tüm kadınlar katılabilir. Kadın Meclisi eğitim, hukuk, tarım, sağlık, ekonomik, siyasal, kültürel ve toplumsal alandaki cinsiyet ayrımcılığına karşı çalışmalar yapar ve her türlü şiddete karşıdır. Tartışmaların niteliği ve kapsamı Yerel Gündem 21 Kent Konseyi genel hedef ve amaçlarına yönelik olmalıdır. Kadın Meclisi siyasi bir oluşum değildir. Siyasi amaçlarda faaliyet gösteremez. Kadın meclisi toplantıları kamuya ve basına açık yapılır, istisna hallerde meclis gizlilik yetkisine sahiptir. Kadın meclisinde alınan kararlar ve görevlerin getirmiş olduğu ayrıcalıklar özel çıkarlar doğrultusunda kullanılmaz” dedi. Daha sonra tüzükteki kapsamları, kadın meclisinin organlarını, yürütme kurulunun oluşumunu, görev ve yetkileri, meclis başkanı ve yardımcısının görevlerini okudu.

Yürütme kurulu üyesi Muzaffer Doyduk “Reşatbey Akhisar’ da mahallesi ve mezarlığı olan Atatürk’ ün en yakın silah arkadaşlarından bir tanesidir. İsmet Paşa, Fevzi Çakmak, Celal Bayar gibi Cumhuriyetimizin kuruluşunda ve kurtuluş savaşında Atatürk’ ün hemen yanı başında bulunmuştur ve Akhisar’ ın ilk milletvekilidir. Atatürk çok ciddi görevler vermiştir. Akhisar kent olarak göçmen kenti olarak da bilinir, kentimizin hemen hemen yüzde 20’ si göçmendir. Ben Akhisar’ da 30 yıldır öğretmenlik görevi yaptım. Ama biz hiçbir zaman Reşatbey kimdir veya Ragıpbey kimdir diye ne kendimiz bildik ne de çocuklarımıza öğrettik. Bunlar tanıtılmamış biz öğrenmemiş ve çocuklarımıza öğretmemişiz. Benim kızımın bir kitabı vardı, onun araştırmalarında Reşatbey önümüze çıktı. Araştırmaları derinleştirdik ve o sırada biz bir dernek kurmayı amaçladık. Fakat gündeme Akhisar Kent Konseyi geldi ve kent konseyine bunu getirdik ve sağolsun arkadaşlarımız destek verdiler ve oy birliği ile kabul edildi. Bu projeyi de belediye başkanımıza sunduk” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “En son Reşatbey ile ilgili ihaleyi yaptık ve her şeyi tamam, heykeltıraş ile görüştüğümüzde şu anda onun büstü üzerine uğraşıyoruz dediler. Kent konseyi uzun süredir üzerinde çalıştığımız ve olgunlaşma sürecinde tamamlanmış bir konseydir. Şu anda da kadın meclisini oluşturuyoruz. Toplumuzu tehdit eden çok farklı olaylarla karşı karşıya kalıyoruz.bunları bertaraf edebilmemiz ancak sizlerin duyarlılığı ile aşılabilecek olaylardır. Bu anlamda sizlerin katılımınızı çok önemsiyorum. Kadın sığınma evinde ve diğer faaliyetlerde yapacağımız etkinliklerin hepsi sizlerin tavsiyeleri ile olacaktır. Objektif ve bilimsel kriterlerle sizin sunacağınız projeler bizim belediyemiz alanına girdiği takdirde herhangi bir kaynak sıkıntısı düşünmeyin. Yeter ki uygulanabilir sürdürülebilir işler olsun bizler bu projelerin hepsine destek vermeye hazırız. Aslında bu tür sivil inisiyatiflerin çoğalması gerekmektedir. Bizlerin bir iş yapış alışkanlığımız böyle sicil örgütlere dayanmadığı için çok zorlanıyoruz. Belediyeler bir projeyi karar alıp yapıyorlar. Halbuki yerel yönetimler insanların ortalama ihtiyaçlarını bütün kesimlerin sosyal katmanları da dikkate alarak hepsinin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere hizmet eden yerlerdir. Bizler hükümdar değil hizmet eden insanlarız. Sizlerin taleplerini örgütlemek ve sizlerin taleplerinizi bir plan ve program dahilinde hayata geçirmek üzere iş yapıyoruz. Bu tür sivil örgütlerin çoğalmasını, bilinçlenmesi ve bize tavsiyede bulunmasını gerçekten çok önemsiyorum. Bir çok işte 3 yıldır çalıştığımız insanlarımız var, yani burada ideolojik yada farklı bir ayrım yapmadan tüm insanlarımızla bütün Akhisar’ ın insanları ile çalışmaya gayret ettik ve bundan sonra da bu devam edecektir. Bir çok konuda toplumumuzu ciddi anlamda unsurlar vardır, bunlar sosyal ve ekonomik olarak sıkıntılı bir durumdan geçiyoruz. Bunu geçebilmemiz için kadınların ancak hassasiyetini dikkate almamız ile söz konusudur. Bizler farklılıklarımızı ayrılık gibi değil zenginliğimiz olarak algılamamız gerekmektedir. Bunun için hepimiz ortak hareket etmek zorundayız, ben belediye başkanı kaldığım sürece buna dikkat edeceğim. Yani gelen her türlü öneriye açık olacağım. Özellikle kadın meclisine bu konuda çok güveniyorum ve çok objektif bilimsel öneriler geleceğine inanıyorum. İlk somut örneğimiz olarak arkadaşlarımızın önerdiği hanım eller pazarı kadın emeğini koruma projesi önümüze geldi. Bunu Akhisar Belediyesi yerine kent konseyi üzerinden yürütmeyi düşünüyoruz. Bu da ortak hareket etme alışkanlığımızın gelişmesi açısından ilk projemiz bu olsun” dedi.

Tüzük gereği kadın meclisinin yürütme kurulu seçimi yapıldı. Başkan olarak Gülay Özkamalı, Başkan Yardımcıları Saime Balçık ve Hicran Özkaraman seçilirken Yürütme Kurulu Üyelerine ise Meliha Niğdeli, Serap Dikicigil, Nursen İzmirlioğlu, Ülkü Atamer ve Zeynep Erpalabıyık seçildi. Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.




  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.