• BIST 8770.44
  • Altın 2238.232
  • Dolar 32.3371
  • Euro 35.1083
  • Manisa 12 °C
  • İzmir 14 °C
  • Kasiyer Aranıyor
  • Amerikan Kültür Erken Kayıt Dönemi Başladı
  • Kuzey Ege Kurs Erken Kayıt Dönemi başladı
  • Louka Döner ve Et Lokantası İftar Menüsü
  • Ön Muhasebe ve Sevkiyat Personeli Aranıyor
  • Yapı Markette Çalıştırılacak Personel Aranıyor
  • Ön Muhasebede Çalıştırılmak Üzere Bayan Personel Aranıyor
  • SPESYA FOOD Firması Takım Arkadaşları arıyor
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Forklift Operatörü Aranıyor
  • Sürücü Belgelerinin Değişiminin Son Tarihi 31 Aralık 2024
  • Çalışma Arkadaşları Arıyoruz
  • Deniz Kurs’ta İngilizce Hazırlık Sınıfları Kursları Başlıyor
  • Pusula Kurs’ta İngilizce Sınıflarına Hazırlık Kursu başlıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Hangi zihniyet?

Halil Erdost

Hangi zihniyet?

Türkiye İş bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan Kemal Arıburnu’nun ‘’Atatürk’ten Anılar’’ kitabından: ‘

‘’Atatürk Mudanya yolu üzerinden Bursa’ya gidiyordu. Mudanya iskelesinde kalabalık bir halk kitlesi etrafını çevirmişti. Kalabalık içinde ihtiyar ve zayıf bir kadının elinde bir kağıtla Atatürk’e yaklaştığı görüldü. Kadın Atatürk’ün yanına yaklaşınca titrek bir sesle :

-Beni tanıdın mı oğul? Ben sizin Selanik’te komşunuzdum. Bir oğlum var işsiz. Devlet Demir Yollarına girmek istiyor. Siz onu işe alsınlar diye bu kağıdı vermiştiniz. Oğlum müdüre göstermiş. Fakat Müdür dinlememiş, oğlumu işe almamış. Ne olur bir kere de siz söyleseniz.

Atatürk kadına ve çevresindekilere samimiyetle baktı. Ellerini sanki çevresindekileri kucaklayacakmış gibi açtı ve yüksek sesle :

  • Oğlunu işe almamışlar mı?

Kadın :

  • Almamışlar.

Atatürk:

  • Ben tavsiye ettiğim halde mi almamışlar?

Kadın içine umut dolarak :

  • Almamışlar, diyince

Atatürk :

  • Ne kadar iyi etmişler. Çok iyi yapmışlar. İşte cumhuriyet böyle anlaşılacak.

Kadın kalabalığın içinde kaybolurken, Atatürk coşkuyla:

  • İşte cumhuriyetten beklediğimiz netice. ‘’

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’ benim iki büyük eserim var, biri Türkiye Cumhuriyeti, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir.” dediği Cumhuriyet Halk Partisinin zihniyeti: İşe alımlarda torpillilerin, yandaş olmanın değil, liyakatin, işi ehline vermenin esas alınmasıdır.

Siz hangi zihniyettensiniz?

(Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet Halk Partisinin kurucu başkanıdır. 9 Eylül 1923 – 10 Kasım 1938 arasında parti başkanlığı yapmıştır.)

 

*    *    *

Falih Rıfkı Atay’ın “Çankaya” adlı eserinden :

“Milli mücadele döneminde Antalya ve çevresini işgal etmiş olmasına rağmen, müttefikleriyle aralarında çıkan çıkar çatışmaları sonucu Anadolu milliyetçilerini destekleyen İtalya, Lozan Antlaşması’ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti için büyük bir tehlike olmaya başlamıştı. Kendisini eski Roma İmparatorluğu’nun mirasçısı olarak gören İtalyan faşist lider Mussolini Anadolu topraklarında hak iddia ediyordu. Aradaki sorunların görüşülmesi için başvekil İsmet İnönü’nün İtalya seyahati 1931 yılında kararlaştırılmış 22 Mayıs 1932’de gerçekleştirilmiştir.

Seyahat öncesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’i ziyaret eden İnönü’ye Mustafa Kemal:

  • Sen Türkiye Cumhuriyetinin başvekilisin. İtalya’da başta kral Emanuel var.Bu durumda Mussolini de İtalya’nın başvekili durumundadır. Arada hiçbir fark tanımayacaksın, dedi

Seyahat trenle gerçekleştirilecekti. Protokol gereği Mussolini İnönü’yü Roma istasyonunda karşılayacaktı. Yolculuk sırasında İtalyanlar protokolde değişiklik yaptıklarını, Mussolini’nin İnönü’yü İstasyonda karşılamayacağını, İnönü Roma’da yerleştikten sonra karşılıklı ziyaretlerin yapılacağını bildirdiler. Bunun üzerine Türk Heyeti kendi arasında yaptığı müzakere sonrasında ‘eğer Mussolini İnönü’yü istasyonda karşılamazsa heyetin memlekete geri döneceğini’ İtalyan tarafına ilettiler. İtalyan protokolcüleri müthiş bir telaş içine girdiler. Durumun düzeltileceği Tük heyetine iletildi. Tren Roma istasyonuna vardığında,İtalyan başvekili Mussolini sırtında ceket atayı ve başında silindir şapkasıyla Türkiye başvekilini bekliyordu.”

                Onurlu dış politika milletin ve onun sembolleşmiş hali olan devletin onuru,gururu ve çıkarı düşünülerek yapılır. Devletler arasında, küstüm oynamıyorum;öfkem geçti hadi oynayalım şeklinde yaklaşımları düşündüren ilişkiler, milletin – devletin onurunu gururunu ve çıkarını zedeler.

                Siz hangi zihniyettensiniz?

_        _       _

Yıl 1947 Milli Mücadele kahramanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2.Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün oğlu Erdal İnönü (6 Nisan 1926- 31 Ekim 2007) Ankara Fen fakültesinin Fizik bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans için ABD’de eğitim görmektedir. Eğitimi 1951yılına kadar sürmüştür.

Erdal İnönü babası İsmet İnönü ile çok sık aralıklarla mektuplaşmışlardır. Bu mektuplardan İsmet İnönü’nün yazdıkları 1988yılında Bilgi Yayınları tarafından “Baba İnönü’nün Erdal’a mektupları” başlığı ile yayınlanmıştır. Erdal İnönü’nün mektupları ise İnönü Vakfındaki bir dosyada bulunmaktadır. Can Dündar,Erdal İnönü’nün izniyle bu mektupları 2007 yılı “Babalar Günü” anısına yayınlamıştır. Aşağıdaki anektot bu yayından alınmıştır:

“Bir ara Erdal İnönü paraya sıkışır ve babası Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’den para ister. İsmet Paşa cumhurbaşkanı ama o da para sıkıntısı çekmektedir. Oğluna cevaben şu mektubu yazar:

  • Oğlum benim de param kalmadı ama sendeki el dokuması ipek seccade iyi para eder. Onu

sat. İhtiyacını karşıla.”

İşte babasına yazdığı mektuplarda kendisine verilen harçlığın -ki bir kısmı Atatürk’ün vasiyeti doğrultusunda Atatürk’ün mirasından eğitimleri için kendilerine verilen paydır- hesabını kuruşu kuruşuna veren cumhuriyet kuşağının zihniyeti.

İşte cumhuriyeti kuranların “itibardan tasarruf olmaz” demeyip, 2. Dünya harbinin zor koşulları altında yaşanan ekonomik sıkıntılar içinde yaşayan halkın cumhurbaşkanının zihniyeti ve örnek davranışı.

                Siz hangi zihniyettensiniz?

(İsmet İnönü 26 Aralık 1938 – 8 Mayıs 1972 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığı yapmıştır.)

 

*             *             *

 

Ziraat bankası emekli şube müdürü Ramazan Şentürk’ün Rahşan Ecevit’in (17 Aralık 1923 – 17 Ocak 2020) vefatı sonrası paylaştığı mesaj:

“1994 yılında TC Ziraat Bankası Çanakkale –Eceabad şubesinde çalışırken Gelibolu yarımadasında yani şehitlik’te Türkiye’nin en büyük orman yangını olmuştu. Orman yangını için şubemizde bir yardım hesabı açıldı. Bu hesaba Rahşan ve Bülent Ecevit adına 125.000lira para yardımı geldi. Daha sonra duyduk ki Marmaris ya da Bodrum taraflarında bir arsaları varmış, satıp, bedelini yardım olarak göndermişler.

Bunu şunun için yazıyorum,ülkeyi dış güçlere peşkeş çeken sözde liderlere, Harun gibi gelip, Karun gibi giden liderlere inat: bu dünyaya vatanını seven, halkının refahını düşünen, dini-imanı para, mal-mülk olmayan liderler de bizim ülkemizde vardı, var da olacaktır.

Kendisine, partisine oy vermediğime pişman olduğum, değerli devlet adamı sayın Bülent Ecevit’e ve bugün Hak’kın rahmetine kavuşan değerli eşi Rahşan Ecevit’e Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun.”

İşte Cumhuriyet Halk Partisi’nin 3. Başkanı (14 Mayıs 1972-30 Ekim 1980 tarihleri arasında genel başkanlık yapmıştır) ve başkanlığı döneminde gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekatı (1974) ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşuna temel oluşturan Bülent Ecevit ve Cumhuriyet Halk Partisi zihniyeti.

İşte Suriye toprakları içinde ama mülkiyeti  Türkiye Cumhuriyetine ait olan arazi üzerindeki  Süleyman Şah Türbesini yerinde koruyamayıp yerini değiştiren zihniyet.

                Siz Hangi zihniyettensiniz?

   *          *             *

“Milletin oyuyla iktidara gelmiş olan bir partinin genel başkanının okuduğu şiir yüzünden siyasi yasaklı olması demokrasimize yakışmaz” diyen Cumhuriyet Halk Partisinin 4. Genel başkanı Deniz Baykal (9 Eylül 1992 – 18 Şubat 1995, 11 Eylül 1995 – 22 Nisan 1999, 30 Eylül 2000 – 10 Mayıs 2010 tarihleri arasında başkanlık yapmıştır.) AKP genel başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaset yasağının kaldırılmasının önünü açmış ve O’nun başbakan olmasını sağlamıştır.

İşte Cumhuriyet Halk Partisi zihniyeti, işte çeşitli kurma ve suçlamalarla muhalefetteki siyasi partileri suçlayan, millet vekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması fezlekeleri hazırlayan, halkın oylarıyla işbaşına gelen muhalif belediye başkanlarının yerine kayyum belediye başkanları atayan, kayyum atayamadıklarını da “sizi topal ördek yapacağım” diyerek çalışmalarını engelleyici her türlü zorluğu çıkaran zihniyet.

Siz hangi zihniyettensiniz?

                                                                               *             *             *

Korkusuz Gazetesi yazarı Ahmet Taka’nın “Kılıçdaroğlu’nun Bilinmeyen Sırrı” başlıklı yazınsından: rutin gündemle ilgili olarak CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin’in ABC gazetesinden Ömer Şahin ile söyleşisi dikkatimi çekti. Söyleşide “Kılıçdaroğlu’nun para sırrı” başlıklı bölümü şöyle: ‘Sayın Genel Başkanımız siyasete girmeden önce bir şirkette danışman olarak çalışıyordu. Siyasete atılma kararını alınca şirket yetkilisine istifa dilekçesini verdi. Yetkili “ayda iki kez toplanıyoruz, siyasete girmeniz burada çalışmanıza engel değil” diyerek devam etmesini istiyor. Kemal Bey ise “hem siyaset hem burası olmaz” diyerek istifa dilekçesine imzayı atıp çıkıyor. Kemal Bey’in para ile ilişkisi ancak yenge “gelirken eve ekmek al gel” derse olacak derecede. Aradan birkaç ay geçiyor. Bir ara hesabından para çekmeleri gerekiyor. Hesabında beklediğinden fazla para olduğunu görüyor. Meğer şirket yetkilisi istifasını işleme koymayıp hesabına her ay maaşını yatırmayı sürdürmüş. Kemal Bey ne yapmış biliyor musunuz? Parayı o günkü faiz kuru üzerinden hesaplayarak iade etmiş.”

İşte Cumhuriyet Halk Partisi’nin 7.genel başkanı (22 Mayıs 2010’dan beri parti başkanı) Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin zihniyeti.

İşte asıl maaşının yanı sıra birden çok kurum ve kuruluştan katılım payı, huzur hakkı, danışmanlık payı gibi adlarla 2-3-4 maaş alanların zihniyeti.

Siz hangi zihniyettensiniz?

 

   *          *             *

Katar’da düzenlenen 2022 Dünya Kupasına 32 ülke katılmayı hak etmiş ancak Korona virüs gibi bazı nedenlerle 8 ülke finallere katılmadığından 24 ülke katılmıştır. Hak edenler arasında Türkiye yok.Karşılamalar sonrasında Arjantin ve Fransa finale kalmış. Final Maçına Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macran katılmış, ülkesinde ekonomik sıkıntılar yaşandığını (Kasım 2022 enflasyon %92)söyleyen Arjantin devlet başkanı, Alberto Anjel Fernandez katılmayıp evinden izlemeyi tercih etmiştir. Ancak ülkesinde resmi enflasyonun (Kasım 2022 %84) olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Özel uçakla Katar’a giderek Katar Prensi ve Fransa Cumhurbaşkanı il birlikte final maçını izlemiştir.

Ne dersiniz ?

___

 

AKP‘nin 2011 yılında cumhuriyetin 100. Yıldönümü 2023 için belirlediği 30 hedeften bazılarının gerçekleşme durumları :

  1. Enflasyon tek haneye düşecek

TÜİK’e göre %64 oldu

  1. İhracatta ileri ve yüksek teknoloji ürünlerinin payı %20’ye çıkacak.

TÜİK’e göre %3 oldu.

  1. Kişi başına milli gelir 25.000 dolar olacak.

TÜİK’e göre 9.000 dolar civarında.

  1. Türkiye’nin dünya ekonomileri arasındaki yeri ilk 10 ülke içinde olacak

17. sırada idi 21. Sıraya düştü

  1. Turizm gelirleri 50.milyar dolar olacak

14 milyar dolar civarında oldu

  1. İşsizlik oranı %5 lere inecek

%10 civarında

  1. İhracat 500 milyar dolara çıkacak

135 milyar dolardan 240 milyar dolar civarına çıktı.

  1. Kayıt dışı istihdam engellenecek

İlk hedef %15 lere indirmekti %28’ e çıktı.

  1. Seçim barajı sıfırlanacak

% 10’dan % 7 ‘ye indirildi

  1. Gayri safi yurt içi hasıla 2 trilyon dolar olacak

772milyar dolardan 900 milyar dolar civarına çıktı.

  1. 11.000km uzunluğundaki Türkiye demiryollarının uzunluğu iki katına çıkacak

12.800 km oldu

 

Yaparsa kim yapar?

Ne dersiniz?

Siz hangi zihniyettensiniz?

Bu yazı toplam 1146 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.