• BIST 9278.1
  • Altın 4341.048
  • Dolar 39.4235
  • Euro 45.6076
  • Manisa 34 °C
  • İzmir 36 °C
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi
  • Futbol Hakem Kursu Açılıyor
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi Bursluluk Sınavı
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır

Terminatör Böcekler Doğaya Bırakıldı!

Okunma Sayısı: 4580
Terminatör Böcekler Doğaya Bırakıldı!
Akhisar Orman İşletme Müdürü Musa Karasu, ormanlara büyük zarar veren 'Çam Kese Böceği'ne karşı, laboratuvar ortamında 90 günde ürettikleri 'Calosoma Sycophanta' adlı 'terminatör böcekleri' Zeytinliova Orman İşletme Şefliği Bünyani Osmaniye köyü..

Terminatör Böcekler Doğaya Bırakıldı!
>>>>>Akif ÖZALP

Akhisar Orman İşletme Müdürü Musa Karasu, ormanlara büyük zarar veren ''Çam Kese Böceği''ne karşı, laboratuvar ortamında 90 günde ürettikleri ''Calosoma Sycophanta'' adlı ''terminatör böcekleri'' Zeytinliova Orman İşletme Şefliği Bünyani Osmaniye köyü civarı bölgesinde ağaç diplerine bırakmaya başladıklarını söyledi.

Çam keseböceği tırtıllarını yiyen doğa dostu Calosoma sycophanta olduğunu belirten Akhisar Orman İşletme Müdürü Musa Karasu “İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından İzmir, Bergama ve Akhisar Orman İşletme Müdürlüklerinde kurulan Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuarında çam kese böceğinin (Thaumetopea pityocampa Schiff) önemli yırtıcılarından biri olan Calosoma Sycophanta böcekleri üretilerek ormana salınmaya başlandı. Laboratuara Muğla’dan getirilen 160 erginden yaklaşık 850 civarında larva üretimi gerçekleştirilmiştir. Yıllık olarak 2 bin 500 adet Calosoma sycphanta üretimi hedeflenmektedir.

Bu gün elde ettiğimiz Calosoma sycphanta pupalan çam keseböceğinin (Thaumetopea pityocampa Schiff) zarar yaptığı Akhisar Orman Işletme Müdürlüğüne bağlı Zeytinliova İşletme Şefliği Bünyani Osmaniye Köyündeki 90 Ha’lık ağaçlandırma sahasında doğal dengenin sağlanması için doğaya bırakılarak biyolojik mücadele başlatılmıştır.

Bölgemizin özellikle kızılçam ve karaçam ormanlarına zarar veren çam kese böceği (Thaumetopea pityocampa Schiff) ile kimyasal yollarla mücadele yapılmış, ancak kimyasal mücadelenin doğadaki diğer canlılara zarar vermesinden dolayı Genel Müdürlüğümüz biyolojik yöntemlerle mücadeleyi sürdürmektedir.

Calosoma sycphanta ergini günde 2-3 tane çam kese böceği tırtılı ile beslenmekte ve bunları tamamen yemekte 12-13 adedini ise öldürüp bırakmaktadır. Calosoma erginleri ormanlarımızda ağaçlar üzerindeki çam kese böceği keselerine girip yerleşmekte ve buradaki tırtıllarla beslenmektedir. Bir ergin ortalama yıllık 100 civarında yumurta bırakmaktadır” dedi.

Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Rafet Erşen “Zararlı böceklerin faaliyetleri ve zararları birden bire ortaya çıkmadığı için kamuoyunda orman yangınları kadar göze çarpmamakta ve hatta önemsenmemekte, ancak zararlarının tahribatı salgın halini aldıktan sonra anlaşılmaktadır. Ormanlarımız için önemli bir tehdit olan zararlı böceklere karşı mücadele 3 yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi kimyasal metotla mücadeledir ki böcekler ilaçla yok edildiğinden ekosisteme zarar verme söz konusudur. Dolayısıyla bu yönteme gerek duyulmadıkça başvurulmaz. İkinci yöntem mekanik yolla uygulamada zorluklar yaşanabilmektedir. Üçüncü yöntem ise biyolojik mücadele yöntemidir ve bu yöntemin doğaya hiçbir yan etkisi söz konusu değildir.

Orman Genel Müdürlüğü son yıllarda dumansız yangın olarak da nitelendirilen zararlı böceklere karşı mücadele yöntemi olarak biyolojik mücadeleye ağırlık vermiş, bu doğrultuda laboratuarlar kurulmasını sağlamıştır. Bu laboratuarlarda kızılçamlarda önelmiş zararlara neden olan Çam Kese Böceği’ ne karşı önemli yırtıcılarından biri olan Calosoma Sycophanta üretilmekte. Böylelikle geçmiş yıllarda kimyasal ilaçlarla yapılan mücadele yöntemi yerine ağırlıklı olarak ormana, çevreye, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemi tercih edilmektedir.

Calosoma Sycophanta’ nın ülkemiz ormanlarında Calosoma Sycophanta olarak türü ve Calosoma Sycophanta varyete severum olarak alt türü bulunmaktadır. Ortalama ömrü 3-4 yıldır. Calosoma’ lar hem erginken hem de tırtılken Çam Kese Böceği ile beslenen yırtıcılardır. Kendi ağırlığının 7-10 katı büyüklüğünde besin tükettiklerinden zararlıya karşı etkin bir mücadele olarak nitelendirilirler. Günlük bir Calosoma ergini 15-16 tane çamkese böceği tırtılı ile beslenmekte ve bunun 2-3 tanesini tamamen yemekte geri kalanları öldürüp bırakmaktadır. Calosoma erginleri ormanlarımızda ağaçlar üzerindeki çamkese böceği keselerine girip yerleşmekte ve burada tırtıllarla beslenmektedir. Ortalama yıllık 100 civarında bir ergin yumurta bırakmaktadır.

Ormanlar için bu kadar tehlikeli bir böceğe karşı, ilaç ve kimyevi maddeler kullanmayıp ormanlara zarar vermeden, zararlı böceği onunla beslenen ve ormana yararlı böceklerle yok etmeye çalışıyoruz.

Akhisar Orman İşletme Müdürlüğümüzde 2008 yılında 2 bin 500 adet Calosoma Sycophanta üretimi planlanmış olup 1 Mart 2008 tarihinde biyolojik mücadele laboratuarlarımızda üretim çalışmalarına başlanmıştır. Bugüne kadar 13 bin 380 adet yumurta, bin 250 adet larva elde edilmiştir. Bunları tamamı Zeytinliova Orman İşletme Şefliği Bünyani Osmaniye Köyü civarındaki ağaçlandırma sahasına bırakılmıştır” dedi.

Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü Orman Mühendisi Ayşe Öye Calosoma pupa ve prepupa salımı yapılacak ormanlık arazide öncelikle arazi hazırlığı olarak 20-30 cm derinliğinde teras şeklinde toprak açıldığını belirtti. Hazırlıklar hakkın bilgi veren Orman Mühendisi Ayşe Üye “Daha sonra teras şeklinde açılan toprağa 25-30 cm ara mesafede pupa ve prepupalar bırakılır. Üzerleri toprakla bastırılmayacak şekilde örtülür. Calosoma 1 hafta olarak yaşadığı prepupa döneminde çoğunlukla sırt üstü yatmakta ve yaptığı hareketlerle pupa gömleğini yırtmaya çalışmaktadır. Burada yaptığımız çalışma sonrasında artık 15-20 gün sonra ergin böcekleri bu bölgede görebileceğiz” dedi.

Zeytinliova Orman İşletme Şefliği Bünyani Osmaniye Köyü civarında basına tanıtılan Çam Kese Böceği Tırtıllarını yiten doğa dostu Calosoma Sycophanta basın tanıtımına Akhisar Kaymakamı Mustafa Çek, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü Rafet Erşen, Akhisar İşletme Müdürü Musa Karasu, Akhisar İşletme Şefi Ayşe Öye ve Zeytinliova İşletme Şefi Ahmet Öğüt katıldı.




























  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.