Süt Birliğinden koyun ve keçi'cilere eğitim semineri
Akhisar: (Kenan MOLLA)
Manisa Süt Üreticileri Birliği üreticilere yönelik başlattığı eğitim seminerlerine devam ediyor. Üreticiyi bilinçlendirmeye yönelik olan süt hijyeni, sağım makinesi bakımı ve onarımı, işletme hijyeninin ardından koyun ve keçilerde üreme hakkında eğitim semineri yapıldı. Akhisar belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür parkı Gölet Büyük Salonunda gerçekleştirilen seminere Birlik Başkanı Ulvi Murat Tunca,Veteriner Hekim Doğan Ensivri ve Gülbeyaz Et Kombinelerinin sahibi Şaban Taşkıran ve üreticiler katıldı. Toplantının sonunda Gülbeyaz Et Kombinelerinin sahibi Şaban Taşkıran tarafından seminere katılan süt üreticilerine öğle yemeği verildi.
Manisa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Ulvi Murat Tunca'nın açılış konuşması ile başlayan seminerde CEVA DİF Ruminant Ürün ve Teknik Müdürü Veteriner Hekim Ferhat Biltekin, üreticilere koyun ve keçilerde üreme ile ilgili bir sunum yaptı.
Veteriner Hekim Ferhat Biltekin yaptığı sunumla, üreticilere koyun ve keçilerin üremesini istedikleri tarihte kuzulama yapılmasının önemini ayrıca kuzulamanın yakın tarihte yapılmasıyla doğan kuzulara daha kolay bakım ve satışta da tek fiyattan daha karlı kuzu satılabileceğini vurguladı. Kuzulama zamanının üretici için önemli olduğunu söyledi.
Biltekin; Bölgemiz için koç katımının Mayıs'ta başlayarak Temmuza kadar süren dönemde 3 ay gibi sürmesinden doğumlarda da aynı süreye dağılmışlık bakım ve idarede sorun olmakta bu ürünle kuzulama zamanın kısa bir tarihe alınırken istenilen zaman da ve daha fazla kuzu alınmasıyla her yönden üretici karlı olacaktır diyerek uygulanan ve karşılaşılabilecek hastalıklara karşı müdahalenin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgi verdi.
ŞAP'I CİDDİYE ALIN
Birlik Başkanı Ulvi Murat Tunca üreticilere, bölgeleri tehdit eden şapla ilgili koruyucu bilgiler önerdi ve alınabilecek önlemleri anlattı, üreticilerin şap hastalığını ciddiye almalarını gerektiğini ve önlem alma noktasında taviz vermemeleri gerektiğini söyledi. Tunca şap aşılamalarının kesinlikle yapılması gerektiğini vurguladı.
Tunca; İl Müdürümüz Ömer Çelik'inde yerel gazetelerde çıkan açıklamasına göre ilçelerimizde şap karantinasına alınan pazarlarımız var. Şap hastalığına ciddiye almalıyız. Hayvancılığımızı tehdit eden bu salgına karşı duyarlı olmalıyız ve gerekli tedbirleri almalıyız dedi.
KOYUN SÜTÜ VE KALİTESİ ARTTI
Manisa bölgesindeki mera sınırlarının kontrol altında tutulması ve ot kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini anlatan Tunca Manisa olarak koyun sayımızın ve sütümüzün arttığına dikkat çekti ve konuşmasına şöyle devam etti: Koyun sütünün doğumlarla beraber bu aylarda devreye giriyor ve inek sütü fiyatlarının düştüğü bu dönemden koyuncularda zarar görüyorlar. Mevsimsel olarak bu düşüşten üretici zarar görmekte. Bölgede süt fiyatlarında belli bir istikrarın oturmasıyla üretici kendini geliştirebilir. Koyun sayımız arttıkça sütümüzde artıyor. İlimizde koyun sütümüzün kalitesi de artmaktadır. Koyun sayımız da artmakta. Hayvanlarımız Damızlık Koyun Keçi Birliği ve İl- İlçe tarımlar tarafından küpelenmiş ve kayıt altına alınmıştır dedi.