Numaralama çalışması ve Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Akhisarda Tanıtıldı.
Akhisar (Akif öZALP)
Ulusal ve bölgesel düzeyde daha etkin ve uygulanabilir plan ve politikaların geliştirilmesi, adreslerin standartlaştırılması, kamu hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi, kamu kaynaklarında tasarruf sağlanması, nüfus hareketlerinin izlenebilmesi maksadıyla nüfus kayıt sistemi Akhisar Lisesi nde tanıtımı yapıldı.
Tanıtıma Akhisar Kaymakamı Mustafa çek, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ve tüm köy ve mahalle muhtarları katıldı.
31 Temmuz 2006 tarihinde 26245 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik ile kamu kaynaklarının etkin kullanımı, hizmetlerinin planlanması, güncel bilgi ihtiyacının karşılanması, her alanda daha güvenilir ve zamanlı istatistik üretilmesi gibi kolaylıklar düşünülmektedir.
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile adreslerin belirli bir standarda kavuşturulması, adres bilgilerinin elektronik ortamda merkezi bir yapı içerisinde güncel olarak tutulması, adrese ilişkin dağınıklığa son verilerek hizmetin daha etkin üretilmesi ve sunulması amaçladığı belirtildi.
Ulusal adres veri tabanındaki yerleşim yeri adres bilgileri ve diğer adresler nüfus kütüklerindeki kişi kayıtları ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası üzerinden ilişkilendirilerek, elektronik ortamda güncel olarak tutulacaktır. Adrese ilişkin bilgiler kanunda düzenlenen ilkeler çerçevesinde Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden kurumların ve diğer kişilerin paylaşımına açılacak, kanunda yazlık ve ikinci konut gibi diğer adreslerin kayıtlarda yer almamasının hizmet verilmesine engel teşkil etmeyeceği hüküm altına alındığı söylendi.
Posta kodları, il, ilçe, bucak, köy, mezra isimleri, mahalle, bulvar, cadde, sokak ve bina numarası gibi adres bileşenlerinden gelen ulusal adres veri tabanının oluşturulmasından ve güncellenmesinden, il özel idareleri ile belediyeler sorumlu tutulmuştur. Gerçeğe aykırı yerleşim yeri bilgisi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenlerin altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörülmüştür. Adres beyan yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilerin 250 YTL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanların ise 500 YTL para cezası ile cezalandırılması da öngörülmüştür.
Genel uygulamada kişilerin yerleşim yeri ve diğer adreslerini yirmi iş günü içinde yazılı olarak bildirmeleri esastır. Bu bildirimler ilçe nüfus müdürlüklerine, dış temsilciklerimize, adrese bağlı olarak hizmet alınan herhangi bir kuruma yapılabilecektir.
Manisa ilinde 2006 yılında 1 ilçe merkezi (Ahmetli), 4 köy (Karaköy, Dereköy, Dibekdere, Ataköy) olmak üzere toplam 4210 konut ve 10240 kişiyi kapsayan pilot uygulama yapıldı ve yüzde yüzü mernis ile eşleşti.
Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve TüİK tarafından gönderilecek genelgelerde tanımlanan görevlerin zamanında ve titizlikle yerine getirilmesi, numaralama çalışmalarının köylerde 31 Ekim 2006, belediyelerde 31 Aralık 2006, tüm diğer çalışmaların 30 Haziran 2007 tarihine kadar tamamlanacağı belirtildi.