06 Mayıs 2024
  • Manisa7°C
  • İzmir12°C

VASSAF- ZADE MEHMED ESAD EFENDİ

Orhan Yavuz Ejder

29 Mart 2024 Cuma 16:28

 Şeyh İsa Hazretlerinin Şeyhülislam Olan ikinci torunu.

                 VASSAF- ZADE MEHMED ESAD EFENDİ

 

Osmanlı âlimlerinden seksen sekizininci Osmanlı Şeyhülislamıdır. Babası Şeyh İsa Hazretlerinin torunlarından Osmanlının Yetmişinci Şeyhülislam olan Vassaf Abdullah Efendinin oğludur. 1707 yılında İstanbul’da dünyaya gelir. 1778 yılında İstanbul’da vefat eder.  Cenaze namazı Fatih camisinde büyük bir kalabalık cemaatle kılınır. Eyüp sultan civarında babasının kabrinin yanına defin edilir.

 

Mehmed Esad Efendi, küçük yaşından itibaren babasından ve zamanını büyük âlimlerinden ders alır sıkı ve disiplinli bir eğitim hayatı olur. Molla Refi Mustafa efendiden hüsnü hat (güzel yazı) dersleri alır ta’lik sitilinde güzel yazı yazmayı öğrenir ve güzel sanatlar sahip olur.

Büyük dedesi Şeyh İsa Hazretlerinin vasiyetine uyar, Şeyh İsa Hazretleri vasiyetinde sevenlerine muhakkak herkesin bir meslek ve sanat sahibi olmasını isterdi. Mehmed Esad Efendi de derin ilimin yanında güzel sanatlara sahip olur.

 Mehmed Esad Efendi kısa zamanda bütün akranlarını geçerek meşhur olur. 24 yaşında 1730 yılında müderris olur. Birçok medreselerde müderrislik (profesör)  yapar.

 1750 yılında galata (mevleviyyetine) kadılığına getirilir. 1754 senesinde Babasıyla birlikte vazifeli olarak Bursa’ya gönderilir. Daha sonra İstanbul’a döner, Mekke-i mükerreme payesiyle taltif (ödüllendi) edilir. 11 yıl müddetle İstanbul payesinde kalır. 1768 yılında Anadolu, 1772 senesinde Rumeli kadıaskerliğine getirilir. Mehmed Emin Efendi şeyhülislam vazifesinden ayrılınca onun yerin 88. Osmanlı şeyhülislamı olur.

Vassaf- Zade Mehmed ESAD Efendi âlim fazıl ve dedesi Şeyh İsa Hazretleri ve Baları gibi tasavvuf ehliydi, güler yüzlü hoş sohbetli bir zatı muhteremdi. Güzel yazı ve şiirler yazardı. Cetlerinden dolayı zamanın âlimleri ve tasavvuf erbapları ona çok saygılı davranırlardı. Bu değerli ulemalar Akhisar’ımızın bereketli ikliminde yetişmişler. Yeni nesillerimizden de inşallah böyle âlimler bilim adamları çokça çıkar. Ramazan ve yaklaşan Bayramlarınızı tebrik eder, tekrarına kavuşup saygıyla idrak etmeyi niyaz ederim.    Yazan. Orhan Yavuz EJDER

Kaynak.

        İslam âlimleri ansiklopedisi

          Devhat-ül meşayıh

           Kamusu- ül alem

           Silküd dürrer

           İlmiye salnamesi

Yorumlar