19 Mayıs 2024
  • Manisa19°C
  • İzmir19°C

UYSAL; SUSUZ TARIM ASLA DÜŞÜNÜLEMEZ

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, Dünya Çiftçiler Günü dolaysıyla bir açıklama yaptı.

Uysal; Susuz Tarım Asla Düşünülemez

14 Mayıs 2015 Perşembe 15:44

Bu haber toplam 2289 defa okunmuştur

Uysal; Susuz Tarım Asla Düşünülemez
Haber Merkezi

Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, Dünya Çiftçiler Günü dolaysıyla bir açıklama yaptı. Çiftçilerin gününü kutlayan Başkan Uysal, “Yaşamın her yerinde olan ve canlıların yaşam kaynağını idame ettiren tüm çiftçi kardeşlerimizin bu gününü bünyesinde 27 bölge birliği, 2 bin 500 sulama kooperatifi ve 1 milyon 800 bin çiftçiyi barındıran Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı olarak candan kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Dünyada tek sektör olarak ayakta kalacak olan çiftçi sektörümüzdür. Fakat ne yazık ki ülkemizde çiftçiye gerekli önemin verilmediğini görüyorum. Tarımda en büyük etkenin su olduğuna inanıyorum. susuz tarım asla düşünülemez. Her şeyden evvel sulamaya önem verilmeli. Sulamada ilk yapılacak iş açıktan sulamayı bırakıp su kaybı minimum olan damlama ve yağmurlamaya geçilmelidir” dedi.

Tarım Bakanlığının desteklerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Uysal, “Tarımda da en büyük giderimiz gübre, mazot ve tarımsal elektriktir. Diğer ülkelerle rekabet gücümüzü artırmak için gerek gübre, mazot ve tarımsal elektrikler desteklenmeli ve gerekli seviyeye çekilmelidir. Sulamada kullanılan tarımsal elektriklerden katma değer vergisi yüzde 18’den 1’e çekilmelidir. Yüzde 17 civarındaki kaçık elektrikler kaldırılmalıdır. Çiftçiden alınan yüzde 5 belediye, yüzde 2 TRT payları tarımsal elektriklerden kaldırılmalıdır. Tarımsal faturalar her ay değil de hasat sonuna çekilmelidir. Yüzde 30 destekleme verilmelidir. Bu duygular içerisinde tüm çiftçi kardeşlerimin Çiftçiler Gününü kutlarım. su gibi düğünümüz olsun” diye konuştu.

Yorumlar