08 Mayıs 2024
  • Manisa13°C
  • İzmir16°C

TATLILAR, BAYRAMDA KORKULU RÜYANIZ OLMASIN !

Özel Doğuş Hastanesi Diyetisyeni Uzman Gizem Topal ,Ramazan Bayramında Beslenme hakkında vatandaşları bilgilendiren açıklamayı yaptı. .

Tatlılar, Bayramda Korkulu Rüyanız Olmasın !

25 Temmuz 2014 Cuma 16:14

Bu haber toplam 3842 defa okunmuştur

Tatlılar, Bayramda Korkulu Rüyanız Olmasın !
Haber Merkezi

Özel Doğuş Hastanesi Diyetisyeni Uzman Gizem Topal ,Ramazan Bayramında Beslenme hakkında vatandaşları  bilgilendiren açıklamayı yaptı.

Özel Doğuş Hastanesi Diyetisyeni Uzman Gizem Topal şunları söyledi.

RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME

Ramazan boyunca vücudunuz günde iki öğün yemeye alışmıştır. Üstelik Ramazan ayının sonra ermesiyle kişilerde aşırı yeme isteği görülmektedir. Kültürümüzde yer alan aşırı yağlı ve tatlı besinler de şüphesiz bayramda sindirim, hazımsızlık, tansiyon yükselmesi gibi sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle eski yeme alışkanlığına dönmek için bayram günleri bir geçiş dönemi olmalıdır.

Kahvaltı        

Ramazan ayında en çok özlenen öğün kahvaltıdır. Çoğu ailenin kahvaltıda birlikte çok zengin sofralar kurma alışkanlığı vardır. Diğer sıradan günlerde olduğu gibi bayramda da en önemli öğün aslında kahvaltıdır. Vücudunuzu yoğun ikramlıklarla geçirilecek bir gün için hafif bir kahvaltıyla hazırlamalısınız. Kahvaltının içeriğinde peynir, zeytin, domates, çiğ sebzeler, tam tahıllı ekmek, süt bulunabilir.

Tatlı Tüketimi

Bayram ziyaretleri sırasında sizi çok zorlayan diğer bir konu da ikramlardır. Yağ ve şeker miktarları çok yüksek olan tatlı ve çikolatalar kan şekerinizi hızlı yükseltirler ve kalorileri çok yüksektir. Aşırı miktarda tatlı tüketimi ise sindirim sisteminde hazımsızlık, yanma gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle özellikle ağır tatlılardan kaçınmak gereklidir. Örneğin bu bayram kendinize ve misafirlerinize bir iyilik yapıp sütlü tatlı, meyve salatası ve dondurma gibi hafif tatlılar ikram edebilirsiniz.

Suyu Unutmayın

Ramazan boyunca yavaşlamış metabolizmanızı çalıştırmanın en iyi yolu su içmektir. Sıcak havaların etkisiyle artmış olan su ihtiyacı, üzerine bir de yoğun beslenme planı eklenince daha da artmaktadır. Günde en az 2-2,5 litre su tüketmeye özen göstermelisiniz.

Bayram süresince kafeinli, asitli ve gazlı içeceklerin de tüketimi artmaktadır. Bu içecekler fazla miktarda alındığında uykusuzluk, kalpte ritim bozukluğu, huzursuzluk etkileri görülebilmektedir. Bu nedenle bayram boyunca çay, kahve, kola gibi gazlı içeceklerin yerine,  ıhlamur, rezene, ayran, komposto gibi içecekler tercih edilmelidir.

Öğün Sayısı

Her sağlıklı diyetin bir parçası olan ana ve ara öğün kavramları bayramda da devam etmelidir. Az öğün yapıp fazla miktarda yemek yemek yerine, öğün sayısını arttırarak içeriği hafifletmek bayramdaki sindirim sistemi ve kilo problemleri için en uygunudur.

Fiziksel Aktivite

Siz her ne kadar sınırlamaya çalışsanız da, reddedemeyeceğini ikramlar mutlaka olacaktır. Bu nedenle fiziksel aktiviteyi bayramda da sürdürmelisiniz. Örneğin yakın mesafedeki ziyaretlerinizi yürüyerek yapmak, asansör yerine merdiveni kullanmak bile aktivitenizi arttırmada yardımcı olur.

 

 

Tatlılar, Bayramda Korkulu Rüyanız Olmasın !
Tatlılar, Bayramda Korkulu Rüyanız Olmasın !
Tatlılar, Bayramda Korkulu Rüyanız Olmasın !

Yorumlar