17 Mayıs 2024
  • Manisa20°C
  • İzmir21°C

SİGARAYI BIRAKIN, SEVDİKLERİNİZE SARILIN

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün TUNÇAY Bilgilendiriyor;

Sigarayı Bırakın, Sevdiklerinize Sarılın

31 Mayıs 2016 Salı 11:49

Bu haber toplam 2865 defa okunmuştur

Sigarayı Bırakın, Sevdiklerinize Sarılın
Haber Merkezi

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay Bilgilendiriyor;

31 Mayıs Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yıl “Sigarasız Dünya Günü” olarak kutlanmaktadır.  Sigara her yıl dünyada 6 milyon insanın beklenenden önce ölmesine yol açmaktadır.  Ülkemizde her yıl 150.000 kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölmektedir.  Dünyadaki ölümlerin %80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde olmaktadır.  Sigara endüstrisinin ana hedefi 11-13 yaş grubu çocuklardır. Eğer çocuklarımızın sigaraya başlamasını ve pasif maruziyeti engelleyemezsek 20-30 yıl sonra sigaranın kurbanı olacaklardır. 2014 yılı verilerine göre Türkiye’de erkeklerde sigara içme oranı %42, kadınlarda ise %13’ tür.

SİGARA İNSANDA NASIL  BAĞIMLILIK YAPAR ?

Sigara içen kişide fiziksel ve aynı zamanda psikolojik bağımlılık yapar. Fiziksel bağımlılığın nedeni nikotindir. Sigara içilmediğinde nikotin yoksunluk belirtileri dediğimiz huzursuzluk, depresyona eğilim, iştah artışı, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkar. Sigara bırakma başarısızlığının en önemli nedeni bu belirtilerdir. Bu belirtiler ilk 3 haftada daha belirgindir ve giderek azalır ve kaybolur.

Sigaranın fiziksel bağımlılık yanında psikolojik bağımlıık da yaptığı unutulmamalıdır.  Sigara içildiği zaman hissedilen yalancı rahatlama hissi, sürekli tekrarlayan sigarayı yakma, ağıza götürme hareketleri alışkanlık haline gelir. Bu sırada kişi o anki stresinden çok kısa bir süre de olsa uzaklaştığını zannederek sigaraya daha çok bağlanır.

Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Polikliniğine bağlı Sigarayı Bıraktırma Birimi’nde ilaç tedavisi ile birlikte davranışsal bilişsel terapi ile bırakmak isteyen hastalarımıza yardımcı olmaktayız. Sigarayı bırakma tedavisi hekim ve hasta işbirliğini gerektirir. Kendi kendine bırakmada oran %3 iken tıbbi tedavi ile bu oran çok yüksektir. Sigara bırakmada temel nokta kişisel kararlılıktır. Kişinin kendi kararı, motivasyonu ve çabasını gerektirir.  Son zamanlarda sık sık gündeme gelen elektronik sigara, sigara bırakma aracı değildir. Sigaradan daha az zararı olduğuna dair bilimsel bir kanıt yoktur. Daha sağlıklı algısı yaratılarak gelecekte tütün endüstrisinin karlılığının arttırılması planlanmaktadır.  Sigara kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer almaktadır. Akciğer kanserlerinin %90’ı sigaraya bağlıdır.

Dünya Sağlık Örgütünün rakamlarına göre dünyada her 13 saniyede 1 kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.  Ertelemeyin, Sigarayı Şimdi Bırakın !

gogus-brosur.jpg

Yorumlar