28 Nisan 2024
  • Manisa24°C
  • İzmir26°C

ŞEYH İSA KS. HAZRETLERİNİN DOĞUMU

Orhan Yavuz Ejder

02 Ekim 2011 Pazar 15:40

Şeyh İsa ks. Hazretlerinin doğumu

Şeyh İsa Hazretleri 9.muharrem 851h. [1447] Perşembe gecesi Saruhan vilayeti Akhisar kazasında dünyaya gelmiştir. Babası süca [İlyas] Halife. Dedesi Taşgün Efendi Annesi İnci hatun.

 

Şeyh Hazretleri dünyaya gelince ismini İsa koydular. Daha küçük yaşta ailesi tarafında disiplinli bir eğitime tabi tuttular. Dört yaşında Kur ani Kerimi ve namaz sürelerini öğrendi. Yedi yaşına varınca Kur ani kerimi hatim etti. On iki yaşından itibaren namazı hiç kazaya kalmadı. İlk tahsilini Akhisar da tamamladıktan sonra, Yüksek tahsili görmek için, Bursa ya gider ilmi zahiriyi günkü fen matematik fıkıh hadis tefsir ilimlerini] bitirip icazetini alır. Şeyh isa hazretleri o sıralarda tam yirmi dört yaşlarındadır. Yirmi beş yaşına girince kalbi ilahi aşkla yanıp tutuşmaya başlar, tasavvufa girmek için bir mürşidi kamil arar, bir tavsiye üzerine Bayramiye [hacı bayramı veli Hz. koluna bayramiye tarikatı denilir] tarikatı büyüklerinden Carullah Efendi oğlu Muhammed Çelebi hazretİerine varıp intisap eder, Şeyh Isa hazretleri burada bir buçuk yıl hizmet eder, yaklaşık altı ayda çile ve halveti bitirip seyri sulükünü tamamladıktan sonra.hocası Muhammed Çelebi hazretleri tarafında tarikat halifeliği verilir,Muhammed Çelebi hazretleri kendi hırkasını ve tacını, Şeyh İsa hazretlerine giydirir,ve on dervişle Akhisar'a gönderir.

 

NAMAZIN ADADBI

Şeyh Hazretlerine bir kişi geldi ,efendim yavaş kılınan namazla acele kılınan namaz arasında sevap farkı var mıdır, diye sual etti.Şeyh Hazretleri namazında gösteriş ve riya yoksa namazları tadili erkan üzere yavaş kılması daha sevaptır,Çabuk kılanda eğer namazın sünnet müstehabları eksiksiz tam yapıyorsa ,o zaman sevabı birdir.

NASİHAT

Şeyh Hazretleri Namaz kılmayı şöyle tarif eder,Bir insan cemaatle nasıl kılıyorsa yanalız başına da öyle kılması gerekir.Tenhalarda yalnızken namazını nasıl kılıyorsa ,toplum içindede öyle kılması gerekir,Eğer yalnız iken acele kılıyor toplum içinde yavaş kılıyorsa o zaman riya olur.Namazı Hak için olmaz Halk için olur. Bütün ibadetler sırf rıza i İlahi için yapılmalı.

Dervişlere Salih müminlere yakışan Yalnızken nasıl namazını kılıyorsa halk içindede öyle kılsın hatta halk içinde normal kılsınlar ,yalnızken riya ve gösteriş olmadığı için daha yavaş kılsınlar.ve kimsenin namaz kılmalarına bakıp şu çabuk kıldı şu yavaş kıldı diye takip etmesinler.Devirişlere yakışan şudur ,eğer güçleri yetişirse beş vakit namazı beş defa taze abdest alarak kılsınlar.Özürleri yoksa vücutları da dayanıyorsa Cuma namazını gusül abdesti alarak kılsınlar.ve namazlardan sonra,on dört defa YA VEHHAB. Desinler.ibadetlerine riya kibir karışmaz,geçim darlığını görmezler. Ve ölüm gelinceye kadar kimseye muhtaç olmazlar

Dervişler her gece yatağına yattıkları zaman sağ yarına yatsınlar yetmiş kere; Lailaheillallah; desin on dört defa Ya Vehhab; desin ve sol yanına dönüp yastıklarını biraz yükseltsinler, katiyen kaipleri üstüne yatmasınlar .Zira sol yanı kalbin üzerine yatan ,gördüğü rüyaları fark edemezler. dedi.

Yorumlar