30 Nisan 2024
  • Manisa26°C
  • İzmir27°C

POLİKİSTİK OVER KİST NEDİR? TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Polikistik Over Kist Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Polikistik Over Kist Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

15 Mart 2021 Pazartesi 12:38

Bu haber toplam 1239 defa okunmuştur

Polikistik Over Kist Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Üreme çağındaki kadınlarda görülen hormonal bir bozukluk olarak bilinir. Doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen ve birçok hastalığın oluşmasına zemin hazırlayan kadın hastalığıdır.

Polikistik over sendromu görünen kadınlar, normalden daha fazla erkek hormonu üretir. Oluşan bu hormon düzensizliği, zaman zaman adet dönemlerini atlamalarına ve hamile kalmalarının zorlaşmasına neden olur.

Yüz bölgesi ve vücutta kıllanma ya da kiloda artış olabilir. Bu süreçte kullanılan doğum kontrol hapları hormon dengesizliğini düzenlemede yardımcı olabilir.

Polikistik Over Kist Neden Oluşur?

Nedeni tam olarak bilinmese de genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Daha önceden ailede polikistik over kist olan bireylerin bu hastalığa yakalanma olasılığı diğer kişilere göre daha fazla olabilir. Bunun yanında aşırı kilo ile oluşan obezite hastalığı da bu hastalığa zemin hazırlayabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak sağlıklı beslenme ve egzersizler ile kilo alımını yavaşlatmak gerekir. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak birkaç sağlıklı değişiklik ile kan şekerinin düşük tutularak, hormon seviyelerinin düzenlenmesinde yardımcı olunur.

Metformin, polikistik over kist tedavisinde sıkça tercih edilen ilaçtır. Bu ilaç, testeron üretimini azaltmak için katkı sağlar.

Doğum kontrol hapları, östrojen içerdiği için yumurtlamayı düzenlemede yardımcı olur. Aynı zamanda aşırı kıllanmayı engellemede katkıda bulunabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Kanda androjen arttığını gösteren birkaç belirti gözlemlenebilir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

  • En önemli belirtisinin başında adet olmama ya da düzensiz adetler baş gösterir.
  • Sürekli hale gelen düşükler
  • Vücutta istenmeyen tüylerdeki artış
  • Erkek tipi saç dökülmesi
  • Vücutta aşırı yağlanma
  • Hızlı kilo artışı
  • Depresyon

Bu sayılan belirtilerden herhangi birini hissederseniz doktorunuza başvurmanız gerekir.

Hastalık, herkes için zor bir süreçtir. Vücutta yolunda gitmeyen birşey hissettiğimizde hemen profesyonel kişilerden yardım almayız. Bu süreçte tamamlayıcı sağlık sigortaları bize en iyi yol arkadaşı olmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyatları için https://www.tamamlayicisaglik.com/ adresinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar