09 Mayıs 2024
  • Manisa17°C
  • İzmir19°C

KİŞİSEL BAŞARILAR, SADECE BAŞKALARINA FAYDA SUNDUKLARI ÖLÇÜDE DEĞERLİ OL

Ayten Çandar Işık

08 Temmuz 2020 Çarşamba 16:18

Kişisel Başarılar, Sadece Başkalarına Fayda Sundukları Ölçüde Değerli Olur
 

 Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen ve tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden Covid-19 adı verilen Koronavirüs salgınından korunmanın en doğru yolu, bireysel hijyen, maske ve mesafe kuralına uyarak öncelikle kendimizi ve ailemizi daha sonra çevremizi ve ülkemizi koruma altına alarak örnek ülkeler arasında yer almaktır. 

Yardımlaşma, destek olma, dayanışma, fayda sağlama gibi önemli değerler çoğumuzun karşısına çocukken çıkmaya başlar. Evrensel bir değer olan “birilerine faydalı olma” davranışı o kadar çok geniştir ki... Örneğin bir yardım kuruluşuna para bağışlamak, zor zamanlarında yakınlarımıza destek olmak, bir sosyal sorumluluk projesinde görev almak, yaşlı ve yardıma muhtaç insanlarımıza destek olmak, hayvanlarla ilgilenmek, hayvanları beslemek vs. Boyutu ne olursa olsun birilerine yardım etmek, faydalı olmak hem bunu yapan hem de yaptığı kişi için önemli getirilere sahiptir. Bunun en iyi örneğini de daha önce bahsettiğim çiftçimizin hikayesi sergiliyor. En iyi buğday yarışmasında senelerdir katılan bir çiftçi, büyük ödülü o yıl da kazanır. Yarışmayı izleyen gazeteciler, çiftçiden bu başarısının sırrını öğrenmek isterler. Çiftçi, bu sırrın, kendi buğday tohumlarını komşularıyla paylaşmasında yattığını söyler. Gazeteciler bu cevaba çok şaşırırlar:

“Onlar sizin rakibiniz olarak yarışmaya katılıyorlar. Buna rağmen, ne diye tohumlarınızı onlarla paylaşıyorsunuz?” diye sorarlar.

Çiftçi:

“Neden olmasın?Bilmiyor musunuz: Rüzgâr, olgunlaşmakta olan buğdaydan poleni alır ve tarladan tarlaya taşır. Bu bakımdan, komşularımın kötü buğday yetiştirmeleri demek, benim ürünümün de iyi olmaması demektir. En iyi buğdayı yetiştirmek için, komşularımın da iyi buğdaylar yetiştirmesine yardımcı olmam gerekiyor.” der.

Her insan kendisinde bulunan özellikleri,  işleyip geliştirmek ve insan olmanın hakkını vermekle sorumludur. İnsanın, insan olarak sahip olduğu değer bunu gerektirir. Çünkü insan kendi kıymetini algılayabilecek ve daha iyi bir insan olma çabasının zorunluluğunu görecektir. Yatırımcı, finanscı Warren Buffett’in dediği gibi: ‘Yapabileceğiniz en iyi yatırım,kendinize olan yatırımdır. Ne kadar öğrenirseniz,o kadar kazanırsınız. ‘