12 Mayıs 2024
  • Manisa23°C
  • İzmir24°C

İKİUÇLU (BİPOLAR) I BOZUKLUĞU

Aslı Güngör

18 Nisan 2021 Pazar 17:13

İkiuçlu (bipolar) ı bozukluğu

Kişinin ruh halinin iki uç arasında gidip gelme durumu olarak adlandırılan bipolar bozukluk diğer adıyla duygu durum bozukluğu, bireyin ruh halini, enerjisini, konsantrasyonunu ve günlük aktivitelerini yerine getirmesini etkileyen psikolojik bir rahatsızlıktır.

Bipolar bozuklukta kişi hem depresyonu hem de “mani” olarak bilinen yüksek enerji seviyesini yaşar. Kişi mani evresindeyken hiperaktif bir ruh haline bürünür, kendini çok mutlu hisseder, çok konuşur, çok gezer, çok para harcar, cinsel isteğinde artış meydana gelir, fikir uçuşmaları yaşar, yaratıcılığı artar, risk alıcı davranışlara eğilim gösterir, dikkati hemen dağılır, uyku ihtiyacının azalmasına rağmen kendini enerjik hisseder, özgüven ve özsaygısında belirgin artış meydana gelir ve rahatsızlık verici ya da saldırgan davranışlar gösterebilir. Ancak depresyon evresinde dış dünyayla iletişimini keser, mutsuzluk, üzüntü, günlük aktivitelerine karşı isteksizlik, motivasyon kaybı yaşayabilir. Yani kişinin sabit, sürekli ve dengeli bir ruh hali olmaz. Kişi mani dönemindeyken başkalarına kötülüğü dokunmaması için hastaneye yatırılacak denli ağırdır ya da psikoz özellikleri gösterir.

Bipolar bozukluğun kesin bir nedeni olmamakla birlikte genetik faktörler, beyin kimyasallarındaki dengesizlikler, tetikleyici unsurlar (duygusal, fiziksel, cinsel ihmal-istismar, travmalar, sevilen bir kişinin kaybı, duygusal ilişkilerin bitimi vb.) neden olabilmektedir.

Tanının net koyulabilmesi için kişide manik ve depresif atakların olması gerekmektedir (mani dönemi öncesinde ya da sonrasında depresyon dönemleri bulunabilir). Bunlara ek olarak mani dönemi, en az 1 hafta süreyle günün büyük bir bölümünde bulunmalıdır. Ancak kişi alkol ve madde bağımlısı ise bu durum tanıyı koymayı zorlaştırmaktadır.

Yorumlar