15 Mayıs 2024
  • Manisa27°C
  • İzmir25°C

HAYATTAYKEN İNSANLARIN İSİMLERİ DEVLET MALINA VERİLMEMELİ

Mahmut Tolon

23 Mart 2012 Cuma 16:05

Hayattayken İnsanların İsimleri Devlet Malına Verilmemeli

 

Bürokrat veya iktidardaki maaş almıyor mu? Makam arabası yok mu_ Görevini yapmıyor mu? Güç sahibi bir bürokratın adının  hele  hala görevde iken bir gölete (Çeşme’de olduğu gibi) veya bir sokağa, meydana, bir fabrikaya  verilmesi (Akhisar’da olduğu gibi) veya Belediye Başkanlarının isimlerinin caddelere verilmesi  (Urla’da olduğu gibi) kısmen tepki alıyor. Akhisarda bir Valinin ismi bir Kekik fabrikasına verildi. Son gördüğümde tabelası pastan okunamaz hale gelmişti. 

 Caddelere,  binalara, meydanlara  yaşayan insanların adlarının verilmesi genelde hoş karşılanmıyor. Bilhassa bu insanlar iktidar sahibi iseler.  İngiltere’de ve ABD de  belediyelerde de böyle kurallar var. 

Fettullah Gülen burada olumlu bir örnek ile geleneklerimizin bir savunucusu 300 küsur okul ve Üniversite kuran Fetullah Hoca ve arkadaşları bir tek okulabile Fettullah Gülen  adını vermediler. Halbuki bunlar adı üstünde “özel okul”. Devletin okulu falan değil. Allah gecinden versin, bir gün eminim anısına çok sayıda okul cadde üniversite falan adlandırılacaktır. Kendisi taviz verse bu gün de ismini biryerlere vermek isteyecek takipçisi elbette vardır.

Urla’da bir kültür merkezinin arazisi bir işadamına tahsis edildi. İşadamı kendi ismini verdi sonra bir ara o işadamının “tefecilikten gözaltına alındığını” okuduk.

Yaşarken hele hele devletin kısmen malı olan bir yere bir şahsın isminin verilmesinin başka sakıncaları da var. Erzurum’daki Cemal Gürsel Stadyumu’nun adı Universiad olmadı mı ? Nevşehir’de Uğur Mumcu Caddesi Vatan Caddesi oldu, Fikri Sağlar Caddesi Dereyamanlı oldu.. Abdi İpekçi Caddesi ise oldu Vatan Caddesi. Evren isminin biryerlerden kaldırıldığını ara sıra okumuyor muyuz?

 Acaba bir yere, yaşayan bir politikacının adı verildiğinde bu davranış, hele hele iktidardayken en hafifinden yağcılık olarak adlandırılamaz mı?

Gerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan  anlamlı bir çağda anlamlı gelişmeler için mücadele etmiş ve etmekte olan  siyasetçiler. İsimlerinin yaşarken ve hele hele iktidardayken üniversitelere falan verilmesi “ayaklarının yerden kesilmesine” neden olmayacak mı? En azından politik karşıtlarının “İktidardayken isimlerini üniversitelere verdirttiler” demeleri onları rahatsız etmeyecek mi? Önlemenin yolu kendilerinin bu tür yaklaşımlara olanak vermemeleri ile olur.

Bence isim verilmesinin kişilik şov’una dönüşmesi, hele hele bir şekilde toplumun arsası binası vs kullanılıyorsa yanlış. Kişi illa kendi ismini bir yere vermek ister ise kendi tapusu olan yere kendi binasını yapar ve ismini verir, ama toplumun arsasına arazisine caddesine yaşayan kişilerin ismi verilmemeli.

Urla da bir  meydana veya sokağa veya parka  Anaksagoras isminin verilmesini teklif etmiştim.  Teklifimi ve yaşayan insanların isimlerinin kaldırılması teklifini de ilave ederek Belediye meclisinde görüşülmesi ricası ile yinelerim.

Bundan 2512 yıl once Urla’da doğmuş. Ve  2430 yıl önce de Lapseki de ölmüş yani Eski zaman EZ 500 (Urla) ve  EZ428 (Lapseki) arasında yaşamış olan Anaksagoras örneğin : “Duyularımız zayıf olduğundan doğruyu bilemeyiz; ve:  Varlıkların en son parçaları yoktur, sonsuza kadar bölünebilirler. Hem sayı bakımından sonsuzdurlar hem de küçüklük bakımından.” demiş. Güneş o zaman tanrı olarak görüldüğü için de güneş te dünya gibi taştandır deyince  “tanrımıza taş dedi” diye  mahkemeye verilmiş.