19 Mayıs 2024
  • Manisa22°C
  • İzmir24°C

GÜLGÜN TUNÇAY BİLGİLENDİRİYOR; PULMONER REHABİLİTASYON

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay Bilgilendiriyor;

Gülgün Tunçay Bilgilendiriyor; Pulmoner Rehabilitasyon

09 Mart 2016 Çarşamba 11:26

Bu haber toplam 3533 defa okunmuştur

Gülgün Tunçay Bilgilendiriyor; Pulmoner Rehabilitasyon
Haber Merkezi

Özel Akhisar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülgün Tunçay Bilgilendiriyor;

Günümüzde kronik solunum hastalıklarının tıbbi tedavisinin standart bir bileşeni olarak kabul edilen Pulmoner Rehabilitasyon, kronik solunum hastalarının fiziksel ve psikolojik durumlarını düzeltmeyi ve sağlığı iyileştirmeyi hedefleyen kapsamlı uygulamaların bütünüdür. Hastanın değerlendirilmesini takiben belirlenen egzersiz eğitimi, davranış değişikliği ve hasta eğitimi gibi yaklaşımları içerir. Tıbbi tedavinin etkinliğini arttırdığı gibi, yaşam aktivitelerini de geliştirir.

Başta KOAH olmak üzere astım, bronşektazi, interstisyel akciğer hastalıkları, göğüs duvarı deformiteleri , nüromüsküler hastalıklar akciğer kanseri ve obezite ile ilgili akciğer hastalıklarında pulmoner rehabilitasyon programı uygulanabilir.

Programlar göğüs hastalıkları uzmanı, diyetisyen, fizyoterapist, hemşire ve psikologdan oluşan bir ekiple gerçekleştirilir.

Programların Amacı; Hastalığa bağlı gelişen nefes darlığını azaltmak, Hastalığın ilerlemesini önlemek, Egzersiz kapasitesini arttırmak, Hastalık konusunda kişileri bilgilendirmek, Psikososyal destek sağlamak, Günlük aktiviteleri yeniden kazandırmaktır.

Pulmoner Rehabilitasyon Programının İçeriği; Kişinin aktivitesine göre belirlenen egzersiz programı, Nefes darlığı ile başedebilme yöntemleri, Balgam atmaya yönelik yöntemler, Hastalıkla ilgili eğitim, Beslenme danışmanlığı,  Psikososyal danışmanlık ve tedavisinden oluşmaktadır.

Nefes darlığı olan kronik solunum sorunlu hasta egzersiz yapabilir mi?

Kesinlikle evet.

Solunum hastalıklarında egzersiz neden gereklidir?

Kronik akciğer hastalarında nefes darlığı ve yorgunluğun neden olduğu günlük yaşamdaki hareketsizlik, kemik erimesi ve kas kuvvetinde azalma ile sonuçlanır. Kalp ve akciğer fonksiyonları giderek azalır. Egzersiz ile kas kuvveti ve dayanıklılık arttırılarak daha uzun mesafeler yürünebilir. Kas ve eklemlerin hareket kapasitesi artar. Kalbin çalışması iyileşir. Nefes darlığı şikayeti azalır.

Pulmoner Rehabilitasyon ne kadar süre ile uygulanır?

En az 8 hafta uygulanmalıdır. Egzersiz eğitimi bırakıldığında kazanımlar kaybedildiği için egzersiz alışkanlığının devam ettirilmesi gerekir.

 Sonuç olarak; Kronik (sürekli) akciğer hastalığından dolayı  nefes darlığı, çabuk yorulma ve güçsüzlük hissediyorsanız, günlük aktivitelerinizi yapmakta güçlük çekiyorsanız değerlendirme için Göğüs Hastalıkları Uzmanına başvurmalısınız.

gogus-brosur-001.jpg

Yorumlar