29 Nisan 2024
  • Manisa24°C
  • İzmir25°C

GÖZ KAPAĞI ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?

Göz kapağı şişmesi neden olur?

Göz kapağı şişmesi neden olur?

18 Ağustos 2020 Salı 14:37

Bu haber toplam 3914 defa okunmuştur

Göz kapağı şişmesi neden olur?

Göz kapağındaki şişlikler (Blefaroşalazis) birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmekte. En sık rastlanan sebeplerinden biri ise genellikle gözde batma, yanma, çapaklanma, kızarıklık ile birlikte görülen göz kapağı enfeksiyonu. Diğer bir neden ise tiroid bezinin fazla çalışması ile ilişkili olabilir.

Blefaroşalazis gençlerde daha sık görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte, çeşitli yaş gruplarında rastlanabiliyor. Bazı vakalarda altta yatan sebep tam olarak belirlenemeyebilir.  Bunun yanı sıra ender rastlanan bir hasta grubunda göz kapağı şişliği böbrek sorunu, omurga anormalliği ve bazı doğumsal kalp hastalıklarına işaret edebilir.

Nasıl bir çözüm uygulanıyor?

Öncelikle bu konuda uzman bir hekim tarafından göz kapağı şişliklerinin altında yatan nedenin araştırılması ve önlenmesi ya da tedavi edilmesi önem taşıyor.

Yıllar boyu tekrar eden şişlik ataklarından dolayı göz kapakları incelip cildi zayıflayabilir. Dolayısıyla göz kapaklarında sarkmalar oluşabilir. Bazen sarkma seviyesi kişinin görme alanını daraltacak hale gelebilir. Bu durumda Blefaroplasti adı verilen göz kapağı ameliyatı ile olumlu sonuçlar alınabilmekte.

Blefaroplasti nedir?

Göz Kapağı Estetiği ya da tıbbi adıyla Blefaroplasti ameliyatı, günümüzde yaygın olarak başvurulan, alt ve üst göz kapaklarına uygulanan, göz çevresi dokularının gerdirildiği, sarkmış derinin ve gerekirse fazla kas dokusunun çıkarıldığı bir operasyon.

Tekrarlayan göz kapağı şişlikleri, olumsuz yaşam koşulları, yaşın ilerlemesi ve yer çekimi gibi nedenlerle göz estetiği bozulabilir. Göz kapaklarında torbalanma, göz çevresinde renk değişikliği, gevşeme ve kırışıklıklar gibi durumlar ortaya çıkabilir. Oldukça etkili ve pratik bir operasyon olan Blefaroplasti sayesinde gözler tekrar canlı ve genç bir görünüme kavuşabiliyor.

Blefaroplasti sonrası iz kalıyor mu?

Blefaroplasti sırasındaki kesi izleri üst kapakta tam kıvrım yerinde, alt kapakta kirpik diplerinde kalıyor. Bu izler, üst kapakta yaklaşık 1. aydan itibaren, alt kapakta ise 2. aydan itibaren tamamen soluklaşıyor.

Blefaroplasti komplikasyonları nelerdir?

Operasyon sonrası nadiren de olsa geçici bazı durumlarla karşılaşılabilir:

  • Bulanık görme: İlk birkaç gün
  • Normalden fazla gözyaşı: İlk birkaç hafta
  • Gözleri kapamada güçlük hissi: İlk birkaç gün

 

Devlet hastanesinde Blerfaroplasti  yapılıyor mu?

Estetik amaçlı göz kapağı ameliyatlarını SGK karşılamıyor. Ancak, iş kazası ya da geçirilen bir hastalık sebebiyle, göz kapağı düşüklüğünün çalışmaya engel olduğu raporlanırsa karşılayabiliyor. Ayrıca SGK ile anlaşması olan özel hastaneler ameliyatın bir kısmını karşılayabilir. Detaylı ve kesin bilgi için hastaneye başvurmak gerekli. Ama en önemli unsur, ister özel hastane ister devlet hastanesi olsun ameliyattan önce doktor ve hastane hakkında detaylı bir araştırma yapmak.

Blefaroplasti ücretleri

Blefaroplasti ameliyatının ücreti hastanın ihtiyacına, her iki gözün durumuna ve operasyonda kullanılacak olan yöntemlere göre değişiklik gösterir.

Yorumlar