19 Mayıs 2024
  • Manisa30°C
  • İzmir31°C

ELEKTRONİK İLETİ YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR VE İŞLEVLERİ NELERDİR?

Sistemin doğru, eksiksiz ve de sorunsuz şekilde yönetilip buna öre de ileti durumlarının anlaşılması için sistemin yönetilmesi oldukça pratiktir. Teknik entegrasyon ile tüm işlemlerin tek tık ile yapılabilmesi de hız konusunda sorun olmadığını göstermekte

Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nedir ve İşlevleri Nelerdir?

23 Ekim 2023 Pazartesi 17:59

Bu haber toplam 2391 defa okunmuştur

Elektronik İleti Yönetim Sistemi Nedir ve İşlevleri Nelerdir?

Firmaların ileti gönderim işlemlerini en kolay ve pratik şekilde yapmalarına yaramakta olan elektronik ileti yönetim sistemi pek çok açıdan fayda sağlar. Bundan dolayı insanların istedikleri zaman kişilere ileti göndermesini ve bu iletileri de hangi yollarla göndermeleri gerektiğini yönlendiren önemli bir sistemdir. İşlevsel olarak da hem vatandaşların hem de hizmet sağlayıcıların son derece işine yaradığından bu firmalardan ileti almak istemeyen kişiler bunu belirleyebilir.

Teknoloji çağında kişilerin en iyi şekilde iletilerini düzenlemekte ve kişiler ede bu iletilirin istendiği zaman gitmesi yönünde etkili olan sistemin herkes tarafından kullanılması adına uygulama geliştirilir. Geliştirilmekte olan bu uygulamanın varlığı sayesinde kişilerin istedikleri zaman giriş yapması ve kayıt oluşturması da mümkündür. Müşteriye ulaşmanın en kolay ve pratik yollarından biri olarak bu sistem iletişim kurulması yönünde en etkili bir durumdadır.

Vatandaşların da bu siteye girerek karşılarına çıkan şirketleri ve firmaları seçmesi ile almak istedikleri iletileri ya da reddetmek istedikleri iletileri seçme hakkı bulunur. İletilmekte olan yazılı, sesli ya da e – posta yolu ile gönderilen mailler de tam olarak kişiler tarafından yönetilir. Bu sayede kişilerin ne şekilde ve ne sıklıkla kimlerden ileti almak istedikleri konusunda tercih haklarının olması da son derece avantajlıdır.

Yapılan tüm uygulamalarda olduğu gibi elektronik İYS’de de kişilerin istedikleri zaman buradaki yönlendirmeleri değiştirerek doğru ve eksiksiz bir yönlendirme sağlamaları mümkündür. Bu durumda kişilerin sisteme girdiklerinde karşılarına çıkan şirketleri, hizmetleri ve de içerikleri seçebilmesi de sistemin bir artısıdır. Elektronik ticaret için son derece kullanışlı olan bu sistemin kişilere sağladığı faydalar da oldukça fazladır.

Uygulamanın kullanım alanları ve işlevleri hakkında da daha doğru ve eksiksiz bilgi alınması adına kişiler firmadan destek alabilir. Bu durumda girişler, yönlendirmeler ve de etkileşimler daha doğru ve kaliteli şekilde yerini bulur. Hem daha sorunsuz hem de doğru anlamda işlemlerin yapılması için sistem üzerindeki tüm detayların bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi doğru olur.

İYS Faydaları Nelerdir?

Hem vatandaş hem de vatandaşa gönderilmek üzere seçilen iletiler konusunda şirketlerin son derece faydalı bulduğu bu sistem kolaylıkla kullanılır. Kullanım kolaylığı, iletilerin seçilmekte olan kişilere gönderilmesi, insanların istemedikleri şirketleri reddetmesi ya da onaylaması açısından birçok işlevi ve de faydası bulunur.

1.İzinleri Yönetme

Özellikle şirketler ya da vatandaşlar açısından iletilerin gönderilmesi ve alınması konusunda her iki tarafta bu izinleri yönetebilir. Yani şirketler daha fazla kişiye ulaşmak için en doğru şekilde istedikleri müşteri kitlesine bu iletileri gönderebilir. Aynı zamanda şirketlerin müşteri kitlesini belirlemesi ve daha fazla ileti göndermesi için de tüm izinlerin görüntülenebilmesi açısından rahatlıktır. Vatandaşlarda elektronik ileti alıp almamak konusunda istedikleri tercihleri yaparak buradan kendilerine gelecek mesajların reddedilmesini ya da onaylamasını yapabilir.

2.İzinleri Saklayabilme

Alınmakta olan ve de kişilere gitmesinde herhangi bir sakınca görülmeyen tüm izinler de aynı şekilde sistemde güvenilir şekilde saklanır. Bu sayede şirketler kimlerin bu iletileri almak istediğini ya da reddettiğini de rahatlıkla görebilmektedir. Kişiler de kendi sitelerinde hangi şirketlerden ileti alıp almadıklarını görerek bunlar içerisinden şirketleri seçerek reddetme hakkını kullanabilir. Bu sayede sistem oldukça güvenilir ve gizlilik haklarını da koruyabilme yetisine sahip olur.

3.Reddetme ve Onay Verme

Kişilerin bir şirketten ya da firmadan almak istedikleri iletileri ve de ne yolla almak isterse bunları seçebilir. Aksi takdirde eğer bu şirketlerden ileti gelemsini istemeyen kişiler de tercihlerini yaparak en kolay şekilde bunları ileti izinlerine ekleyerek izin de verebilir. Hem onay verebilme hem de reddetme özelliği ile kişiler gereksiz gördükleri bu iletilerden kurtulabilmiş olur.

4.Hızlı ve Etkili Denetleme

Sistemin doğru, eksiksiz ve de sorunsuz şekilde yönetilip buna öre de ileti durumlarının anlaşılması için sistemin yönetilmesi oldukça pratiktir. Teknik entegrasyon ile tüm işlemlerin tek tık ile yapılabilmesi de hız konusunda sorun olmadığını göstermektedir. Denetleme açısından da günlük onaylar, retler en iyi şekilde raporlanarak kişilerin karşısına çıkar. İleti yönetim sistemi ile kişiler istedikleri işlevleri en kolay şekilde yerine getirebilir.

Yorumlar