19 Mayıs 2024
  • Manisa33°C
  • İzmir30°C

E-DEFTER UYGULAMASI KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Ticari faaliyetlerin kayıt altında tutulmasına yönelik olarak kullanılan araçlar arasında ticari defterler bulunur. Bunların çeşitli örnekleri vardır ve yevmiye defteri ile defter-i kebir bunlardan ikisidir. Bu iki defterin dijital ortamda tutulması için

e-Defter uygulaması kullanım alanları nelerdir?

24 Ocak 2024 Çarşamba 10:08

Bu haber toplam 2242 defa okunmuştur

e-Defter uygulaması kullanım alanları nelerdir?

Ticari faaliyetlerin kayıt altında tutulmasına yönelik olarak kullanılan araçlar arasında ticari defterler bulunur. Bunların çeşitli örnekleri vardır ve yevmiye defteri ile defter-i kebir bunlardan ikisidir. Bu iki defterin dijital ortamda tutulması için yararlanılabilecek yöntem e-Defter uygulaması olarak karşımıza çıkar. Peki, elektronik defter uygulamasının kullanım alanları nelerdir ve bu uygulama ne işe yarar?

Yevmiye defteri ve defter-i kebir elektronik olarak e-Defter uygulaması ile tutulabilir. Bu defterlerin kullanım alanı olan, işletmelerin çeşitli finansal işlemlerinin kayıt altına alınması, e-Defter uygulamasının kullanım alanıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yönetilen bu uygulamanın kullanımı ilgili düzenlemelerde ifade edildiği gibi belirli işletmeler için zorunludur.

e-Defter uygulaması ne işe yarar?

İşletmeler gelir gider gibi mali verilerini kayıt altında tutmak için ticari defterlerden faydalanır. e-Defter uygulaması, bu alanda kullanılan iki örnek olan defter-i kebir ve yevmiye defterinin elektronik ortamda tutulmasına yarar.

Belirli işletmelerin e-Defter tutma zorunluluğu bulunmaktadır ve bu yasal şartın karşılanması açısından da e-Defter kullanımı önem arz eder. Firmalar e-Defter uygulaması ile yevmiye defteri ve defter-i kebir tutma süreçlerini dijital ortamda oldukça pratik ve hızlı bir biçimde yürütebilir. Yani ilgili ticari defterlerin tutulmasında e-Defter kullanımı avantaj sağlayabilir.

e-Defter uygulaması kullanma avantajları nelerdir?

Yevmiye defteri ve defter-i kebir tutma işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirmesi zorunlu olan veya bu yönde bir tercihi bulunan işletmeler e-Defter uygulaması kullanımına başlamak üzere ilgili kurumlara başvuru gerçekleştirebilir. e-Defter uygulaması kullanımı ile elde edilebilecek çeşitli avantajlar şunlardır:

  • İlgili ticari defterlerin tutulması daha pratik ve verimli bir hâle gelebilir.
  • Kâğıt gibi fiziksel kaynakların tasarrufu sayesinde tabiatı korumak ve maliyet azaltmak mümkündür.
  • Defterlerin tutulması ve arşivlenmesi için harcanan iş gücünden de tasarruf sağlanabilir.
  • Uygulama üzerinden defterlerde gerekli durumlarda değişiklik yapılabilir ve bu değişiklikler rahatlıkla ilgili mercilere bildirilebilir.
  • Defterlerde kaydedilen veriler güvenli bir alanda dijital olarak depolanır.
  • Kullanılan yazılım sayesinde, kaydedilen veriler uluslararası standartlara uyan bir format ile kayıt altına alınmış olur.
Yorumlar