19 Mayıs 2024
  • Manisa18°C
  • İzmir19°C

BUGÜN İLK TERAVİH VE ARDINDAN İLK SAHUR

Ramazan yarın başlıyor. İlk teravih namazı bu gece kılınacak. İlk sahura da bu gece kalkılacak. Ramazan 24 Haziran Cumartesi günü tutulacak son oruçla bitecek.

Bugün ilk teravih ve ardından ilk sahur

26 Mayıs 2017 Cuma 09:45

Bu haber toplam 5137 defa okunmuştur

Ramazan ayı bu gece kılınacak ilk teravih namazı ve kalkılacak sahur ile başlayacak. Ay boyunca ortalama oruç süresi Türkiye'de 17 saat olarak belirlendi. En uzun günün yaşandığı 21 Haziran'da ise oruçlu olma süresi 17 saat 25 dakikaya ulaşacak. Bu tarihe kadar imsak vakitleri düşerken oruç açma saati ilerleyecek.

Akhisar için ilk imsak vakti bu gece 03.54 olurken, 20.32'te ise ilk oruç açılacak. İlk teravih namazının kılınacağı yatsı namazı saati ise bu gece İstanbul için 22.21 ve Ankara için 21.55. Ramazan 24 Haziran Cumartesi günü tutulacak son oruçla bitecek. 25 Haziran Pazar günü de Ramazan Bayramı'nın ilk günü idrak edilecek.

SAHURA MUTLAKA KALKIN

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Diyetisyen Cansu Darıcı sahurla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde anlattı:

- Sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Çünkü ana öğünlerinizden biri olacak ve kahvaltı öğününüze denk gelecektir.

- Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı açlık süresini uzatmakta, bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır..

 

TERÂVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Terâvih namazı, Ramazan ayına mahsûs, yirmi rek'atten ibâret bir sünnet-i müekkededir. Bu namaza Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile dört halîfesi (rıdvânullâhi aleyhim) devam etmişlerdir. Terâvihin cemâatle kılınması da, sünnet-i kifâyedir. Mescidlerde terâvih namazı cemâatle kılındığı hâlde, bir özrü olmaksızın cemâati terk edip terâvihi evinde kılan kimse, fazîleti terk etmiş olur. Bu kimse evinde cemâatle kılsa, cemâat sevâbını alsa da, mesciddeki cemâatin fazîletine eremez.

Terâvih namazını, her iki rek'atte bir selâm vererek on selâm ile bitirmek daha fazîletlidir. Dört rek'atte bir selâm verilerek de edâ edilebilir.

Terâvih namazı, iki rek'atte bir selâm verilince, akşam namazının iki rek'at sünneti gibi kılınır.

Dört rek'atte bir selâm verilerek kılınacak olursa, yatsı namazının dört rek'at sünneti gibi kılınır.

Cemâatle kılındığı takdirde, cemâat hem terâvihe, hem de imâma uymaya niyet eder, imam da âşikâre kırâat eder (sesli okur).

Terâvih namazında sesi güzel ve hızlı okuyan değil, düzgün okuyan imâm tercih edilmelidir.

Bir kimse, imâmın yatsı namazını kıldırıp terâvihe başladığı sırada mescide gelse, önce yatsı namazını kılar, sonra terâvih için imâma uyar. Cemâatle terâvihi kıldıktan sonra noksan rek'atleri tamamlar. Sonra da vitir namazını kendi başına kılar. Evlâ olan budur. Bununla beraber vitir namazını imam ile beraber kıldıktan sonra terâvihi tamamlaması da câizdir.

Terâvih namazını imam ile kılmayan kimse, vitir namazını imâm ile kılabilir.

İmâm ve cemâat, yatsı namazını cemâatle kılmamış olursa, yalnız terâvih namazını cemâatle kılamazlar. Çünkü terâvihin cemâatı, farzın cemâatına tâbidir.

Terâvih -orucun değil- vaktin (Ramazan ayının) sünnetidir.

Mâzeretinden dolayı oruç tutamayanlar da terâvihi kılmalıdırlar.

Yorumlar