03 Mayıs 2024
  • Manisa15°C
  • İzmir16°C

BAYRAMDA KOLESTEROL KURBANI OLMAYIN

Özel Doğuş Hastanesi Beslenme Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay, yaklaşan bayram için beslenme önerilerinde bulundu.

Bayramda kolesterol kurbanı olmayın

08 Eylül 2016 Perşembe 14:59

Bu haber toplam 2738 defa okunmuştur

Bayramda kolesterol kurbanı olmayın
Haber Merkezi

Özel Doğuş Hastanesi Beslenme Diyetetik Uzmanı Dyt. Simge Kuralay, yaklaşan bayram için beslenme önerilerinde bulundu.

Kurban bayramı, adetlerimiz gereği birlikteliğin önemli olduğu ve beslenme alışkanlıklarımızın değiştiği özellikle hayvansal protein içeren et tüketiminin oldukça arttığı bir bayramdır. Kurbanlıklarından alınmasından, etin tüketilmesi, saklanması aşamalarına çok dikkat edilmelidir.

Öncelikle uyulması gereken en önemli kurallardan birisi hijyen. Kurbanın kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması sırasında bir soğuk zincir bulunmadığı için et pişirilmeden önce birçok parazit, yumurta, patojen mikroorganizma içerebilir. Bu nedenle kurban etleri asla az pişirilmemeli ve çiğ tüketilmemelidir.

Diğer kuralımız ise saklama koşulları. Etler küçük parçalara ayrılarak, tek kullanımlık poşetlerle, derin dondurucuda -18°C’de aylarca muhafaza edilebilir. Dondurucudan çıkardığımız eti çözdürmek için, etimizi bir gün önceden buzdolabı kısmına alabiliriz. Eğer hızlıca çözdürmek istiyorsak kesinlikle sıcak suda, kaloriferin üstünde gibi yöntemlerle eti çözdürmemeliyiz. Mümkünse akan soğuk suyun altında veya 10 dakikada bir suyu değiştirmek kaydıyla yine soğuk suyun içinde eti bekleterek çözdürebiliriz.

Peki kurban etini pişirirken nelere dikkat edebiliriz? Et, posa içeriği düşük ve sindirimi zor bir besindir. Bu nedenle kurban etini birkaç gün buzdolabında beklettikten sonra tüketmek sindirim açısından daha uygundur. Izgara, fırında, haşlama gibi pişirme yöntemleri kullanabiliriz. Bunları uygularken ekstra yağ ilave etmememiz gerekir, et kendi yağında pişmelidir. Eğer mangalda pişiriyorsak et ile ızgara arasında 10-15 cm bir boşluk olmalıdır. Böylece yüksek ateşin etin yüzeyinde oluşturacağı kanserojen madde miktarını en aza indirmiş oluyoruz.

Pişirdiğimiz etleri yanında tam tahıllı ekmek veya bulgur pilavı, hafif bir zeytinyağlı sebze ile veya mevsim yeşilliklerinden oluşan bolca salata ile tüketmeliyiz. Böylece besin çeşitliliği ve posa ihtiyacımızı da karşılamış olacağız. Herkese mutlu bayramlar.

(Basın Bülteni)

Yorumlar