02 Mayıs 2024
  • Manisa12°C
  • İzmir16°C

BAKIRLIOĞLU; BİR OTOMOBİL FİRMASI, TÜKİYE’NİN İKİ KATI AR-GE HARCAMASI YAPIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerine katılan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ülkenin gelir düzeyinin yükseltilmesinin, sanayinin gelişmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek AR-GE çalışma

Bakırlıoğlu; Bir otomobil firması, Tükiye’nin iki katı AR-GE harcaması yapıyor

15 Kasım 2018 Perşembe 14:22

Bu haber toplam 1614 defa okunmuştur

Bakırlıoğlu; Bir otomobil firması, Tükiye’nin iki katı AR-GE harcaması yapıyor
Haber Merkezi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerine katılan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ülkenin gelir düzeyinin yükseltilmesinin, sanayinin gelişmesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirterek AR-GE çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu komisyonda yaptığı konuşmada; İmalat sanayinde teknoloji önemli bir işleve ve role sahiptir.

Günümüz dünyasında gelir düzeyimizi artırmak istiyorsak, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisine girmeyi ülkü edindiysek şayet ve bu iddiada samimiysek anahtar kelimemiz bellidir; AR-GE

Rakamlara baktığımız zaman gerek sanayi üretimimizdeki teknoloji yoğunluğu gerekse AR-GE için ayrılan ödenek ve harcamaların istenilen düzeyin, hedeflenenin çok altında olduğunu görmekteyiz. 
    Bugün ülkemizde ihracatın yüzde 94'ünü sanayi ürünleri oluşturmaktadır ancak toplam sanayi ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payının 2017 yılı içerisinde yüzde 3,9 olarak gerçekleştiğini, 2018 yılı Ocak-Eylül arasında ise bu oranın yüzde 3,3'e düştüğünü üzülerek görmekteyiz.

Geçen yıl yapılan bütçe görüşmelerinde dönemin Bakanı kabaca yüzde 4 olan bu oranı on yıl içerisinde yüzde 8'e, sonra ise yüzde 15'e çıkarmayı arzuladıklarını belirtmişti.

Güney Kore'de bu oranın yüzde 26,6,

Fransa'da yüzde 26,7,

Meksika'da bile yüzde 15 olduğunu düşünürsek 2023'e beş kalmışken hedeflerimizden ne kadar uzak olduğumuzu maalesef üzülerek görüyoruz. 
    Özetle Türkiye, orta yüksek ve orta düşük teknolojiler üreten bir ülke konumundan bir arpa boyu yol alamamıştır.

Ne yapmak gerekir?

Teknolojinin gelişmesine ve yüksek katma değerli ürünlerin imalatında AR-GE çalışmaları büyük önem taşımaktadır.

AR-GE harcamalarının gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payına baktığımız zaman,

Türkiye'de sadece yüzde 1 olan ve yıllardır değişmeyen bu oranın

İsrail'de yüzde 4,21,

AB ülkelerinde ortalama 1,91,

OECD ülkelerinde ortalama 2,36,

Güney Kore'de ise yüzde 4,15 olduğunu görüyoruz.

Dünyada AR-GE'ye harcama yapan şirketlere baktığımızda ise 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre 2.500 büyük şirket arasında 6, ilk binde ise sadece 2 firmamızı görüyoruz.

İlk sırada bulunan Alman Volkswagen firmasının AR-GE'ye ayırdığı tutar 2015 yılında 13 milyar 612 milyon avro, aynı sene ülkemizde ayrılan toplam AR-GE harcaması ise 6 milyar avro. Yani bir Alman firmasının AR-GE'ye ayırdığı kaynak Türkiye'nin AR-GE harcamasının toplamının 2 katından daha fazla. 
    Sonuç olarak, ekonomide orta gelir tuzağına saplanmış bir ekonomik yapıya sahibiz. Orta teknoloji yoğunluğuna sahip, teknolojiyi üretemeyen, teknoloji tüketen, küresel rekabetten uzak bir sanayimiz var ve yerlerde sürünen bir eğitim sistemine sahibiz. Bu şartlar altında 2023 için konulan hedefe ulaşmamız hayaldir ifadelerine yer verdi.  

Yorumlar