06 Mayıs 2024
  • Manisa8°C
  • İzmir11°C

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR ?

Modern yaşam ve dünya düzeni bir takım sorunları da beraberinde getiriyor.

Anlaşmalı boşanma nedir ?

04 Nisan 2019 Perşembe 10:41

Bu haber toplam 1306 defa okunmuştur

ANLAŞMALI BOŞANMA NEDİR ?

Modern yaşam ve dünya düzeni bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle sosyal medya aile içerisinde sorunlara neden oluyor. Bunun neticesinde de eşler şiddetli geçimsizliği ileri sürerek boşanmaları tercih edebiliyorlar. Son birkaç yılda daha fazla artışa neden olan boşanma konularında nedenler ve süreçler ile ilgili hukuki sonuçları Avukat Aytaç YAVUZ ile görüştük ve sorularımızı yanıtladı.

2019-04-04_10-41-11.png

Boşanmalar Genelde Hangi Nedenlerden Dolayı Oluyor?

Türkiye’de Medeni kanun dünya ile bir olmasa da hukuksal düzenlemeler Avrupa ülkelerinden farklı değildir. Türkiye’de bir boşanmadan söz edebilmek için öncelikli olarak boşanmayı haklı gerektirecek olan nedenlerin oluşması gerekiyor. Bu nedenler ise Medeni Kanunda açık bir şekilde ifade edilmiştir. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için bu nedenlerden bir tanesinin gerçekleşmiş olması ve hakiminde karar vermesiyle mümkün olacaktır. Medeni Kanunda boşanmalar iki biçimde ele alınmış bunlardan birincisi genel nedenler ikincisi de özel nedenler. Genel nedenler hukukta belirtilmiştir ancak boşanma davasında bunun kabulü de hakimin inisiyatifine kalmıştır. Özel boşanma nedenlerine baktığımız zaman ise kesin ve netlik ifade eder. Mesela zina, suç işleme, haysiyetsiz bir hayal ya da akıl hastalığı gibi nedenler özel sebep olarak değerlendirilir ve boşanma davası böyle durumda kabul edilir. Bu iki temel neden ise başvuru durumunu doğrudan etkileyecek bir faktördür. Eşlerden biri boşanma davasını açarken anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma şeklinde açabilir.

İlginizi Çekebilir : Evliğin iptali davası nedir ?

Peki, anlaşmalı boşanma nedir?

Anlaşmalı boşanma adından da anlaşılacağı gibi eşlerin her konuda fikir birliği yapara başvurdukları bir dava biçimidir. Burada önemli olan konu eşlerin başvuru yapmadan önce her konuda anlaşma sağlanmasıdır.

Anlaşmalı boşanma; her iki tarafın da hem boşanma hem de velayet, mal rejimi, tazminat ve nafaka gibi unsurları konusunda fikir birliği sağladıkları boşanma türüdür. Anlaşmalı boşanmada önemli olan taraflar arasında fikir birliğinin sağlanmış olması gerekliliğidir. Ancak sadece bununla değil aynı zamanda eşlerin en az bir yıllık evlilik süresini doldurmuş olması gerekiyor. Medeni Kanun evlilikleri her zaman üstün tutmuş ve eşlerin boşanmaması için onlara her zaman bir hak tanımıştır. Anlaşmalı boşanmalarda evlilik birliğinin temelden sarsılmış olduğu sayılır ve hakim tarafları dinledikten sonra boşanmayla ilgili son kararını verir. Anlaşmalı boşanmalarda eğer ki çocuklar varsa bu durumda hakim çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak anlaşmanın üzerinde değişiklik yapabilir.

 Daha fazlası için : http://aytacyavuz.com/

Yorumlar