30 Nisan 2024
  • Manisa13°C
  • İzmir14°C

AMATÖR KULÜP=KORUMA = YETİŞTİRME BEDELİ

Muharrem Kazer

08 Eylül 2020 Salı 11:03

 Amatör kulüp=koruma = yetiştirme bedeli
 

Ülkemizde Türkiye Futbol Federasyonu amatör futbol kulüplerini  koruma altına almak için Profesyonel liglerin kategorilerine göre yetiştirme bedellerini yönetmelik ile belirleyerek uygulamaktadır.

 

Geçtiğimiz sezonda lig kategorilerine göre uygulanan yetiştirme bedelleri amatör kulüpler için hiç te azımsanmayacak rakamlar.

 ( Yetiştirme Tazminatı Miktarları, Birinci Kategori Spor Toto Süper Lig Kulüpleri 150.000 TL İkinci Kategori Spor Toto 1.Lig Kulüpleri 75.000 TL Üçüncü Kategori TFF 2.Lig Kulüpleri 30.000 TL Dördüncü Kategori TFF 3.Lig Kulüpleri ve Amatör Liglerde Yer Alan Kulüpler 15.000 TL )

 

Bu rakamlar ile gerçekçi işlemler yapılırsa pek çok amatör kulüp ekonomik açıdan rahatlar ve belli bir döngüyü sağlar. Peki bugüne kadar kaç tane amatör spor kulübü bu korumadan faydalanmıştır diye sorsak.

 

Tabiki bu durumda sayı epey az olacak ve bir elin parmaklarını geçmeyecektir..

 

NEDEN?

Şimdi bu noktada en kötü senaryoda, Profesyonel Kulüp imza artıracağı sporcuyu ve veliyi kulübünün üzerine salar. Bir sinir harbi başlar….

Bu durumda ya cüzi bir rakam, belli bir malzeme yardımı ile lisans bedava alınır. Ya da da daha kötüsü işe vicdan katılır ve amatör kulüp yöneticileri çocuğun önünü kesmemek adına yetiştirme bedelini para almadan verir.

 

Bunun daha da kötüsü var mı? Var tabiki. Yarın hayalleri nedeniyle bu bedeli kendi cebinden öder.

 

SONUÇ

Burada gerçekçi işler yapmak lazım. Yetiştirici Kulübün menfaatleri de göz önüne alınarak kalıcı çözümler yapılmalı. Bu konuda TFF böyle bir yönetmelik ile amatör futbol kulüplerini koruma altına almıştır, devamını da getirmeli.

 

Birincisi Profesyonel imzayı attıracak olan kulüp Tff'nin hesabına yetiştirme bedelini yatırmadan, TFF lisans işlemi yapmamalıdır.

 

İkinci olarak Tff, Amatör futbol kulübü yetiştirmesini verse dahi yetiştirme bedeli hesaba yatmadan işlem yapmamalıdır. Yetiştirme bedeli Tff'nin hesabına yattıktan sonra işlemler gerçekleşir.

 

Bu şekilde olursa hem sporcu, hem veli, hem amatör kulüp üçlüsü arasında kısır çatışmalar yaşanmaz. Ayrıca TFF, hem Amatör Futbol Kulübünü hem de Amatör Sporcuyu koruma altına almış olur.

 

Sağlıklı Günler.

Yorumlar