04 Mayıs 2024
  • Manisa23°C
  • İzmir20°C

AİLE HUKUKUNDA ANLAŞMALI VE ÇEKİŞMELİ BOŞANMA NEDİR?

Toplumun en küçük birimi olarak önemsenen ailelerin çeşitli nedenlerden dolayı dağılmasına, boşanma deniyor.

Aile Hukukunda Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Nedir?

15 Kasım 2018 Perşembe 13:04

Bu haber toplam 2386 defa okunmuştur

Aile Hukukunda Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Nedir?

Toplumun en küçük birimi olarak önemsenen ailelerin çeşitli nedenlerden dolayı dağılmasına, boşanma deniyor. Her ne sebeple olursa olsun bir aile dağılacak noktaya geldiğinde de, bunun medeni bir şekilde gerçekleşmesi lazımdır.

 Ancak birçok boşanma çekişmeli geçiyor ve davaların tek bir celsede sonuçlandırılması mümkün olmuyor. Bu süreç içerisinde ise, yıllarca beraber kalmış, belki de, çocuklara sahip kişilerin birbirilerine karşı hakaret ve istenmeyen davranışlarda bulunmaları söz konusu olabiliyor.

Kimi boşanma davaları ise, ilk celsede sonuçlanıyor ve taraflar arasında herhangi bir münakaşa hali gözlenmiyor. Bu durum, anlaşmalı boşanma olarak biliniyor. Aslında Medeni Kanun’da anlaşmalı boşanma avukatı veya çekişmeli boşanma gibi bir tanım yoktur.

Uygulamada ortaya çıkan bir ayrımdır ve tamamen tarafların bir araya gelerek boşanma halinde velayet, malların paylaşımı ve tazminat gibi hususlarda anlaşmaları veya anlaşamamaları halinin bir sonucudur.

Anlaşmalı boşanma nasıl gerçekleşiyor?

Öncelikle bir senden az olan kişilerin anlaşmalı boşanmaları söz konusu değildir. Öncelikle boşanacak çiftlerin bir araya gelerek mal paylaşımı varsa çocuğun velayetine ve tazminat avukatı ile karar vermeleri lazımdır.

Bu konularda kabul edilen görüşlerin yazılı olduğu bir protokol ve boşanma davası dilekçesiyle mahkemeye başvurulabilir. Bu sürecin taraflar açısından sağlıklı işlemesi için avukat aracılığıyla gerçekleşmesi lazımdır. Aksi halde, taraflar birtakım hak kayıplarına uğrayabilir.

Mahkeme günü geldiğinde tarafların duruşmaya gelmesi lazımdır. Duruşmada hakim, protokolle ilgili hususların yeniden beyanını ve kabulünü sorar. Herhangi bir şey olmaması halinde ilk celsede boşanma davası sonuçlanabilir. Karar da, taraflara ve nüfus müdürlüğüne tebliğ edilir.

Çekişmeli boşanmanın farkı nedir?

Anlaşmalı boşanmaya dahil olan hususlarda, her iki tarafın anlaşamaması haline çekişmeli boşanma davası deniliyor. Taraflar; tazminat, velayet veya mal paylaşımı konularında anlaşamadıkları için boşanma davası uzayabilir.

Sürecin çekişmeli geçmesinin farklı nedenleri de olabilir. Eşlerin birbirilerine karşı duydukları nefret, güvensizlik, karşılıklı ağır suçlamalar gibi nedenler, boşanma davası süresini doğrudan etkileyici bir husustur.

Sonuç olarak; anlaşmalı boşanma tarafların her ikisinin de boşanmayı kabul ettiği ve boşanma sonrasındaki durum için anlaşma yolunu seçmelerinin bir sonucudur.

Yorumlar