• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • Manisa 21 °C
  • İzmir 22 °C
  • Efsane Ekim Ayı Kampanyalar Banco’da!
  • Erkek Şoför Aranıyor
  • Emekli Gece Bekçisi Aranıyor
  • Ön Saha (Pompacı) Aranıyor
  • İngilizce Konuşma Kulübü Dersleri 12 Ekimde Başlıyor
  • Gençlerimizin ‘Günaydın Çorbası’ Bizden!
  • Hızlı Okuma ve Anlama Kursu Deniz Kurs Merkezinde
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Bay Eleman Aranıyor
  • Bay Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

Japon-Türk Dayanışmasından Akhisar’a Japon Bahçesi!

Okunma Sayısı: 2940
Japon-Türk Dayanışmasından Akhisar’a Japon Bahçesi!
Akhisar Belediyesi ve AK-SEK Vakfının davetlisi olarak gelen 5 kişilik Japon heyeti  Türk- Japon Dostluğunun ölümsüzleşmesi  için, 548. Çağlak ve Zeytin Festivalinde açılışı yapılmak üzere “Japon Bahçesi” düzenlemek için Belediye Başka

Japon-Türk Dayanışmasından Akhisar’a Japon Bahçesi!
AKHİSAR: (Kenan MOLLA)

Akhisar Belediyesi ve AK-SEK Vakfının davetlisi olarak gelen 5 kişilik Japon heyeti  Türk- Japon Dostluğunun ölümsüzleşmesi  için, 548. Çağlak ve Zeytin Festivalinde açılışı yapılmak üzere “Japon Bahçesi” düzenlemek için Belediye Başkanı Salih Hızlı’yı  AK-SEK Vakfı Başkanı Avukat Vehbi Başaran ve Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte  ziyaret ettiler.

Japon-Türk Kültür Değişim Derneği Başkanı Kanji Ishimoto “5 yıl önce Türkiye’ ye geldik ve çok beğendik ve onun için Japon bahçesini en kısa zamanda buraya kazandırmak istedik. Japon Bahçeleri, içlerinde insan yapısı eleman barındırmalarına rağmen tabiatın kendisidir. Japon Bahçeleri sadece Peyzaj Mimarları tarafından değil, dünya üzerindeki bahçe ile ilgisi olsun olmasın, neredeyse tüm insanlık tarafından bilinmektedir. Japon uygarlığının oluşumuyla başlayan bu süreç, günümüze kadar çeşitlemeleriyle, akımlarıyla, kültürel yansımalarıyla ve görselliğiyle aklımızı başımızdan almaktadır. Dağlardan ovalara, şelalelerden okyanuslara kadar tabiatın gücüne ve değişikliğine insan gücünün yetmediği anlatılır Japon Bahçelerinde. İşte bu nedenle Japon bahçeleri yalnızca bahçe değil, bir sanattır ve Japon bahçesi dünya ülkeleri bahçe çeşitleri içinde ilk sırayı alan bir sanattır” dedi.

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı “öncelikle burada bizim misafirimiz oldukları için çok mutlu oldum. Bu kadar uzun bir mesafeden gelip kendi kültürlerini tanıtmakla ile ilgili kararlılıklarını takdir ediyorum. Japonların millet olarak zaten çok disiplinli ve bir millet olduklarını biliyoruz. Bu anlamda bizim milletimizin de tarihi ile çok örtüşüyor ve çok ortak noktamız var. Vehbi Başaran bey de bizlere bu konuyu ilettiklerinde gerçekten çok heyecanlandık. Daha önceki belediye başkanlarımız döneminde de bu aktif faaliyetler yapılmıştır. Japon kültürünü tanımak burada onlara ait bir mekanın olması ve bununda Akhisar’ da yapılması bizim için büyük mutluluk vericidir. Bizim buradaki arkadaşlarımız hazır durumdalar, yer ile ilgili bir sıkıntımız yok, inşallah teknik anlamda da çalışmalarımız başladığında bir an evvel proje aşamasında olan Kültür Parkımızda Japon bahçemizi mayıs ayında 548. Çağlak ve Zeytin Şenliklerinde açmayı planlıyoruz” dedi.

Japonya’ dan gelen Japon-Türk Kültür Değişim Derneği grubu üyelerine Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve Tarih Bölümünde Mastır yapan 25 yaşındaki Yasufumi Suezawa tercümanlık yaptı.

Japonya’ dan ise Dernek Başkanı Kanji Ishimoto, dernek sekreteri Chieko Ishimoto, bahçıvan Takaai Aise ve Ryuzo Takahashi ve tercüman Yasufumi Suezawa gelerek bir hafta Akhisar’ da inceleme yaparak Japon bahçesi projesi üzerinde çalışacaklarını belirttiler.

Hüsnü Kahraman Kültür Parkında projeyi inceleyen Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Başkan Yardımcısı Nihat Yıldıztaş, Aksek Başkanı Vehbi Başaran, AK-SEK Vakfı Başkanı Vehbi Başaran, Yönhetim Kurulu Üyeleri Sinem Kabasakal, Aslan Çengel, Erol Uygun, İlker Kazancıoğlu, Vakfın Genel Sekreteri Sabahat Uzun, Akhisar Belediyesi Fen İşleri Müdürü Mehmet Yumukoğlu  ve Japonyadan gelen grup, içinde 10 bin metre kare havuz bulunan parkın çevresini incelediler. Burada ise Akhisar Belediye Park ve Bahçeler Müdürü Peyzaj Mühendisi Seval Yumukoğlu park hakkında geniş bilgi verdi.

Japon Bahçesi Tarihi ve Gelişimi Hakkında Kısa bir Bilgi!

Japon bahçesini Türkiye’ de ilk tanışma hikayesi ise Kırşehir’ de başlamıştır. Kırşehir'in kaman ilçesi çağırhan köyüne 80’li yıllarda arkeolojik kazı yapmak için bir japon grubu gelir. Japon arkeologların ilk çalışmasıdır bu. Kalehöyük’ün kazılmasına girişilir. Eski anadolu medeniyetleri’ne ait pek çok bulguya rastlanır. Elde edilen bulgular japonya’da büyük sevinç yaratır. Japon arkeologlar bir tören düzenlerler, kültürlerinin vazgeçilmez simgesi japon bahçesi’ni kurmaya karar verirler. Türk hükümeti de projeyi destekler. Japon bahçesi’ne Kalehöyük’ü o sıralarda ziyarete gelen japonya prensi Takahito Mikasa’nın adı verilir. Japon bahçesi, mikanasonomiya anı bahçesi olur. İşte japon bahçesinin özellikleri: japon bahçesi’nde olmazsa olmaz denilen birçok öğe bulunuyor. Mikanasonomiya bahçesi’nin ortasına öncelikle budist evrenin merkezinde yer alan sembolik sumeru dağı’nın minyatür taklidi oturtuldu. dağın içinden de akan mini çağlayan bulunuyor. dağın çevresine de hırçın fırtınalara açık okyanus kayalıklarının benzeri yapıldı. Cennetin çevresi 14 bin bodur bitki ve 3 bine yakın ağaçla bezendi. türkiye’nin dört bir yanından getirilen bitkilerin yanı sıra Japonya’ya has çeşitler de yer alıyor.

Japon bahçesinin temel unsuru inançtır. ülkeye zengin nüfuz etmesiyle bahçe ifadesi tamamen soyutlaşmaya başlamıştır. Japon bahçelerine girip dolaşıp çiçek toplayıp piknik yapamazsınız. bir resim mantığı yatar ki temelinde sadece oturup bakabilirsiniz. Mentalitesi insan ancak sakin ortamda düşünebilir olduğundan kuru ve sade olması esastır, düşündürtmeye yönelik bir amaç güder. bazen sadece bir kaya parçası ve kumlardan, bazen de bilinen taş öğeler ve envai çeşit bitkilerden oluşanları görülür. İstanbul'da bir örneği balta limanında vardır.

Japon Bahçesinde Bulunan Bazı Öğeler!

Sekitoroo (Taş Fener): Çin'den Kore'ye, oradan da Japonya'ya Budizm’le birlikte gelen taş fenerler önceleri Budist tapınakların önüne adak olarak konulmuşlardır. Heian Döneminden sonra kutsal mekanlarda kullanılmaya başlanan taş fenerler, daha sonraları bahçelerde dekoratif obje olarak da yer almıştır.

Sekitoo (Taş Kule): Sayıları 3 ile 13 arasında değişen taşların, üst üste konulmasıyla oluşturulur. Taşların ilk sırasının dört tarafında birer Buda kabartması veya Budist metinlerden alıntılar bulunur.

Azumaya (Doğudaki Ev): Duvarsız olarak sadece dört ahşap sütunun üzerine inşa edilen sivri çatılı bu yapılarda "Çay Töreni" düzenlenmektedir.
















  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.