• BIST 8876.22
  • Altın 2928.215
  • Dolar 34.2375
  • Euro 37.4474
  • Manisa 18 °C
  • İzmir 21 °C
  • Efsane Ekim Ayı Kampanyalar Banco’da!
  • Erkek Şoför Aranıyor
  • Emekli Gece Bekçisi Aranıyor
  • Ön Saha (Pompacı) Aranıyor
  • İngilizce Konuşma Kulübü Dersleri 12 Ekimde Başlıyor
  • Gençlerimizin ‘Günaydın Çorbası’ Bizden!
  • Hızlı Okuma ve Anlama Kursu Deniz Kurs Merkezinde
  • Muhasebe Departmanı Aranıyor
  • Bay Eleman Aranıyor
  • Bay Bayan Vasıfsız İşçi Aranıyor
  • İkinci el saç ve sandaviç panel bulunur

İlk Aile Toplantısı Akhisar’da Yapıldı!

Okunma Sayısı: 4872
İlk Aile Toplantısı Akhisar’da Yapıldı!
Manisa İl Sağlı Müdürü Ziya Tay, İl Sağlık Müdürü Yardımcıları Serdağ Etiz, Osman Öztürk, Mustafa Sertel, Özgür Dinç, Akhisar Sağlık Grup Başkanı Abdullah Kahya, Soma Sağlık Grup Başkanı Burcu Bingöl, Kırkağaç Sağlık Grup Başkanı Tuğba Kuvvet...

İlk Aile Toplantısı Akhisar’da Yapıldı!
>>>>>Kenan MOLLA

Manisa İl Sağlı Müdürü Ziya Tay, İl Sağlık Müdürü Yardımcıları Serdağ Etiz, Osman Öztürk, Mustafa Sertel, Özgür Dinç, Akhisar Sağlık Grup Başkanı Abdullah Kahya, Soma Sağlık Grup Başkanı Burcu Bingöl, Kırkağaç Sağlık Grup Başkanı Tuğba Kuvvet, Saruhanlı Sağlık Grup Başkanı Aysun Zeybek, Gördes Sağlık Grup Başkanı Serkan Seyhan, Gölmarmara Baş Hekimi Mustafa Ali Akça ile Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi Konferans Salonunda toplandılar.

Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinin Konferans Salonunda yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay;”1 Ocak tarihinden itibaren Manisa olarak aile hekimliği uygulaması başladı. Aile hekimliği uygulamasını Akhisar ve Salihli’de olmak üzere yarımşar gün ile burada Sağlık Grup Başkanlarıyla ilk toplantımızı yaptık. Aile Hekimliğine geçişte yaşanan sıkıntılar ve yaşanan sorunları nasıl çözülebileceğini, personel eksikliğini, ve nasıl temin edilebileceğini Sağlık Grup Başkanlarıyla konuşup değerlendiriyoruz. Aile Hekimliği ile yaptığımız görevlendirmeyle Manisa ilinde eksiğimiz yok ve tümü doldu. Aile hekimlikleri dolarken bazı hastanelerin hekimleri kalmadı. Hastanelerin eksik hekimlerini de 20 doktoru merkezden ve büyük ilçelerimizden geçici görevlendirme yaptık. 25 Ocak’ta yapılacak mecburi hizmet kurasında Hekim atamalarını bekliyoruz. Hangi noktalarda aksamalar var ve bu aksamaları yerinde çözmek için bu toplantıyı burada yaptık. Öğleden sonrada Salihli’de diğer ilçelerimizin Sağlık Grup Başkanlarıyla toplantı yapacağız sorunları çözeceğiz ”dedi.

5’li Aşıya Manisa ve İlçelerinde Geçti

Sağlık Bakanlığı Ocak 2008 ayında  Sağlık Bakanlığı 5’li aşı geçtiğini söyleyen Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay, basına bilgi verdi. Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Ziya Tay;” Sağlık Bakanlığının  5’li aşıya verdiği önemi gösteren bilgi notunu basına verdi.

Bakanlığımızın koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği önemin göstergesi olarak yıllar içinde aşı bütçelerindeki ve taşıt kiralama ödeneklerindeki artış dikkate değerdir. Aşı bütçesindeki artış hem çocukluk çağı aşı takvimine eklenen yeni aşılardan(ki kabakulak kızamıkçık ve Hib menenjit) hem çok dozlu aşılardan kombine (DaBT+IPA+Hib ve KKK) aşılara geçilmesinden hem de adölesan dönem ve öncesinde Hepatit B ve Kızamıkçık aşısı almamış çocuklara da aşı yapılmak üzere çok miktarda aşı alınması nedeniyledir.

Aşı Bütçelerindeki Değişim

2004   Yılı     37.171.000 YTL
2005   Yılı    49.994.000 YTL
2006   Yılı   113.500.000 YTL
2007   Yılı  156.000.000 YTL
2008   Yılı  161.000.000 YTL

Taşıt Kiralama Ödeneklerinde Değişim

2004   Yılı   5.600.000 YTL
2005   Yılı  7.900.000 YTL
2006   Yılı  8.950.000 YTL
2007   Yılı  9.300.000 YTL
2008   Yılı  9.600.000 YTL

Sağlık Bakanlığı 2008 yılı başı itibariyle kombine 5’li aşı kullanımına Içeriğinde Difteri, Boğmaca, Tetanos, İnaktif Polio ve Hib menenjit aşıları mevcuttur. Bu beş aşı artık tek bir enjeksiyon ile yapılabilecektir. Bu hem aşı ihtiyacı olan bebek ve çocukların ve de onları aşıya getiren ebeveynlerin aşıyı daha kolay kabulünü sağlayacak, hem de sağlık personelinin iş yükünü hafifletecektir. Ayrıca ücret ödeyip eczanelerden bu aşıyı alarak yaptıran kişiler artık ücret ödemek zorunda kalmayacaklardır. Yılbaşı itibariyle geçilen Aile Hekimliği sistemi içinde faaliyet gösteren Aile Sağlığı Merkezlerine giderek kendi kayıtlı oldukları Aile hekimleri ve Aile sağlığı elemanlarından bu hizmeti alabileceklerdir.

Sağlık kurumlarımıza yönelik olarak; özel durumlar dışında sağlık kurumlarında aşı günü uygulaması yapılmaması kombine aşılarda her gün aşı yapılabileceği, bir daha gelemeyecek ise, bir bebek, çocuk ya da gebe için bile çok dozlu aşı filakonu açılabileceği iletilmektedir.

Eski aşı takviminde ilk rapel doz aşılar dahil 13 kez enjeksiyon ve 8 ayrı aşı ziyareti gerekirken yeni aşı takviminde artık ilk rapeller dahil 9 ayrı enjeksiyon ve 7 aşı ziyareti yapılacaktır. Yani enjeksiyon sayısı 4, aşı ziyareti sayısı 1 azalmıştır. Bu hem ailelerin hem de sağlık personelinin işini kolaylaştırmıştır.

Yeni aşı takvimi ile aynı zamanda ülkemiz aşı takvimi gelişmiş ülkelerde uygulanan aşı takvimi standartlarını da yakalamış bulunmaktadır. Bundan sonra hedef mevcut aşı yapılma oranlarını daha da artırıp aşı ile korunulabilir hastalıklarda daha az yaka sayılarını veya sıfir vakayı yakalamaktır. Çünkü daha az hastalık yakası demek daha az sakatlık, daha az ölüm, daha az sağlık iş yükü, daha az sağlık harcaması, buradan tasarruf edilen kaynağın sağlıkla alakalı başka alanlara kaydırılabilmesi, daha iyi ve standardı yüksek sağlık hizmetine erişilebilirlik olacaktır. Özellikle aşı korunulabilir bazı hastalıklarda yakalanan tarihi başarı buna örnektir. Örneğin 1970 yılında 1110 Difteri yakası görülmüşken artık ülkemizde Difteri görülmemektedir. Yine 2001 yılında ülkemizde 30509 kızamık yakası görülmüşken bu rakam 2007 yılında sadece 3 ‘tür. İlimizde ise yıllardır difteri görülmemekte, kızamık ise 2005 haziranından itibaren görülmemektedir.

Aşı ve diğer koruyucu sağlık hizmetleri en maliyet/etkin uygulamalardır. Hastalıklar, toplumumuz tarafindan daha fazla önemsenmektedir. Halbuki sağlıklı iken koruyucu tedbirleri ihmal etmemek çok daha önemlidir. Tüm yaş grupları için bu koruyucu tedbirler arasında en önemlilerinden birisi de aşılardır. Aşılar konusunda halkımızın sağlık personeline yönelik olarak bilgilenme ve aşı yapılma açısından daha fazla talepkar olması önem arz etmektedir.





  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.