Akhisar: (Kenan MOLLA)
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca uygulamaya konulan 'Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi (EKÜY) kapsamında 17 çiftçiye sertifikaları dağıtıldı. Sazoba köyü, Akselendi ve Beyoba kasabalarında üzüm üreticileriyle bir araya gelen Akhisar İlçe Tarım Müdürü M. Akif Şenyürek ve beraberindeki teknik elemanlar sertifika almaya hak kazanan üreticileri tebrik ederek belgelerini verdi.
Çiftçilerle yapılan toplantıda konuşan İlçe tarım Müdürü Veteriner M. Akif Şenyürek; Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çiftlikten sofraya güvenli gıda arzının sağlanması adına, kimyasalların kayıt altına alınması ve izlenebilirliğin sağlanması, zirai mücadele ilaçlarının reçete ile satışı ve kimyasal mücadele ilaç uygulayıcılarına sertifika alma zorunluluğunun getirilmesi gibi, bir dizi yasal düzenlemeler ile birlikte son olarak da 2010 yılında 16 ilde değişik ürünlerde Entegre ve Kontrollü Üretim Yönetimi Projesinin uygulamaya konulduğunu belirterek İlçemizde de bağ yetiştiriciliği bu projeye dahil edilmiştir. Proje çalışmaları pilot olarak Akselendi Kasabasında 10, Beyoba Kasabasında 6 ve Sazoba Köyünde 4 üretici ile toplam 1000 dekar alanda yürütülmüştür.Proje ile il ve ilçe müdürlüğündeki teknik elemanlar ile proje dahilindeki üreticilerin koordineli çalışmaları sağlanarak, en az girdi ile yüksek verimli, kaliteli ve kalıntısız ürün üretiminin sağlanması, ayrıca üreticilerin tarımsal faaliyetlerde bulunurken, yeni teknikleri kullanmalarını, hastalık ve zararlıları tanımalarını bunlara karşı uygun mücadele zamanını ve yöntemlerini öğrenerek kendi arazilerinin danışmanları haline gelmelerini sağlamak amaçlanmıştır. Bunların sonucunda da kalıntı sorununun arazi şartlarında çözülmesi sağlanarak, gerek iç piyasada kalıntılı ürün satılmasının önüne geçmek, gerekse yurt dışına giden ürünlerdeki kalıntı problemlerini çözmek ve bu sayede tarımsal ürünlerimize karşı olan güveni arttırmak hedeflenmiştir. Bu proje kapsamında arazilerin bulunduğu köylerde bulunan ziraat mühendislerimiz ile ilçe tarım müdürlüğü teknik elemanlarımız planlanan iş akışına göre gerekli zamanlarda bahçe kontrollerini yaparak, gerek yetiştiricilik gerekse mücadele konularında üreticilere yapmaları gereken uygulamalar konusunda teknik bilgileri bire bir vermişlerdir. Ayrıca proje yürütülen bahçelerden hasattan önce müdürlüğümüzce ilaç kalıntısının olup olmadığı araştırılmak üzere alınan üzüm örnekleri laboratuarlara gönderilerek analize tabi tutulmuştur. Ürünler ilaç kalıntısı yönünden temiz çıkmış ve üreticilere 'Entegre Ürün ve Üretici Sertifikaları' ile bahçelere asılmak üzere 'Mavi Bayrak' verilmesi uygun görülmüştür. Ayrıca Proje bahçelerinden pazara sunulmak üzere hazırlanan ürünlere entegre ürün logoları yapıştırılacaktır. Bu sayede logolu ürünler tüketicilerde güven uyandıracağı için taleplerin artacağı, proje kapsamındaki üreticilerinde bu sayede yüksek kazanç sağlamaları hedeflenmiş olup, tarladan sofraya sağlıklı ürünün ulaşması gerçekleştirilmiş olacaktır.dedi.
ENTEGRE BAĞCILARIMIZ: Ayhan Güner (Beyoba), Çetin Aslan Köken (Beyoba), Halil Ataman (Beyoba), Haluk Yol (Beyoba), Niyazi Belek (Beyoba), Sabri Tok (Beyoba), Ali Özgen (Sazoba), Osman Canefe (Sazoba), Tevfik Evirgen (Sazoba), Yücel Gönültaş (Sazoba), Hasan Şenkaya (Akselendi), Himmet Karaman (Akselendi), İbrahim Yılmaz (Akselendi), İlyas Kenez (Akselendi), Osman Önkal (Akselendi), Ömer Başgöz (Akselendi), Mehmet Bulut (Akselendi), M. Sevim Kındır (Akselendi), Tuncay Sarıhan (Akselendi), Mesut Kırkağaçlı (Akselendi)