Akhisar: (Kenan MOLLA)
Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 86. yıl dönümü ile ilgili kutlama programı saat 10:00'da Milli Egemenlik Meydanında Atatürk Anıtına Çelenk Konulmasıyla başladı. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Akhisar Belediye Başkanlığı ve Cumhuriyet Başsavcılığı, Baro Temsilciliği, Siyasi Parti, Odalar ve Derneklerin çelenk koyması Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra tören sona erdi. Çelenk koyma ve Tren Garında tören komutanlığını Akhisar Çağlak Anadolu Lisesi Beden Eğitimi Öğretmeni Cumhur Oktav, her iki törende İstiklal Marşını Akhisar Çağlak Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Mesut Yapıcıoğlu yönetti.
Akhisar Tren Gar'ında saat 10:30 yapılan törende sunuculuğunu Akhisar Çağlak Anadolu Lisesi Edebiyat öğretmeni Mutlu Ceviz sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı Yaptı. Salih Hızlı; Değerli Akhisar'lılar 5 Şubat 1923 tarihi Akhisar İçin önemli bir gün ve biz bu tarihi bu zamana kadar hep birlikte heyecan ve coşkuyla anıyor ve arıyoruz. 5 Şubat büyük Önder Atatürk'ün Akhisar'ı ziyaretiydi. Akhisarlılar o gün Ata'yı ilk kez karşılamanın heyecanını yaşıyorlardı. O gün Bayram havasında karşıladılar Ata'yı, o coşkuyu heyecanı torunları olarak ta bizde bu gün hissediyor ve yaşıyoruz. O büyük Önder'e minnet borcumuz, sadece bu gün onu anmakla değil, onu anlamak emanet ettiği ülke için çalışmak ve güzel vatanı geliştirmekle mümkündür. Büyük önder 5 Şubatta bu topraklarda gelip geçmemiştir, yaptığımız her çalışmada sizlerle hep birlikte olmaya devam etmektedir ve edecektir. Ziyaretinin 86.ncı yılında Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü silah arkadaşlarını şehit ve gazilerimizi minnetle şükranla anıyoruz dedi.
Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Akhisar Çağlak Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Ahmet Kirazaldı. Öğretmen Ahmet Kirazaldı; Atamızın, ilçemize ilk gelişinin, 86. yılında, coşkuluyuz, kıvançlıyız. Ulusal Mücadele Destanımızın, yazılmasında, Mustafa Kemal'in yanında yer almış; Ancak bu gün hayatta olmayan, Akhisarlı kahramanlarımızı, saygı ile anıyor. Başta Mustafa Kemal olmak üzere, onlara, minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Yüce Atatürk Akhisar'ımızı, dört kez onurlandırmıştır. İlk gelişi 5 Şubat 1923, İkincisi 10 Ekim 1925, üçüncüsü 16 Haziran 1926 ve son ziyareti 24 Haziran 1934' tür. İlk ziyaretini eşiyle birlikte, İzmir'den gelerek, gerçekleştirmiştir. Akhisar Garına gelen, Mustafa Kemal, istasyon caddesinde Akhisar halkı ile birlikte yürümüş, komutanlık binasına varıp, burada bir süre dinlenmiş. Sonra Belediyeye geçerek, Halkı temsil eden, bir heyet ile görüşmüştür. Daha sonra Türk ocağında, halka yaptığı söylevde;Akhisar düşman darbelerinin ilk hedeflerinden birini teşkil etti. fakat bu darbe karşısında dağılmadı, hemen bir namus cephesi oluşturarak, mücadeleye fedakarca devam etti. Bundan dolayı Tüm Akhisarlılar milletimizin sevgisine layıktır. Bugün Akhisarlılarla yakından temas ekmekliğim vesilesiyle, ben de kendilerini kutlarım. diyerek Akhisar halkının kahramanlığını övmüştür. Ayni akşam eşi Latife Hanımla birlikte Zafer Sinemasına giden M. Kemal, öğrenciler tarafından hazırlanan programı, kadınlı erkekli, Akhisar halkıyla birlikte izlemiştir. Mustafa Kemal ve eşi Latife hanım geceyi Akhisar'da geçirdikten sonra, ertesi gün 6 Şubat 1923 günü Balıkesir'e doğru hareket etmişlerdir. Mustafa Kemal'in 10 Ekim 1925 tarihinde Akhisar'ımıza, ikinci gelişi, şapka kanunu hazırlığı, günlerine rastlar. Kanunun çıkarılmasından önce Akhisar halkı onu, başlarında şapkaları ile karşılayarak devrimlerine de sahip çıktıklarını göstermiştir dedi.
Atatürk, Akhisar Belediyesi'nin hatıra defterine şunları yazmıştır:
....Akhisar'da geçirdiğim birkaç saatlik zaman, çok uzun zamanlarda gerçekleşecek, çok güçlü, çok değerli bir hatıra yaratmaya yeterli olmuştur. memleket güzeldir. Halk temiz samimi ve aydındır. Çevrenin, temiz havasının halk ile uyum içinde olması bende, derin duygular uyandırmıştır. Bu samimi duygu ve düşünceleriyle; Biz Akhisarlıları, bir kez daha onurlandıran, Atamıza; Tüm Akhisarlılar olarak, bağlılığımızı bildiriyor, onun İlke ve İnkılaplarının dün olduğu gibi, bundan sonrada, sahibi olacağımızı; Çağdaş uygarlık düzeyinin, üzerine çıkmak için; tüm gücümüzle çalıştığımızı ve çalışacağımızı bu vesile ile, bir kez daha haykırıyoruz.
Akhisar Çağlak Anadolu Lisesi öğrencilerinden Cansu Alkan (/Atatürk'ü Duymak), Merve Karadaş(sayende) Atatürk şiirleri okudu. Akhisar Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterilerinden sonra Atatürk'ü Akhisar'a gelişinin temsili Trenin gelişi protokol tarafından karşılandı Trenden inen öğrenci Oğuzhan Tepeci Gölmarmara Kaymakamı, Akhisar Kaymakam vekili Mustafa Arı'ya bayrak verdi. Daha sonra Akhisar Hava Meydan Ve Garnizon Komutanlığı tarafından hazırlanan Resimlerle Atatürk konulu resim sergisi Gar Salonunda ziyarete açıldı. Stüdyo Özge Kadir Boz tarafından hazırlanan ve seslendirmesini Bahadır Yenişehirlioğlu'nun yaptığı Atatürk'ün Akhisar'a gelişini anlatan Hoş geldin isimli belgesel izleyenler tarafından çok beğenildi.
Atatürk'ün Akhisar'a gelişinin 86.Yıl dönümü törenlerine Gölmarmara Kaymakamı, Akhisar Kaymakam vekili Mustafa Arı, Akhisar Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava Silah Sistem Albay Tanju İncesu, Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Manisa Baro Başkanı Av. Fadıl Ünal, İlçe Siyasi parti Başkanları, Oda ve Dernek Başkanları, Daire Müdürleri ve öğrenciler katıldı.
BU HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
BU HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ