• BIST 9317.24
  • Altın 4074.566
  • Dolar 37.9464
  • Euro 43.137
  • Manisa 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi
  • Futbol Hakem Kursu Açılıyor
  • Hocalara Geldik Başarı Merkezi Bursluluk Sınavı
  • Vasıflı Vasıfsız Personel Alınacaktır

Akhisar’ın Pekmezci Köylüleri, Orman Genel Müdürlüğü Sesimizi Duysun Dediler!

Okunma Sayısı: 5142
Akhisar’ın Pekmezci Köylüleri, Orman Genel Müdürlüğü Sesimizi Duysun Dediler!
Akhisar’a 40 kilometre uzaklıktaki 75 Haneli 350 Nüfuslu Pekmezci köylüleri senelerdir kullandıkları ve hayvanlarını otlaktıkları alanlara hayvanların girmemesi için çit çekmeye başlaması üzerine köylüler ayaklandı. Köyün sağı ve solu çitlerle çev

Akhisar’ın Pekmezci Köylüleri, Orman Genel Müdürlüğü Sesimizi Duysun Dediler!
>>>>>Kenan MOLLA

Akhisar’a 40 kilometre uzaklıktaki 75 Haneli 350 Nüfuslu Pekmezci köylüleri senelerdir kullandıkları ve hayvanlarını otlaktıkları alanlara hayvanların girmemesi için çit çekmeye başlaması üzerine köylüler ayaklandı. Köyün sağı ve solu çitlerle çevrilmesinden sonra ne yapacakları ve dertlerini kimlere anlatacağını bilmiyorlar. Yaklaşık 800 küçükbaş ve 75 büyükbaş havanın bulunduğu Pekmezci Köylüleri Orman Genel Müdürlüğü sesimizi duysunlar. Köyümüzün sağını solunu çitlerle kapatıyorlar bundan sonra ne yapacağız elini ayağını bağladılar dediler.

Hayvancılıkla geçindiklerini belirten Pekmezci Köy muhtarı Mustafa Oktay;” Orman Genel Müdürlüğünün aldığı karar ile köyümüzün sağı solu çitlerle çevriliyor. Kotanın gelmesiyle azalan tütün ekimlerini hayvancılıkla destek oluyorduk. Şimdi hayvanlarımızı otlatacak alanların çitlerle çevrilmesinden sonra biz hayvanlarımızı nerede yayacağız. Bizim buraları büyük ormanlık hayvanlarımız ormana zarar vermez ama Orman İşletme ekipleri köyümüze gelerek çitleri germeye başladılar. Ormancıların köylüye garezimi var. Köylü olmasa ormanı yangınlardan kim koruyacak, bizler ormana gözümüz gibi bakarken, ormancıların  bize yaptıklarını hebamı ”dediler.

Pekmezci Köylülerinden Ali Oktay;” Köyümüzün sağı solu orman arazisi biz hayvanlarımızı nerede su içirip otlatacağız. Bu kanunlar sadece Akhisar Orman işletme  müdürlüğünde mi var, Gördes’in  Hanya kazasında bu uygulama yok. 38 yaşındayım şimdiye kadar köyümüzde orman yangınları çıkmamıştır her zaman ormana gözümüz gibi bakarız. Daha bizleri ödüllendireceği yerde sağımızı solumuzu çitlerle çevirerek bizleri cezalandırıyorlar” dedi.

Pekmezci köyünde çobanlık yapan Mustafa Erten "Senelerdir köyümüzde hayvancılık ve çobanlık yapara geçimimi sağlıyorum.Bu yıl Ormancılar geldiler köyümüzün aşağısını çitlerle gerdiler, şimdi de köyümüzün üst tarafı dağa doğru kısmını da çitlerle kapatarak hayvancılığa büyük darbe indiriyorlar. Ormancılar Kurban Bayramına kadar hayvanlarınızı satacaksınız diyorlar. Biz ne yiyeceğiz ve ne içeceğiz bizi hiç düşünmüyorlar. Köyümüzün gecemi hayvancılıkla bundan sonra ne yapacağız bilmiyorum” dedi.

Pekmezci Köyünde çobanlık yapan Mehmet Erten "Ormancılar buradan hayvanları kaldıracaksınız, biz bu dağı kuruma altına alacağız dediler. Kıl hayvanları bir daha buraya girmeyecek. Çitlerle köyümüzü ikiye ayırıyorlar. 59 yaşındayım ilk defe bu dağı koruma altına alıyorlar. Biz bu topraklarda doğduk bu güne kadar böyle yasak görmedim.  Bundan sonra ne yapacağız bilmiyorum” dedi.

Akhisar Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgilere göre Pekmezci Köylüleri gerçeği söylemiyorlar” dedi.

Türkiye’de 2008-20 12 yıllan kapsayan Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı, Manisa İlimizi de kapsamaktadır. Rehabilitasyon çalışmalarının amacı, bir kapalı ve bozuk orman alanlarını, mevcut meşçerelerin gelişme dinamiği ve büyüme enerjisinden maksimum derecede faydalanmak, orman ekosistemini bozmadan yetişme muhiti ırklarını yerinde korumak suretiyle en az emek ve masrafla verimli koni ormanlarına dönüştürmektir.

Orman Genel Müdürlüğümüzün Manisa İlindeki, tüm ilçelerdeki taşra kuruluşları tarafından 2008 ve 2012 yılları arasında 47 bin 500 Ha bozuk saha rehabilitasyon çalışmaları sonunda verimli ormanlara dönüştürülecektir. Bundan dolayı Hanya beldesinde ayrı, Akhisar İlçesinde ayrı, Manisa İlinde ayrı bir uygulamanın olması mümkün değildir. Manisa İlindeki rehabilitasyon çalışmalarındaki amaç bozuk orman alanının teknik açıdan çalışabilecek alanlarında ormanların iyileştirilmesidir. Rehabilitasyon çalışmalarının başarılı olmasının tek engeli keçi sürüleri ve otlatmadır. Keçi, orman ekosistemi içerisinde bulunan alt ve üst floradaki tüm bitkilere ve toprağa, ağaçları budaması ile de keçi yetiştiricileri de orman ekosistemine yoğun bir şekilde zarar vermektedirler. Keçiler, ağaç ve ağaççıkların tepe ve yan sürgünlerini kırarak yemeleri, boylu fidanların gövdesindeki kabukları kemirmeleri ve alt floradaki tüm bitki1 ısrarla yemeleri sonucu biyolojik çeşitliliğin azalması, toprak-bitki dengesinin bozulması ve erozyonun başlamasına neden olmaktadır. Rehabilitasyon çalışmalarının başarılı olabilmesi için 2008 yılında  “Keçi Zararlarının Azaltılması Eylem Planı” hazırlanmıştır. Bu Planın ana gayesi; Ormanların korunması ve genişletilmesi, Orman alanlarında toprak erozyonunun önlenmesi. Bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi. Toprak ile bitkiler arasında bozulan denge yeniden kurularak sel, taşkın zararları gibi doğal afetlerin önlenmesi. Su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır.

Manisa İli, İlçeler ve köylerimizdeki Rehabilitasyon çalışmaları bir plan çerçevesinde yapılmaktadır.

Pekmezci köyümüzdeki çalışmalar nesli tehlike altında olan bozuk ardıç ormanlarının rehabilitasyon çalışmalarını kapsamaktadır. Ardıç türümüz taşlık ve kayalık alanlarda doğal olarak yetişmektedir. Dikim yoluyla ardıç ormanı tesis etmek çok zor ve masraflıdır. Ardıç tohumlarında çimlenme engeli vardır. Tabiat öyle bir denge kurmuştur ki ardıç kuşu türü ardıç tohumlarıyla beslenmektedir. Kuşun dışkısıyla taşınan ardıç tohumları kayaların çatlaklarında, yarıklarındaki yerlerde çimlenmektedir ve çimlenme ortamı besin açısından çok fakir olduğu için hızla büyümezler. Keçilerin otlatılması, sonucu doğal yollarla gelen ardıç gençlikleri yok olmaktadır. Bu nedenle ister dikim sahası olsun, isterse rehabilitasyon sahası olsun, çalışmaların başarılı olması için keçi sürüsü olan köylerde dikenli tel ihatası yapılmaktadır. Pekmezci köyünde 70 hane olmasına rağmen 7 kişide keçi sürüsü vardır. Bunun 700 tanesi dişi, 80 tanesi erkek keçidir. Köyde toplam 780 keçi vardır. Bu da göstermektedir ki köyün geçimi hayvancılık değildir. Şu an dikenli tel ihata işini yapan şahıslarda Pekmezci köyü halkındadır. Onlara bir iş imkan sağlanmıştır. Pekmezci köy hudutlarında yapılan gençleştirme çalışmalarından dolayı bu sahaların korunması Pekmezci köyü tüzel kişiliğine bedel karşılığı yaptırılmakta olup, köy bütçesine kattı sağlanmaktadır. 6831 sayılı Orman kanunun 19. maddesi “Ormanlara Her Turlu Hayvan Sokulması Yasaktır” der. Bizler ülke için yapılan planların ve kanunların uygulanmasından sorumluyuz ve görevimiz bunları yerine getirmektir. Genelde köylerimizde 3-5 adet olan keçi sürü sahipleri, her türlü ormancılık faaliyetlerinin karşısında durmaktadır” dediler.



























  • Yorumlar 0
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
REKLAM ALANI
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Amerikan Kültür Dil Kursu
  • Kuzey Ege Kurs
  • Kuzey Ege Kurs
1/20
Başlangıç Tarihi
Başlangıç Tarihi
Tüm Hakları Saklıdır © 2003 Akhisar Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.